Râsul sănătos îmbunătăţeşte memoria

0
70

woman-white-dressRâsul stimulează memoria de scurtă durată, mai ales în cazul vârsnicilor, care şi-au amintit mai bine evenimentele petrecute recent după ce au urmărit filme de comedie, relatează Mediafax, citând Daily Mail.

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că persoanele în vârstă îşi amintesc mai uşor anumite lucruri după o porţie sănătoasă de râs deoarece râsul reduce stresul, care are un impact negativ asupra memoriei.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Loma Linda din California au cerut unui grup de 20 de adulţi sănătoşi să privească un material video amuzant timp de 20 de minute, iar în acest interval alţi voluntari au stat în linişte.

“Capacitatea de învăţare şi amintirea întârziată devin mai problematice odată cu înaintarea în vârstă. Faptul de a râde împreună cu prietenii sau chiar privitul, timp de 20 de minute, a unor emisiuni umoristice la televizor, aşa cum fac zilnic, mă ajută să fac faţă factorilor de stres”, a spus Gurinder Bains, autorul studiului.

Savantul a subliniat că persoanele mai puţin stresate au o memorie mai bună. El a explicat că râsul creşte nivelul endorfinelor din organism, care transmit dopamină în creier, fenomen ce asigură o senzaţie de fericire şi recompensă.

Rezultatele au arătat că persoanele care au urmărit filmul amuzant au avut performanţe mai bune în ceea ce priveşte memoria pe termen scurt decât acelea care nu au râs. De asemenea, experimentul a relevat faptul că nivelurile de cortizol din saliva persoanelor care au râs erau mult mai scăzute.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here