Puterea perseverenței – când imposibilul devine posibil!

0
303

alpinistPentru societatea în care trăim perseverența este una dintre medaliile pe care copilul nostru trebuie să o poarte la gât. Dar să ajungi să „stăpânești” perseverența nu este deloc ușor. De multe ori adulții au probleme în a persevera, ceea ce face și mai greu de explicat și urmărit în practică la copii. Scriitorul american Newton Leroy “Newt” Gingrich ne oferă o perspectivă asupra fenomenului perseverenței: „Perseverența, spune el, este munca grea pe care o faci după ce ai obosit din cauza muncii grele pe care deja ai făcut-o!”.

Cum putem să le explicăm acest lucru copiilor? Simister (2011) ne oferă mai multe opțiuni:

Putem să-l ajutăm să recunoască beneficiile pe termen lung (și scurt) ale perseverenței. Autoarea observă că modalitatea cea mai utilizată de către părinți și profesori („muncește din greu astăzi pentru a avea un viitor mai bun” sau mai scurt „ceea ce faci astăzi o să îți fie de folos cândva!”) este complet ineficientă.

Cum putem să-l facem pe copil să vadă în perseverență un aspect util (și – la un moment dat – chiar plăcut)? Poate ar ajuta o listă de plăceri (timp petrecut la televizor, ceva dulce pe care îl dorește, timp petrecut cu prietenii la joacă etc.)? Lăsați-l pe copil să completeze lista, să descopere cât mai multe lucruri care l-ar putea face fericit. Apoi munca pe care trebuie să facă poate să fie împărțită în mai multe părți, fiecare dintre acestea având un sfârșit fericit prin obținerea „recompensei”. În timp puteți face ca părțile în care este împărțită activitatea să fie mai puține, treptat-treptat copilul ajungând să primească recompensele după mai mult timp și mai mult efort investit.

Nu vă așteptați ca totul să se întâmple peste noapte, nu trebuie să îl grăbiți, el are nevoie de timp pentru a construi un mecanism al perseverenței.

Perseverența adevărată are în spatele său pasiunea pentru ceea ce copilul face. Orice aspect poate să ajute acum. Un element complet neinteresant (și neproductiv) în viziunea dumneavoastră poate să fie o întreagă lume pentru cel mic. O colecție de pietre, de frunze uscate, de fotografii vechi etc. poate să-i stârnească interesul. Dacă vă aduceți aminte de clipele când dumneavoastră ați fost copil o să vedeți ce valoare mare au avut în viața dumneavoastră aceste aspecte – în aparență – mici și nesemnificative. Nu este vorba de a rămâne în acest proces. Trebuie să treceți mai departe, să folosiți perseverența învățată în aspectele care i-au oferit pasiune în cele în care este mai greu să declanșați „fiorul lăuntric”.

Modelele oamenilor pentru care perseverența a fost o a doua natură sunt folositoare atunci când copilul nostru a obosit și crede că mai mult decât atât nu se poate. Simister dă mai multe exemple dintre care o să prezint aici doar pe cel al lui Abraham Lincoln:

– Nu a reușit în afaceri (la 22 de ani)

– A candidat la alegerile pentru Camera Legislativă – a fost învins (la 23 de ani)

– Un nou eșec în afaceri (la 24 de ani)

– Ales pentru Camera Legislativă (la 25 de ani)

– Îi moare iubita (la 26 de ani)

– A avut o cădere nervoasă (la 27 de ani)

– A pierdut încercarea de a deveni președintele Camerei Reprezentanților (la 27 de ani)

– Învins pentru postul de elector (la 31 de ani)

– Înfrânt la nominalizarea pentru Congres (la 34 de ani)

– Ales pentru Congres (la 37 de ani)

– Pierde realegerea pentru Congres (la 39 de ani)

– Îi moare fiul (la 41 de ani)

– A candidat pentru Senat și a pierdut (la 46 de ani)

– Învins la nominalizarea ca vicepreședinte (la 47 de ani)

– A candidat din nou pentru Senat – și a pierdut (la 49 de ani)

– Ales președinte al Statelor Unite (la 51 de ani)

Dacă îi citiți copilului această listă în care eșecul este mai prezent decât succesul, întrebați-l apoi cum i se mai pare acum propria nereușită? Merită să perseverezi? Merită să mai încerci? De câte ori? Iată întrebări bune pentru o comunicare profundă părinte-copil sau profesor-elev.

Sursa: performante.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here