Punctualitatea … regulă nescrisă?

0
724

punctualPunctualitatea este o calitate a persoanelor cu mult bun simț, care sunt conștienți de faptul că odată ce ai promis că vei ajunge la o anumită oră, la o întâlnire, fie ea de afaceri sau informală, trebuie să respecți cuvântul dat.

Este neplăcut, ca atunci când s-a stabilit o întrevedere, una dintre persoane să fie obligată să aștepte îndelung, făcând anticameră la medic, coafor, avocat, contabil sau croitoreasă.

Se poate obiecta că s-ar putea întâmpla ceva, ca medicul să primească un telefon urgent, sau pentru că, pentru un avocat s-ar putea ivi o înfățișare de ultimă oră.

În afara unor cazuri izolate, care nu intervin zilnic, nu există oare o modalitate de anunța o eventuală întârziere?

Punctualitatea înseamnă a avea respect nu numai față de ceilalți, ci și față de noi înșine; cel care întârzie mereu, dă dovadă de lipsă de considerație față de persoana care îl așteaptă.

Nu există nici un fel de scuză: când fixăm o întâlnire trebuie să luăm în considerare, cu toată seriozitatea, și posibilitatea de a nu reuși să ajungem la timp, mai ales dacă mai avem o serie de alte obligații.

Timpul nu este la îndemâna tuturor de cele mai multe ori, prin urmare este necesar să avem câteva abilități de managementul timpului, care să ne determine să știm cum să procedăm, pentru a nu lăsa o impresie mai puțin plăcută.

Nu este civilizat să fii mereu în întârziere nici la o ceremonie, nici la dineu, teatru sau orice fel de întâlnire deja programată. Există însă unele persoane care practică procedeul în mod premeditat, și care întârzie pentru a-și lua revanșa față de cel care, la rândul său, s-a lăsat cândva așteptat ori pur și simplu pentru a produce senzație, pentru a atrage asupra lor atenția celorlalți, mai ales atunci când etalează un look care altminteri nu ar fi fost remarcat.

Toate acestea sunt o serie de atitudini neplăcute, care în cele din urmă contribuie la izolarea socială celui veșnic întârziat, care se comportă astfel, fie din obișnuință, fie pentru “a face impresie”.

În Germania, ca și în țările din nordul Europei, se respectă orarele cu mare scrupulozitate, aproape cu pedanterie.

În Olanda, se merge la întâlnire chiar cu puțin înainte de ora programată; aceeași regulă se respectă și pentru invitațiile la cină. Astfel, stăpâna casei trebuie să aibă grijă ca totul să fie gata cu cel puțin o jumătate de oră înainte de sosirea oaspeților.

În Spania, este scuzat chiar și cel care sosește cu o oră întârziere. Ba mai mult, dacă sosești la timp riști să aștepți îndelung; în cazul unei invitații la masă, dacă ești punctual, ai putea chiar să le pui pe gazde în încurcătură; deci este normal să-ți faci apariția cu o jumătate de oră mai târziu.

În Franța se întârzie de obicei cam cu un sfert de oră.

În sfârșit, aflăm că în Marea Britanie, punctualitatea este onorată așa cum se cuvine.

Bunele Maniere în Europa, Grazia Valci

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here