Remedii naturiste pentru psoriazis

1
1878

psoriazis remediiExistă zile bune şi zile rele, şi dacă sunteţi afectat de psoriazis ştiţi prea bine diferenţa dintre acestea. În zilele bune, aproape nici nu acordaţi atenţie pielii. În zilele rele, acele pete roşii pruriginoase vă solicită atenţia. lată câteva modalităţi pentru a face zilele bune şi mai bune, iar pe cele rele mai uşor de suportat.

Ce este în neregulă

Pielea dumneavoastră creşte prea repede. In mod normal, celulele pielii au nevoie de aproximativ 28 de zile pentru a migra din stratul cel mai profund al pielii spre suprafaţă, unde înlocuiesc celulele moarte care se elimină. Dar dacă aveţi psoriazis, ciclul este redus la aproximativ patru zile. Celulele pielii se îngrămădesc, provocând zonele aspre, distinctive, acoperite parcă de solzi. Acestea apar frecvent pe genunchi, coate şi scalp.

Cauzele apariţiei psoriazisului sunt necunoscute, dar se pare că este mai frecvent în unele familii decât în altele. Psoriazisul se manifestă prin episoade de acutizare a bolii – momente în care iritaţia se accentuează – urmate de perioade în care afecţiunea este mult mai puţin severă.

Stați în aer liber

– Lumina solară este un remediu excelent pentru psoriazis. În fi care zi, petreceți 15-30 de minute afară. Ar trebui să vedeţi rezultatele în mai puţin de şase săptămâni. Cercetările arată că lumina solară scade activitatea celulelor T din piele. Acestea sunt celule specializate care produc nişte substanţe denumite citokine ce iniţiază inflamaţia. Atunci când celulele T sunt expuse la soare, activitatea lor este suprimată, întrerupând ciclul inflamaţiei.

Protejaţi-vă de arsuri solare aplicând cremă de plajă cu un factor de protecţie de cel puţin 15 pe zonele sănătoase de piele.

Faceți baie

– Atunci când vremea este caldă, faceţi o baie lungă… apoi adăugaţi ulei vegetal. O baie prelungită reduce iritaţia şi înmoaie crustele de pe piele, dar în acelaşi timp poate să vă usuce pielea şi să agraveze mâncărimea. Staţi în apă aproximativ 10 minute, iar apoi, cu cinci minute înainte de a ieşi, adăugaţi câteva linguriţe de ulei vegetal în apa de baie, pentru a sigila umezeala în piele. Aveţi grijă atunci când ieşiţi din cadă pentru că uleiul poate face ca lucrurile să fie alunecoase.

– Pentru a reduce din mâncărime, încercaţi o baie rece, adăugând oţet în apă. Multe persoane descoperă că oţetul ajută în psoriazis, deşi medicii nu ştiu de ce se întâmplă acest lucru. Ceea ce se cunoaşte este că acidul acetic din oţet omoară bacteriile. O teorie sugerează că bacteriile agravează psoriazisul.

– Ovăzul bine măcinat este un alt ingredient, bun pentru reducerea mâncărimii. Puteţi adăuga la baie ovăz special pentru baie, cum este Aveeno (poate fi achiziţionat din farmacii). Sau puteţi pune ovăz normal într-un robot de bucătărie, îl tocaţi până când se transforma într-o pudră fină pe care o puteţi pune în apă.

Mai puneți un strat de cremă

Imediat ce ieşiţi din baie, în timp ce pielea este încă umedă, aplicaţi o cremă hidratantă pentru a bloca umezeala în piele. Pe zonele cu psoriazis puneţi un strat mai gros. Aceasta ajută la prevenirea crăpării pielii. Este bine să evitaţi loţiunile subţiri care se usucă prea repede. Folosiţi, în schimb, o cremă groasă sau un unguent. Printre cremele eficiente putem cita Aquadrate, Eucerin sau Calmurid care conţin uree pentru a înmuia solzii.

– Încercaţi o cremă care conţine muşeţel. Această plantă este renumită de multă vreme pentru reducerea inflamaţiei şi alinarea pielii solzoase. Cereţi o astfel de cremă la magazinele locale de produse naturiste.

– Masaţi câteva picături de ulei din arbore de ceai pe zonele cu psoriazis, de mai multe ori pe zi. Acest remediu australian este folositor pentru ameliorarea mâncărimii şi înmuierea zonelor cu psoriazis, în special dacă aveţi un episod moderat.

Cu toate acestea, pentru că unele persoane au o reacţie alergică la uleiul din arbore de ceai, testaţi-l mai întâi pe o porţiune mică de piele. S-ar putea să merite să fie menţionat că pielea acoperită cu ulei din arbore de ceai poate deveni foarte sensibilă la lumina solară.

Pentru a umezi pielea şi a înlătura zonele solzoase, puteţi folosi şi vaselină. Aplicaţi ori de câte ori este necesar.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă o izbucnire a bolii acoperă o zonă întinsă de piele sau afectează palmele şi tălpile, atunci ar trebui să mergeţi la medic. Trebuie să mergeţi la medic şi dacă vedeţi semne ale unei infecţii, cum ar fi puroi sau cruste galbene pe piele. Câteodată, psoriazisul este însoţit de o afecţiune numită artrita psoriazică. Oricine suferă de aceasta afecţiune trebuie să fie sub supraveghere medicală.

