Invenţii care au schimbat lumea secolului a XIX-lea – Maşina de cusut (1846)

0
1025

masina_de_cusut_elias_howe_1846Cusutul este un meşteşug străvechi, cunoscut de peste 20.000 de ani. Primele ace erau aşchii de os şi de corn de cerb; primele fire au fost făcute din intestine şi fâşii de blană de animale. Resturile de îmbrăcăminte din Epoca Bronzului şi Epoca de Piatră găsite de arheologi arată clar că ţesăturile şi pielea sunt cusute de mii de ani. Acele de fier nu au fost inventate decât în secolul al XIV-lea d.H. Primele ace cu ochi pentru trecerea firului au apărut de-abia în secolul al XV-lea. În toată această perioadă îndelungată cusutul s-a făcut cu mâna.

Prima încercare cunoscută de mecanizare a cusutului a avut loc în 1/55. În acel an a fost acordat un brevet britanic unui inventator german pe nume Charles Weisenthal. Brevetul era pentru un ac destinat includerii într-o maşină de cusut, dar maşina în sine nu era descrisă; nu este limpede nici măcar dacă exista o asemenea maşină, dar se poate presupune că englezul Thomas Saint, tâmplar şi inventator, a fost cel care a primit brevetul pentru o maşină completă de cusut, în 1790. Potrivit Scrierii din brevet, maşina era prevăzută cu o sulă care perfora pielea şi trecea un ac prin orificiul realizat. Nu se ştie dacă Saint chiar şi-a construit maşina de cusut, dar faptul că era tâmplar sugerează că avea aptitudinile practice necesare în acest sens. Pe de altă parte, o încercare ulterioară de a reproduce maşina lui Saint a eşuat; maşina nu a funcţionat. În 1804, Thomas Stone şi James Henderson au reuşit să inventezeîn Franţa o  maşină „care întrecea cusutul de mână”. John Scott Duncan a inventat şi el o „maşină de brodat cu ace multiple” în acelaşi an.

Niciuna dintre aceste maşini nu a mers. În 18l0,  un german, Balthasar Krems, a inventat o maşină de cusut destinată în mod special coaserii şepcilor. Nu a solicitat un brevet şi maşina nu mergea foarte bine. Un croitor austriac pe nume Joseph Madersperger a avut câteva tentative de a proiecta o maşină de cusut şi a obţinut un brevet în 1814, dar nici maşinile lui nu au funcţionat cum trebuie. În 1818, prima încercare de a construi o maşină de cusut americană le-a aparţinut lui John Adams Dodge şi John Knowles. Maşina era capabilă să coasă câteva tigheluri, după care se bloca.

Problemele cu care se confruntau aspiranţii la titlul de inventatori erau semnificative. Una consta în faptul că acul şi aţa trebuiau să se deplaseze înapoi şi înainte pe ţesătură, pe când ţesătura trebuiau să treacă pe sub ac cu o viteză constantă, pentru a realiza cusături de lungime regulată. Alta era necesitatea unei precizii foarte bune pentru ca rezultatul să fie la fel de îngrijit precum cusătura de mână. Nu este astfel de mirare că multe dintre primele încercări s-au soldat cu eşecuri.

Prima maşină de cusut funcţională a fost inventată de un croitor francez, Barthelemy Thimonnier, în 1830, anul răscoalei căpitanului Swing din Anglia. Maşina folosea un singur fir trecut printr-un cârlig; efectua o cusătură brodată de tip lănţişor. Implicaţiile pentru croitori şi cusătorese erau evidente. Mulţi dintre ei aveau să-şi piardă slujba din cauza noii invenţii. Cu toate că noua maşină îi putea ajuta pe patronii de fabrici să facă mult mai mulţi băni, avea să genereze şomaj. O mulţime furioasă de croitori francezi a atacat şi incendiat fabrica lui Thimonnier, aproape ucigându-1 pe acesta.

În 1834 Walter Hunt a inventat prima maşină de cusut funcţională în America, dar şi-a pierdut interesul când a văzut că ar putea provoca şomaj. Hunt nu a solicitat un brevet. în 1846 a fost emis un pateni american pe numele lui Elias Howe pentru o maşină asemănătoare, care folosea „aţă din două surse”. Maşina lui Howe avea un ac cu un ochi în apropierea vârfului. Acul trecea prin ţesătură şi făcea o buclă de aţa pe partea îndepărtată. O suveică trecea un al doilea fir de aţă prin buclă realizând un tighel. Howe a avut dificultăţi în apărarea brevetului şi comercializarea maşinii. Timp de nouă ani s-a luptat să stârnească interesul pentru maşinile sale şi să le protejeze împotriva contrafacerii. O problemă majoră consta în faptul că mai multe persoane veneau acum cu soluţii similare la problemele tehnice.

Isaac Singer a inventat mecanismul sus-jos care a fost adoptat de toate maşinile de cusut; toate maşinile anterioare se bazau pe o mişcare laterală. În 1850 el a construit prima maşină cu succes comercială şi tehnic. O altă inovaţie introdusă de Singer a fost pedala maşinii de cusut. A fost un mare progres întrucât a permis cusătoreselor să acţioneze acul cu picioarele şi să aibă ambele mâini libere pentru a mânui materialul de cusut. Howe a fost furios, l-a dat în judecată pe Singer pentru violarea brevetului şi a câştigat. A făcut o avere imensă din invenţia sa. Iniţial, noile maşini de cusut au fost instalate în fabricile de confecţii  şi au făcut posibilă producerea în masă a îmbrăcămintei. De-abia mai târziu, de fapt nu înainte de 1899, a fost proiectat un model de maşină  de cusut pentru uz casnic.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here