Răceala – fără medicamente

0
292

racealaTermenul comun pentru afectarea virală a căilor aeriene respiratorii superioare este cuvântul răceală, cu sinonimul lui, guturai. Deşi el lasă impresia unei boli unitare, cercetările realizate în ultimele 3-4 decenii au dovedit că realitatea e mai complexă.

Cauza bolii este virală

Sunt incriminate în jur de 400 tipuri serologice de rinovirusuri. Acest fapt explică recidivele frecvenţe de “răceli” la multe persoane. Mai ales la cei cu sistem imunitar slăbit, motiv pentru care aceste persoane fac mai uşor şi alte infecţii (herpes, pneumonii, gripe severe s.a.). Guturaiul apare în tot cursul anului, dar mai mult în sezonul friguros şi umed, fiind cea mai frecventa boală a copiilor în primii ani de viaţă.

Factorii favorizanţi la copii sunt: greşelile de alimentaţie, distrofiile, vegetaţiile adenoide, alergiile, astmul, mediu nefavorabil, praf, fum de ţigări, frig ori căldură excesivă. La adulţi, mai ales la vârstnici, riscul este mare, datorită existenţei unor suferinţe cronice de tot felul: pulmonare, cardiovasculare, de sânge, renale, hepatice, metabolice, diabet. Persoanele din aceste menţionări pot face o asemenea viroză la fiecare 2-3 luni, în tot anul.

Semnele şi simptomele de raceala

Bolnavul se plânge de o stare de disconfort, simte că îi ard ochii şi faţă, are obstrucţie nazală, la care se adăuga o secreţie apoasă continuă ce irită pielea din jurul orificiilor nazale externe, strănuturi, uneori epistaxis (sânge din nas), usturimi în gât sau doar senzaţie de gât uscat, uşoare dureri în faringe dar accentuate la înghiţit, ori tuse fără expectoraţie. Herpesul la nas, la buze este frecvent, dar când este localizat la ochi, prezentarea la specialist devine o urgenţă.

Semnele bolii la sugari (trebuie cunoscute bine de mame, pentru a solicita sprijin medical): iritabilitate inexplicabilă, refuzul sânului şi al biberonului, durere de cap sugerată de fata încruntată şi de ducerea repetată a mânuţelor la cap. Dacă la aceste semne se mai adaugă perioade de apatie, în starea lor generală, un tonus vital scăzut, vărsături, febră, jena la lumină, somnolenţa, convulsii precedate de încordarea muşchilor cefei şi a şirei spinării, se impune spitalizarea grabnică, existând suspiciune pentru debutul unei meningoencefalite, deci nu un simplu guturai. În cazul când un adult în familie e răcit, copilul trebuie izolat preventiv. La copilul mic, la bătrâni, bolnavi cronici, debilităţi, rinofaringitele acute virotice se complică adeseori grav. Femeia gravidă trebuie să fie chiar exagerată în respectarea mai ales a măsurilor generale preventive; prezenţa virusurilor în corp şi folosirea majorităţii medicamentelor pot perturba integritatea fătului.

Complicaţiile

Este important să dăm atenţie acestor “răceli”, pentru că pot apărea complicaţii. La scurt timp după boală, că de exemplu: crize cardiace, accidenţe vasculo-cerebrale, arteritice, flebite, agravarea diabetului şi a unor boli cronice la ochi, redeşteptarea unei tuberculoze, sinuzita, otita, psoriazis, pusee alergice, herpes, Zona Zoster, astm bronşic, infecţii microbiene sau fungice (cu mucegaiuri). În toate aceste cazuri, este necesară regândirea şi completarea terapiei.

Cum trebuie tratat guturaiul

Aşa-zisele medicamente ce pot opri “răcelile”, sau picăturile nazale pentru a reduce edematierea şi congestia mucoasei rinofaringelui, sau picăturile instilate cu scopul de a opri scurgerea apoasă abundentă din primele 3-4 zile de boală sunt considerate, pe drept cuvânt, discutabile. Jumătate din toate medicamentele prescrise în aceste viroze pot fi considerate ca nefiind fondate ştiinţific, mai direct spus, panică oamenilor în faţa bolii este “binişor” speculată.

Conduita de urmat se stabileşte în funcţie de fiecare caz în parte, de gravitate. Este ştiut că, respectând chiar nişte măsuri simple, în cele mai multe cazuri, boala evoluează favorabil. Antibioticele sunt, în cazul răcelilor, inutile, chiar periculoase, prin apariţia în ultimele decenii a microbilor rezistenţi la toate medicamentele aflate în uz. Virusurile nu pot fi neutralizate de antibiotice. Ca o paranteză, adaug constatarea că şi în infecţiile bacteriene, când este prezentă febră, trebuie aşteptat 2-3 zile, în care ea trebuie combătută prin alte mijloace, mai simple.

