Oficialii Unicef au publicat un raport oficial conform căruia anul 2014 a fost unul cu un semnificativ impact negativ pentru copii, în contexul conflictului armat din Orientul Mijlociu, a violențelor și atrocităților care au marcat lumea, semnalează nytimes.com.
În cadrul raportului se arată că mai mult de cinsprezece milioane de copii sunt implicați în direct în conflictele violente din Irak, teritoriile palestiniene, Sudanul de Sud, Siria, Ucraina și Republica Central Africană.
În cadrul unei conferințe care a vut loc luna aceasta, Athony Lake, directorul executiv al UNICEF a declarat că la nivel global se estimează că douăsute treizeci de milioane de copii trăiesc în zone afectate de conflicte armate. Mulți dintre aceștia sunt supuși unor tratamente crude, sunt răpiți, torturați, recrutați sau vânduți ca sclavi.
Imaginea devastatoare prezentată în raport se bazează pe cercetări bine documentate a situației prin care au trecut copii în zonele menționate. În continuarea discursului său, Lake a precizat că „Niciodată în istorie nu au existat atât de mulți copii care să fi fost supuși la astfel de brutalități de nedescris.”
Republica Central Africană este o țară la limita anarhiei.
Aproape două milioane de copii sunt afectaƫi; până la zece mii se pare că au fost recrutați de către grupurile armate ca soldați, se arată în raportul Unicef. Mai mult de patru sute treizeci de copii au fost uciși sau răniți, de trei ori mai mulți decât în anul precedent.
Mai departe raportul Unicef precizează că în Fâșia Gaza, în urma conflictului de cinci zeci de zile din vară, dintre israelieni și palestinienii de stânga, mai mult de cinci sute treizeci de copii au fost uciși trei mii trei sute au fost răniți și cincizeci și patru de mii au rămas fără adăpost.
Războiul civil care afectează de mai bine de patru ani Statul Islamic, a produs traume inimaginabile asupra copiilor de aici.
Raportul Unicef precizează că aproape zece milioane de copii au fost afectați în Statul Islamic.
Sudanul de Sud și-a câștigat independența în anul 2011 și este considerată cel mai tânăr stat al lumii. Conflictul civil care a izbucnit cu un an în urmă a lăsat urme devastatoare foamete, persoane fără adăpost și moarte. Mai mult de șapte sute de mii de de copii au fost strămutați în țară iar alți trei sute douăzeci de mii sunt refugiați în țările vecine. În continuare raportul precizează că peste douăsute de mii de copii cu vârste de pâna la cinci ani suferă de malnutriție severă.
La nivel mondial anul acesta a fost marcat de criza virusului din Africa de Vest, care conform raportului, a lăsat mii de copii orfani și estimează că cinci milioane au renunțat la școală, din cauza epidemiei.
În 1996, într-un raport al Organizației Națiunilor Unite, Graca Machel, fosta soție a lui Nelson Mandela atrăgea atenția asupra bunăstării copiilor din zonele de conflict.
Aceasta a subliniat că violențele de diferite tipuri la care supuși spulberă lumea copiilor și subminează fundamentele vieții lor. Autorii raportului din acest an au spus că vaccinurile și prezența personalului medical calificat ar putea înjumătăți ratele de mortalitate în unele țări afectate, în special în zonele de conflict și ar putea reduce considerabil emoțiile negative și stressul la care sunt supuși copii din aceste medii violente și instabile.
Emanuela P.
Jurnal Spiritual