Pruritul, strănutul, ochii iritaţi, congestia nazală – simptomele rinitei alergice

0
501

alergii-primavaraPruritul, strănutul, ochii iritaţi şi roşii, congestia nazală – acestea sunt simptomele rinitei alergice (sau febra fânului) sau ale altor alergii. Dacă doriţi, luaţi medicamente antialergice, dar administraţi-le înainte de criza alergică pentru a avea cele mai bune rezultate – sau încercaţi unul dintre antihistaminicele naturale descrise în continuare. De asemenea, trebuie să evitaţi polenul, căpuşele, părul de animale şi alte ameninţări microscopice care fac ca sistemul dumneavoastră imunitar să reacţioneze exagerat.
Ce este în neregulă

Simptomele alergiei vă arată că sistemul imunitar reacţionează exagerat la nişte substanţe care în mod normal nu sunt dăunătoare, cum ar fi polenul (care produce rinita alergică), praful, părul, pielea ori saliva animalelor sau mucegaiul. De obicei, sistemul imunitar ignoră aceşti „declanşatori” şi se concentrează pe protecţia dumneavoastră împotriva unor pericole reale, cum ar fi virusurile sau bacteriile. Dar, atunci când o persoană are o alergie, sistemul imunitar nu poate deosebi substanţele inofensive de cele cu adevărat periculoase. Substanţele declanşatoare pot fi ingerate (de exemplu, arahide, grâu etc), absorbite prin piele (plante sau metale grele), inhalate (mucegaiurile sau polenul) sau injectate (precum penicilina). Sensibilitatea la alergeni pare a fi ereditară.

Antihistaminice naturale

-Urzica este o plantă care conţine o substanţă ce acţionează ca un antihistaminic natural. În magazinele cu produse naturiste se găsesc capsule din frunze uscate şi congelate. Luaţi 500 mg de trei ori pe zi.

-Ginkgo biloba este cunoscută pentru acţiunea sa de îmbunătăţire a memoriei, dar poate fi eficientă şi în tratamentul alergiilor. Ginkgo biloba conţine ginkgolide, substanţe care pot stopa activitatea unor substanţe chimice care declanşează alergii (factorul de activare a trom-bocitelor – FAP). Luaţi maximum 240 mg pe zi.

-Quercetina, pigmentul care dă culoarea purpurie strugurilor şi verde ceaiului verde, inhibă eliberarea de histamină. Luaţi o capsulă de 500 mg de două ori pe zi. (Atenţie! Nu luaţi quercetină dacă ur¬maţi un tratament cu urzică deoarece conţine şi ea această substanţă.)

Încercaţi ceva cu peşte

-Acizii graşi omega-3 ajută la ţinerea sub control a răspunsului inflamator în organism, cum ar fi cel declanşat de alergii. Somnul, sardinele, tonul proaspăt şi macroul sunt surse excelente de aceşti acizi. Dacă preferaţi capsulele cu ulei de peşte, luaţi un supliment care conţine 1 000 mg din combinaţia AEP/ADH (acid eicosapentaenoic/ acid docosahexaenoic) pe zi.

-Uleiul din seminţe de in reprezintă o altă sursă excelentă de acizi graşi omega-3. Luaţi o linguriţă de ulei din seminţe de in pe zi. Puteţi să-l adăugaţi în dressingul de salată sau într-un pahar cu suc, dar evitaţi să-l încălziţi.

-Sprayurile nazale saline sunt utilizate de mult timp pentru a elimina mucozităţile şi pentru menţinerea umidităţii căilor nazale. Dar studii recente au arătat că unele sprayuri nazale conţin un conservant care poate leza celulele sinusale; de aceea, este mai bine să vă preparaţi singur un asemenea remediu: dizolvaţi 1/2 linguriţă de sare în 250 ml apă fierbinte. Umpleţi o seringă, aplecaţi-vă deasupra chiuvetei şi introduceţi cu blândeţe soluţia salină în nas.

