Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea – Războiul de ţesut Jacard (1801)

3
1129

razboi mecanic dotat cu mecanism jaquardRăzboiul de ţesut Jacard a fost inventat în 1801 de Joseph Maric Jacquard. Războiul lui utiliza un nou sistem revoluţionar pentru creare de modele în ţesătură. In timpul Revoluţiei Industriale s-au mecanic multe tehnologii de fabricaţie a materialelor textile, începând cu torsul Jacquard a introdus mecanizarea la una dintre cele mai dificile complicate operaţii ale procesului, şi anume ţesutul modelelor. Jacquarc nu a inventat tehnica de la zero, ci a lucrat în baza invenţiilor făcut anterior de Basile Bouchon, Jean Falcon şi Jacques Vaucanson, producători de textile de la începutul secolului al XVIII-lea.

Metoda lui Jacquard utiliza cartele din carton perforate într-un caroii de 8 găuri pe 26 de găuri. Fiecare cartelă găurită codifica prin perforaţii succesiunea de fire pentru un singur rând al modelului. Pentru a obţine întreg modelul, era nevoie de multe rânduri şi, prin urmare, de mult cartele. Cartelele dreptunghiulare erau prinse la un loc în ordine, margini pe margine, alcătuind o rolă continuă care se rotea lejer în jurul um tambur. Fiecare gaură corespundea unui cârlig care putea ridica sai coborî echipamentul care ghida urzeala, firul transversal, stabilind astfe dacă bătătura, firul longitudinal, avea să se aşeze deasupra sau dedesubtul său. Războiul de ţesut jacard a fost nu numai primul război di ţesut care a utilizat cartele perforate, ci şi prima maşină de orice fe controlată prin cartele perforate. Dispozitivul era pur mecanic, neimplicând electronica în vreun fel, dar a marcat un prim pas important îi dezvoltarea tehnologiei calculatoarelor. Procesul de fabricaţie constânc în urmarea unei proceduri prestabilite a fost un deschizător de drumui în dezvoltarea programelor de calculator, bazate pe acelaşi principi1 Când Charles Babbage a proiectat primul model de calculator, motorul analitic, s-a gândit să utilizeze cartele perforate pentru a-şi stoca programele, văzând în sistemul cu cartele o modalitate bună de stocare şi reactivare a instrucţiunilor pentru maşină. Babbage, după cum vom  vedea mai târziu, nu a ajuns să trăiască clipa în care avea să se demonstreze că sistemul cu cartele este funcţional în tehnica de calcul. Dar  evoluţia acesteia din secolul al XX-lea a arătat că sistemul cu cartele perforate a fost cu adevărat eficient.

 Sistemul cu cartele perforate utilizat la războiul de ţesut Jacard a regătit terenul pentru producţia de masă a textilelor cu model. Producţia .a ieftinit şi a oferit clienţilor o mare varietate. Războaiele jacard moderne sunt controlate de calculatoare electronice, nu de cartele perforate, noua tehnologie a permis introducerea unei varietăţi şi mai mari de modele.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

3 COMENTARII

  1. razboiul de tesut cu cartela a fost inventat de un italian, apoi a fost modernizat de Jacard.Atelirul exista si acum in Florenta.

  2. Bună ziua! Mulțumim pentru informație și pentru lecturarea articolelor revistei noastre! Doamne ajută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here