Răbdarea spune multe despre caracterul tău

0
213

răbdareaRăbdarea – Când nu trebuie să ți-o pierzi – De ce trebuie să fii răbdător – Copiii sunt motivele pentru care zâmbim, rațiunea noastră de a fi, lumina ochilor – Răbdarea față de cei mici spune multe despre caracterul nostru

Răbdarea față de un copil spune multe despre sufletul tău – Pildă

„Un copil, la grădiniță, încearcă să își înalțe cizmulițele. Pentru că nu se descurca, a cerut ajutorul educatoarei. Cu tot trasul și împinsul, cizmulițele nu voiau nicidecum să intre. Până când a reușit totuși să îl încalțe educatoarei i-au apărut broboane de transpirație pe frunte. De aceea, aproape i-au dat lacrimile când copilul i-a zis:
– Doamnă, dar sunt puse invers…
Într-adevăr, erau puse pe piciorul greșit…

Nu a fost cu nimic mai ușor să îi scoată cizmulițele decât să i le pună, totuși a reușit să își păstreze calmul până când l-a încălțat din nou, tot cu sudoare și trudă, dar, de data aceasta cum trebuia. Însă atunci băiețelul a zis:
– Cizmulițele astea nu sunt ale mele!

În loc să strige la el, educatoarea și-a mușcat buza și încă o dată s-a chinuit să îl descalțe. Când a terminat și cu descălțatul, băiețelul i-a spus:
– Sunt cizmulițele fratelui meu. Mama m-a încălțat astăzi cu ele.
Educatoarea chiar nu mai știa ce să facă… Să plângă sau să râdă? A reușit, cu răbdare, să îl încalțe din nou. Când, în sfârșit l-a încălțat, înainte de a-l trimite afară la joacă, l-a întrebat:
– Și acum, unde îți sunt mănușile? Afară este frig, trebuie să le porți!
Senin, băiețelul a răspuns:
– Le-am băgat în cizmulițe, ca să nu le pierd…”

Copilul tău – motivul surâsului, lumina care dă strălucire ochilor

Pentru orice meserie trebuie să ai vocație. Totuși, în cea care îi implică pe copii, inclusiv ca părinte, dacă nu ești capabil să îți gestionezi emoțiile, trebuie să te străduiești. Să „strângi din dinți” oarecum, fără să fii văzut. Pentru a sta în preajma unui copil și a lucra alături de el ai nevoie de înțelegere, calm, răbdare, disponibilitate, pace interioară, veselie, optimism. Nu poți ridica glasul, nu îl poți certa sau pedepsi, nu poți critica oricând și oricum copilul, prima sa reacție este să plângă pentru că nu te înțelege. Trebuie să fim îngăduitori, toleranți, mai puțin sentențioși, să oferim explicații pe înțelesul lor, să-i încurajăm, să fim apropiați, nicidecum ostili și nervoși.

Copilul pe care îl creștem, fie că suntem părinți, educatori, mentori, trebuie să crească în armonie, să aibă încredere în el însuși, să fie iubitor, generos, de bună-credință. Trebuie să-i insuflăm valori ca respectul, prietenia, recunoștința. Este necesar ca el să fie corect, să aibă un țel, să fie motivat, să înțeleagă. Copilul nu trebuie subestimat, iar părinții și profesorii au o influență primordială asupra lui. Mai ales prin intermediul exemplului propriu. Uneori, el nu este atent la ce spune adultul, dar va fi neîndoielnic atent la ce face adultul.

Tratează puiul de om cu blândețe, în definitiv, este atât de fraged și inocent! Reacțiile tale trebuie să fie calde, iubitoare, oferă-i sprijin și nu lăsa mânia să te copleșească! Oferă-i un model pozitiv și vei avea un copil căruia îi vei admira personalitatea, cu valori bine definite, sentimente alese și atitudini ce te vor umple de mândrie. Va fi lumina ce îți strălucește în ochi, va fi motivul zâmbetului tău!

Te invit să citești și Cum spunem mulțumesc.

Mihaela Mușetescu