Rândunica. Ştiaţi că…

0
9028

RândunicaBinecunoscuta rândunică, numită şi vestitoarea primăverii face parte din familia Hirundinidae şi este o pasăre de dimensiuni mici. Aceasta trăieşte în Asia, Africa, America de Nord şi Europa. Dintre toate speciile, cea mai cunoscută este rândunica domestică (hirundo rustica). Are pieptul alb, capul de culoare negru-albăstrui, iar corpul i se termină într-o coadă formată din două pene lungi şi subţiri.

Pe de altă parte, este o pasăre migratoare, iar reîntoarcerea ei primăvara simbolizează speranţă, fertilitate şi reînnoirea vieţii.

Apoi, egiptenii considerau rândunicile nişte stele nordice care se năpustesc deasupra Copacului vieţii.

Mai exact, în tradiţia chineză este un simbol al îndrăznelii, al pericolului, fidelităţii şi o schimbare pozitivă a norocului; în Japonia ea simbolizează atât lipsa de credinţă, cât şi grija maternă.

Mai departe în heraldica, rândunica este pictată fără picioare pentru că în Evul Mediu se credea că ea nu atinge niciodată pământul, deoarece reprezenta puritatea.

Nu în ultimul rând, fiind o pasăre specială, își face cuib în preajma omului (la geamuri, la streaşina casei, în poduri, folosind pietricele mici și pământ, căptușindu-l în interior cu puf sau paie). În tradiţia populară, cuibul unei rândunici din streaşina unei case aduce noroc.

Potrivit blog.jorjette.ro,se spune că cel care îi strică cuibul, paralizează. Uneori rândunelele se răzbună; ea aduce în cioc paie aprinse și dă foc casei celui ce i-a distrus cuibul în semn de răzbunare.

Concluzionând, dincolo de toate legendele şi miturile lumii, rândunica a rămas până în zilele noastre un simbol al retragerii iernii şi sosirii primăverii.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here