Protejaţi-vă singuri împotriva simptomelor rinitei alergice

-Staţi în casă în timpul furtunilor cu trăsnete şi fulgere – şi încă trei ore după ce s-au terminat. Furtunile sunt precedate de o umiditate crescută care umflă granulele de polen, iar acestea se sparg eliberând amidonul iritant, care declanşează criza de rinită alergică.

-Când ieşiţi din casă, puneţi-vă nişte ochelari de soare etanşi pentru a vă proteja de polen.

-Dacă nu vă pasă cum arătaţi, puneţi-vă o mască facială atunci când ştiţi că veţi fi expus la polen. Unele magazine comercializează măşti cu filtru de aer, eficiente şi ieftine, destinate persoanelor care lucrează în mediu cu praf.

-De asemenea, puteţi să vă protejaţi singuri cu ajutorul unui „obturator de polen”. Aplicaţi puţină vaselină în jurul nărilor şi puţin în interior: acest strat lipicios va reţine sporii care plutesc în aer înainte ca dumneavoastră să-i inhalaţi.

-Ţineţi ferestrele automobilului închise, iar dacă aceasta are aer condiţionat, alegeţi opţiunea „recirculare”, astfel încât aerul cu polen să nu pătrundă în interior. Unele automobile sunt prevăzute cu filtru pentru polen – cereţi detalii la un garaj sau la dealerul de maşini.

-Spălaţi-vă părul înainte de a merge la culcare împiedicând astfel transferul de praf şi polen pe faţa de pernă.

Ar trebui să-mi sun medicul

În cazul în care limba, faţa, mâinile sau gâtul unei persoane se umflă rapid, dacă prezintă dificultăţi de respiraţie – cu sau fără şuierături – şi se instalează rapid o erupţie, sunaţi urgent la 112. Acestea sunt semnele şocului anafilactic, o reacţie alergică potenţial fatală – de exemplu la o înţepătură de albină, la arahide sau fructe de mare. In general, simptomele alergice tind să fie doar neplăcute şi neconfortabile. Cu toate acestea, dacă remediile prescrise fără reţet; nu sunt eficiente pentru dumneavoastră sau nu mai funcţionează ori nu vă daţi seama la ce anume sunteţi alergic, trebuie să mergeţi la medic.

Nu renunţaţi la grădinărit

Dacă vă place grădinăritul, puteţi să vă creaţi un mediu favorabil pentru dumneavoastră. Cultivaţi plante polenizate de insecte cum ar fi muşcate, crini şi curpen alb. înlocuiţi gazonul cu un pavaj atractiv –deoarece cositul ierbii produce un nor de polen şi spori. Nu plantaţi gard viu nou şi nici nu trebuie să-l tăiaţi dumneavoastră pe cel existent. Staţi la distanţă de grămada de îngrăşământ natural, deoarece produce spori de mucegai.

Încercat..
Se spune că purificatoarele pentru aer filtrează moleculele care declanşează rinita alergică, precum şi alte alergii.
…şi confirmat
Unele studii au arătat că filtrele moderne de aer – în special HEPA – pot reţine alergenii. Este mai puţin limpede dacă ameliorează sau nu simptomele persoanelor alergice. Dacă doriţi să cumpăraţi un astfel de filtru, interesaţi-vă ce tip de alergeni poate reţine deoarece unii au dimensiuni foarte mici, astfel încât pot trece prin cele mai fine filtre. De asemenea, utilizaţi şi celelalte metode de control al alergenilor, deoarece aceştia se ataşează adesea de mobilele şi covoarele moi.

Traiul cu acarienii

-Acarienii, antipaticii monştri zburători prea mici pentru a fi văzuţi cu ochiul liber, populează carpetele, draperiile şi aşternuturile dumneavoastră. Excrementele lor pot constitui o cauză importantă de alergii. Pentru a distruge acarienii din praful pe care îl mănâncă – şi care de cele mai multe ori este format din celule tegumentare eliminate – acoperiţi saltelele, canapelele şi pernele cu huse antialergenice fabricate special. Aceste huse se găsesc în farmacii sau în raioanele specializate ale magazinelor.

