Puterea exemplului: cele mai verzi țări europene

0
221

Indicele de performanță a mediului – în limba engleză Environmental Performance Index (EPI), este un indicator care urmărește douăzeci și cinci de factori importanți pentru mediu dintre care stabilitatea ecosistemelor, calitatea aerului și a resurselor de apă, biodiversitatea şi habitatul, utilizarea resurselor neregenerabile a energiei în concordanță cu principiile dezvoltării durabile. Elaborat de centre specializate de cercetare ale universităților Yale și Columbia, urmărește, la fiecare doi ani să  realizeze un clasament al statelor care se mândresc a fi cele mai verzi.

În fiecare an sunt create cinci tipuri de clasamente referitoare la performanțele legate de mediul înconjurător:

– cele mai performante

– performante

– performanțe modeste / moderate

–  performanțe slabe

– neinteresate de mediu / performanțe zero

 Într-un clasament al celor celor mai performante țări cu privire la atitudinea ecologică, primele cinci poziții sunt ocupate de:

Elveția este țara cu o puternică tradiție orientată spre protejarea naturii și respectarea politicilor pro–mediu. Dacă în 1914 inființa primul parc alpin, numărul lor a ajuns astăzi la 20. Locuitorii au grijă de mediu, mersul pe bicicleta sau cu trenul este un mod de viață, în unele orașe de privincie automobilele fiind chiar interzise. De la agricultură eco până la hoteluri verzi, sobe încălzite natural și mobilier din materiale reciclabile, Elveția le are pe toate.

elvetiaLider în ierarhie, Elveția a adoptat o atitudine fermă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. A impus o taxă, modică, pentru fiecare sac de gunoi dar și pentru servicii de furnizare a apei. Principiul adoptat la nivelul politicilor de mediu este poluatorul plătește.

Letonia este țara cu cel mai procent al emisiilor gaze cu efect de sera de locuitor. Emisiile sunt neutralizate de cei 35.000 km de zone forestiere pe care Letonia îi deține, alături de mlaștini și turbării. Capitala, Riga, este considerat cel mai curat oraș al Europei, gropile de gunoi din împrejurimile orașului, dar si gunoiul de pe străzi lipsind cu desăvârșire. De asemenea, Letonia a obținut cel mai mare scor la calitatea apei, aproximativ 90% din apele Lituaniei sunt considerate pure.

letoniaNorvegia a obținut punctaj mic la utilizarea și arderea combustibililor neregenerabili. Prin arderea lor se emană gaze responsabile pentru crearea efectului se seră. Totuși norvegienii folosesc energie verde, 90 % din energia consumată este produsă în hidrocentrale. Calitatea apei, a aerului și grosimea stratului de ozon dar și gradul de salubrizare au adus punctaj  maxim pentru Norvegia.

norvegiaLuxemburg se mândrește cu Centrul pentru Tehnologii de Mediu, care se ocupă  cu cercetări în domeniul ecodesignului, energii regenerabile, analiza ciclului de viață și construcții ecologice. Statul a obținut punctaj maxim la categoria biodiversitate și habitat și apă și canalizare.

luxembrugOficialii din Costa Rica și-au exprimat intenția de a rămâne o țară curată, precum și de a păstra biodiversitatea și de a conserva pădurile virgine. De asemenea, obiectivul lor este ca până în   2021, Costa Rica să devină o țară cu zero emisii de dioxid de carbon industrial. Pentru aceasta, guvernul promovează dezvoltarea unor noi tipuri de surse alternative de energie, unele dintre fiind deja puse în aplicare în diferite ramuri industriale.

costa rica

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here