Ulei din semințe de in și ulei de pește

– Amestecaţi o lingură de ulei din seminţe de in cu cerealele de dimineaţă, iaurt sau alte mâncăruri, zilnic. Faceţi acest lucru nu pentru aromare – ci pentru psoriazis. Uleiul din seminţe de in este bogat în acizi graşi omega-3 care ajută la blocarea unei substanţe din organism denumită acid arahidonic ce cauzează inflamaţia.

– Peştele gras este de asemenea bogat în acizi graşi omega-3. Dacă vă place să mâncaţi somon, este o idee bună să mâncaţi cel puţin o dată pe săptămână. Alţi peşti care sunt bogaţi în acizi graşi omega-3 sunt sardinele şi macroul.

– Puteţi să obţineţi aceşti acizi graşi polinesaturaţi luând 1 000 mg de ulei de peşte de trei ori pe zi, după masă. Cantităţi mari de ulei de peşte pot subţia sângele aşa că este bine să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de administrare dacă deja luaţi medicamente anti-coagulante cum ar fi aspirina.

– Dacă aveţi o plantă de aloe vera pe pervaz, rupeţi o frunză şi aplicaţi gelul de mai multe ori pe zi pe zonele de piele afectate. Aloe conţine compuşi antiinflamatori şi lactat de magneziu, care ajută la reducerea mâncărimii.

Știați că…?

Din motive care nu sunt cunoscute complet, frigul agravează psoriazisul. Nu puteţi să schimbaţi evident anotimpurile, dar poate puteţi să ţineţi sub control izbucnirile bolii dacă vă îmbrăcaţi călduros şi vă acoperiţi bine pielea când ieşiţi afară în frig.

De evitat!
Lumina solară este folositoare în tratarea psoriazisului, dar nu mergeţi la solar. Lumina artificială nu acoperă acelaşi spectru larg ca şi lumina solară naturală şi nu vă va ajuta.

Psoriazis – Evitați să vă scărpinați

Ţineţi-vă mâinile departe de petele roşii. Chiar şi afectarea minoră a pielii poate agrava simptomele. Dacă scobiţi şi rupeţi bucăţile de piele, veţi leza tegumentul, lucru care poate duce la o izbucnire mai întinsă a bolii.

Folosiţi întotdeauna un aparat electric de bărbierit şi nu unul clasic cu lamă dacă aveţi psoriazis pe picioare, pe faţă sau alte zone unde vă bărbieriţi. O lamă ascuţită vă poate cresta pielea, indiferent de cât de atent sunteţi, lucru care poate creşte riscul unei noi izbucniri a bolii. Bărbierii sunt mai gentili.

Aveți grijă de scalp

Dacă aveţi psoriazis pe scalp, este timpul să cumpăraţi un şampon special. Aveţi nevoie de un produs care să conţină gudron, cum ar fi T Gel. Folosiţi la început zilnic, apoi de două ori pe săptămână – alternând cu şamponul normal – pe măsură ce simptomele se ameliorează. Atunci când folosiţi şamponul, lăsaţi-l în contact cu pielea capului timp de 10 minute înainte de a-l clăti.

Alcătuiţi o listă cu toate şampoanele care sunt indicate pentru dumneavoastră. Atunci când terminaţi unul, alegeţi altul de pe listă şi: menţineţi această rotaţie. Pielea capului ar putea începe să tolerez unul dintre şampoane, care apoi devine din ce în ce mai puţin eficient pe măsură ce îl folosiţi mai mult. S-au raportat rezultate bune dacă se schimbă în mod regulat şamponul.
Tundeţi-vă părul cât mai scurt. Vă va fi mult mai uşor să vă trataţi pielea capului.

Liniștiți-vă

Faceţi exerciţii fizice în mod regulat, deoarece reprezintă o modalitate foarte bună de a reduce stresul. Nervozitatea contribuie la episoadele de psoriazis. Dacă nu puteţi face zilnic o plimbare de 3 de minute, aţi putea să fiţi surprins cât de eficiente sunt reprize mi de exerciţii pentru distragerea minţii de la lucrurile care vă afectează.
Faceţi un tip de exerciţii mintale, cum ar fi meditaţia sau exerciţii de respiraţie profundă, timp de câteva minute în fiecare zi.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Mai multe remedii naturiste găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

1 COMENTARIU

  1. Cu 10 de ani in urma am descoperit ca am psoriazis. Am folosit tot felul de unguente si creme in fiecare zi dar fara rezultate. Dupa o perioada foarte grea din viata psoriazisul a devenit tot mai evident, mi-a aparut pe mai multe zone si greu de controlat.
    Am inceput iar sa umblu pe la medici dupa tratamente pana cand am descoperit crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la DermaE.
    De atunci o folosesc mereu si pot sa zic ca e singurul produs care imi face bine si il recomand. Sanatate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here