-Aspiraţi în mod regulat covoarele. Dacă vă permiteţi, cumpăraţi-vă un aspirator care are un sac dublu şi un filtru de aer cu înaltă eficienţă (HEPA – high efEciency particulate air). Acest tip de aspirator filtrează chiar şi alergenii microscopici. Dacă aveţi un parchet deosebit sau o pardoseală din gresie, gândiţi-vă să renunţaţi definitiv la covoare.

-Schimbaţi aşternuturile o dată pe săptămână şi spălaţi-le la temperatură ridicată (cel puţin 60°C) pentru a distruge acarienii.

-Păstraţi ordinea, deoarece lucrurile lăsate în dezordine adună praf, iar acesta conţine acarieni.

-Dacă nu aveţi un dezumidificator, este o idee bună să vă achiziţionaţi unul. Păstrarea aerului din locuinţă uscat reduce semnificativ populaţia de acarieni, care mor atunci când nivelul de umiditate scade sub 45%.

Reduceţi reacţiile la alergenii animali

-Nu lăsaţi animalele de casă în dormitor. Reacţiile alergice pot fi declanşate de blană, de celulele moarte, de saliva uscată sau de mătreaţă – particule de cruste din blana animalului. Toţi aceşti alergeni persistă chiar şi după ce animalul a părăsit camera.

-Unii câini sunt absolut fericiţi într-o cuşcă afară. Dacă sunteţi alergic la câinele dumneavoastră, aceasta este cea mai bună soluţie pentru amândoi.

-Faceţi-i baie animalului dumneavoastră de companie o dată pe săptămână. îmbăierea poate îndepărta aproape 85% din mătreaţa animalului. Puteţi utiliza numai apă sau un şampon special.

O manevră militară împotriva aleregiilor

Acest remediu s-a dovedit eficient în testările făcute de armata americană. Mâncaţi miere produsă în zona dumneavoastră şi, dacă puteţi obţine, mestecaţi şi fagurele.

Teoria susţine că mâncând miere produsă de albinele locale, vă puteţi desensibiliza sistemul

Curăţaţi aerul

-Filtrele de aer moderne pot reţine alergenii din aer şi pot ameliora alergiile la mucegai, polen şi mătreaţa animalelor de casă chiar dacă un studiu a arătat că acestea doar reduc semnificativ alergenii de pisică în casele fară covoare. Filtrele de aer HEPA par să fie mai eficiente. Dacă folosiţi un filtru HEPA în dormitor, ţineţi uşa închisă astfel încât să poată filtra eficient aerul din acea cameră.

-Studiile au arătat că o curăţenie generală viguroasă reduce semni-ficativ praful, mucegaiul, mătreaţa de animale şi alţi alergeni. De aceea, faceţi curăţenie generală de două ori pe an, primăvara şi toamna. Spălaţi fiecare suprafaţă cu peria şi cu înălbitor diluat, de la interiorul dulapurilor până la picioarele meselor de bucătărie. Cură¬ţaţi mobilele cu o cârpă umedă. Dacă aveţi o alergie severă, puteţi angaja pe cineva să facă acest lucru în locul dumneavoastră.

– În subsol şi în pivniţă există mucegai, igrasie şi acarieni, în special dacă pătrunde apă în zilele ploioase. Puneţi un dezumidificator în subsolul umed care să funcţioneze continuu şi goliţi-i rezervorul regulat.

-Un uscător care nu funcţionează corespunzător poate răspândi particulele fine de praf şi scame. Asiguraţi-vă că furtunul uscătoru-lui este etanşat corespunzător şi elimină în exteriorul, nu în interiorul casei substanţele care declanşează alergiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here