Proteze faciale fabricate prin tehnologia 3D

0
234

Protezele maxilo-faciale din metal ușor sunt modelate în prealabil la dimensiuni exacte, pornind de la reproducerea cu ajutorul imprimantei 3D a fizionomiei pacientului.

ooooppppa_27200900O inovatoare imprimantă terapeutică 3D revoluționează departamentul de chirurgie maxilo-facială a spitalului Bocage din Dijon. Prețul său low-cost este de mai puțin de 4000 de euro, cu finanțare universitară.

Înainte de a investi în acest instrument tehnologic de mari aşteptări, medicii au fost entuziasmați să pregătească operațiunile „după capul lor”, cum ar fi actori care-și repetă rolurile în culise, după cum relatează prof. Narcisse Zwetyenga, coordonatorul acetei echipe specilizate în reconstrucția structurilor faciale osoase (maxilare, pomeți, orbite) și a dinților (ortodentiție). Dificultățile adevărate îi aștepta în blocul operator. „Partea cea mai importantă a intervenţiei a constat în adaptarea  plăcilor de titan la dimensiunile pacientului. A fost o operă de artă minuțioasă îngreunată, pe lângă osul care trebuia reconstituit, de țesuturi (piele și grăsime)”, a menționat profesorul.

În prezent, protezele din metal ușor sunt modelate la dimensiuni exacte, cu ajutorul imprimantei 3D care reproduce faţa pacientului în plastic foarte fin. Această imprimantă utilizează imagini scanate, care mai apoi sunt folosite de chirurgi pentru a forma strat cu strat, pe parcursul a șapte – opt ore, fizionomia persoanei care urmează a fi operată. „Totul se petrece înainte de intrarea în sala de operații, ușurând astfel procesul în sine și scurtând timpul de operație”, a mai adăugat doctorul Zwetyenga. „Aceste imprimante se vor democratiza, la fel ca și materialele imprimate implantate direct pentru înlocuirea oaselor, dar și a țesuturilor umane”, face pronosticuri șeful departamentului de chirurgie.

În Marea Britanie, unui bărbat i s-au implantat recent pomeți modelați prin tehnologia imprimantei 3D, o operație imposibil de realizat momentan în Franța, din motive juridice. O altă noutate posibilă: specialiștii chirurgi vor putea deveni într-o bună zi fabricanți de proteze, concurând în mod direct cu cei din industria din acest domeniu.

Sursa: lejdd.fr

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here