Numai dacă situaţia nu se ameliorează, se administrează un antibiotic sau mai multe. De ce trebuie procedat astfel? Deoarece antibioticul opreşte infecţia mai repede, organismul are puţin timp la dispoziţie pentru a percepe agentul agresor şi a produce anticorpii care să-l neutralizeze la o nouă confruntare cu boala.

Măsurile generale ce urmăresc ridicarea rezistenţei organismului, a imunităţii lui naturale sunt cea mai bună alegere.

Sfaturi utile pentru raceala:

Evitaţi suflarea energică a ambelor nări deodată, pentru că există pericolul de diseminare a infecţiei, în sinusurile paranazale şi în urechi.

Evitaţi administrarea locală, în nas, a soluţiilor conţinând sulfamide, antibiotice ori vasoconstrictoare, deoarece pot produce alergii severe, paralizarea micilor vase din nas, chiar alterarea nervilor mirosului sau propagarea agenţilor herpesului pe calea nervilor olfactivi în creier. Aerul din cameră să fie uşor umezit şi mereu împrospătat, iar temperatură să fie în jur de 20 de grade.

Alte măsuri ce pot creşte rezistenţa organismului: exerciţii fizice, dozarea efortului în anotimpul friguros. Alimentaţia va fi uşor restrictivă, bazată pe legume şi fructe. Este cunoscut că nu este bine că tubul digestiv să fie încărcat cu mâncare multă ori greu digerabilă (tubul digestiv la om, prin lungimea sa mare, arată sigur că a fost creat pentru alimente de origine vegetală).

Se vor evita alimentele şi lichidele reci sau fierbinţi, ţuică şi vinul fiert, ceaiurile prea fierbinţi, alimentele iritante. Se va consuma apă la temperatura camerei, sucuri de fructe sau de legume îndoite cu apa; compot preparat în casă, supe de legume. Mai nou, se recomandă ca îndulcirea să fie moderată, zahărul încetinind activitatea unor globule albe din sânge, ce au mare rol în imunitate. De asemenea, s-a dovedit că polenul şi mierea slăbesc puterea de apărare a mucoasei faringelui la agenţi infecţioşi, şi aceasta nu numai la astmatici.

Nu mai sunt recomandate pensulaţii (badijonări) în fundul gâtului cu “dezinfectante”. (violet de genţiana, albastru de metilen, hipermanganat de potasiu, gaz s.a.). Obiceiul fumatului şi al consumului de băuturi alcoolice este dovedit că foarte dăunător sănătăţii. In primul rând, prin deteriorareaza mecanismelor ce participă la asigurarea unei imunităţi puternice. În prezent se consideră ca 80% din toate bolile se datorează unui stil de viaţă şi unei alimentaţii nesănătoase!

Contagiozitatea acestor viroze ţine mai mult de slăbiciunea unui organism erodat.

Tratamentul cu medicamente este limitat de faptul că virusurile, în prezent, nu pot fi inactivate, neutralizate.

În ciuda afirmaţiei ca niciodată vitaminele sub forma de pastile nu vor fi la fel de eficiente ca cele din alimentele naturale, se pot totuşi administra: Vitamina E – două capsule pe zi,

Vitamina C la fel, comprimate cu Magneziu şi Vitamina B6, o injecţie cu Vitamina B12 s.a.

Important de reţinut: orice “răceală” banală, ce nu trece în câteva zile, apărând febră şi înrăutăţirea stării generale (mai ales la copii sau persoane debilitate), necesita intervenţia medicului. Contagiozitatea acestor viroze ţine mai mult de slăbiciunea unui organism erodat ; de un mod greşit de viaţă decât de agresivitate virală, deci să nu neglijăm preocuparea zilnică de a trăi cât mai raţional şi echilibrat.

Raceala, fără medicamente 

Baie caldă la picioare. De cum se instalează primele semne ale răcelii, faceţi o baie caldă la picioare. Într-un lighean se pun circa 2 litri de apă caldă (35 de grade), peste care se adăugă progresiv apă fierbinte, până se ajunge la 40 de grade. Baia durează 10-15 minute, apoi picioarele se usucă şi se încălţă şosete calde. Baia poate fi repetată zilnic.

Una-două zile de stat în pat, la o temperatură egală, fac minuni. Corpul luptă singur cu răceală (copiii şi bătrânii trebuie obligatoriu să stea în pat). O cură de transpiraţie (dacă nu aveţi probleme de circulaţie). Seara, beţi cantităţi mari de ceaiuri fierbinţi care produc transpiraţia: şoc, tei, salvie. O baie caldă la final sporeşte efectul. Culcaţi-vă imediat, bine înveliţi. Veţi transpira puternic. După una-două ore, schimbaţi lenjeria şi frecaţi-vă trupul cu un şervet uscat. Doze mărite de vitamina C – dar numai când boala se instalează, altfel nu au efect. Ea trebuie administrată în mod curent, pentru întărirea sistemului imunitar.

”Leacuri străvechi”, Dr. Ion Nica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here