„Quod Erat Demonstrandum”, premiat la Roma

0
132

quod Erat DemonstrandumPelicula „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a primit premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma. Filmul, care a avut, totodată, premiera mondială, a fost premiat în cadrul festivităţii de acordare a distincţiilor festivalului, sâmbătă seară.

Premii si aprecieri din partea juriului

Premiul pentru cel mai bun film al festivalului – trofeul Golden Marc’Aurelio, decernat pentru filmele din competiţia oficială – a fost acordat peliculei „Tir”, de Alberto Fasulo, în timp ce premiul pentru cea mai bună regie a fost primit de Kiyoshi Kurosawa, pentru „Sebunsu kodo (Seventh Code)”.

Distincţia pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Matthew McConaughey, pentru rolul său din filmul „Dallas Buyers Club”.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Scarlett Johansson, pentru prestaţia sa din pelicula „Her”.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma s-a desfăşurat în perioada 8-17 noiembrie. Juriul competiţiei a fost format din cineaştii Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi şi Zhang Yuan; el a fost prezidat de regizorul american James Gray. Directorul artistic al festivalului este Marco Muller, fostul selecţioner de la Veneţia.

„Quod Erat Demonstrandum” – premieră în cinematografia românească

„Quod Erat Demonstrandum” (cu titlul iniţial „Evadarea”), scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Din distribuţie mai fac parte Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Florin Piersic Jr., Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie. El este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vas.

Sursa: telegrafonline.ro

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here