Rafflesia arnoldii cea mai mare floare din lume

0
394

Rafflesia arnoldii, cunoscută popular sub denumirea de „floarea-cadavru”, creștere în estul lacul Maninjau din Sumatra, Indonezia. Numele îi este dat de mirosul insuportabil, de putreziciune pe care îl degajă.

Rafflesia arnoldii Florea are un diametru de până la 106 cm, și o greutate de până la 10 kg. Staminele și pistilul sunt unite într-o coroană centrală, de forma unui inel iar cele cinci petale sunt brun-rășiatice stropite cu pete albe.

Rafflesia arnoldii este o plantă parazit, din familia Vitacee.

Ea nu are rădăcini sau frunze. Corpul principal al plantei rezidă în interiorul plantei gazdă. De cele mai multe ori traiește neobservată în interiorul tulpinilor și rădăcinilor plantei gazdă.

Rafflesia arnoldii devine vizibilă doar atunci când mugurii săi apar prin scoarța gazdei și se dezvoltă în flori mari, cărnoase care sunt polenizate de musca albastră de carne, conform kew.org/ Cu toate acestea se întîmplă foarte rar ca polenizarea să fie făcută cu succes. Populațiile Rafflesia sunt puține și rare iar florile se deschid numai pentru cinci zile.

Primul botanist care a găsi un exemplar al Rafflesia a fost exploratorul francez Louis Auguste Deschamps (1765-1842). Acesta a fost un membru al  expedițiiei științifice franceze în Asia și Pacific. În timpul expediției, a petrecut trei ani în Java, unde în 1797 a adunat un specimen de ceea ce este acum cunoscut sub numele de Rafflesia patma. În timpul călătoriei de întoarcere în 1798, nava lui a fost capturată de britanici, cu care Franța era în război; toate  documentele și notele sale au fost confiscate. Acestea au văzut lumina zilei abia în  1954 când au fost expuse în Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Botanistul britanic Joseph Arnold (1782-1818) și omul de stat Sir Thomas Stamford Raffles Bingley (1781-1826) au colectat un alt exemplar de Rafflesia, găsit în Malay, Sumatra, în  anul 1818. Arnold s-a stins din viață, iar materialele au intrat în posesia lui Robert Brown (1773-1858) de la British Museum.

Succesorul lui Joseph Arnold, William Jack, fiind conștient de faptul că Deschamps, în ciuda faptului că i-au fost confiscate notițele, ar putea publica oficial un raport cu florile descoperite, s-a  grăbit să elaboreze o descriere a florii, pentru  a se asigura că meritele îi vor reveni botanistului britanic.

Numele generic, Rafflesia a fost dat în onoarea lui Sir Raffles.

A fost validat în iunie 1820 de Linnean Society din Londra, în timp ce specia Rafflesia arnoldii a fost descrisă oficial pentru prima dată în 1821 de către Brown, care a denumit-o așa în memoria lui Joseph Arnold.

Astăzi, în sud-estul Asiei mai există doar 13 specii de Rafflesia. Acestea diferă ca mărime, coloratură și în numărul petalelor.

Florile magnifice ale Arnoldii Rafflesia au devenit un simbol al Borneo. Cu toate astea, Rafflesia și speciile înrudite sunt acum toate amenințate cu dispariția din cauza distrugerii habitatelor lor tropicale.  Deși există o serie de studii, nu s-a găsit încă, o metodă  viabilă prin care acestea ar putea fi cultivate.

Emanuela Popa 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here