Războiul rozelor: cu sau fără flori în spital?

0
132

spitalTot mai multe spitale britanice au început să interzică introducerea florilor în incinta lor, motivându-şi decizia prin faptul că vazele cu flori în apă reprezintă un pericol pentru pacienţi şi personalul medical. Dar un studiu britanic afirmă că riscurile sunt mult mai mici decât se crede, iar florile au, dimpotrivă, un efect benefic asupra stării pacienţilor.

Personalul medical se teme că apa stătută din vaze ar reprezenta un mediu favorabil pentru înmulţirea microorganismelor, dintre care unele ar putea fi nocive pentru pacienţii internaţi.

Un alt argument este teama că vazele pline cu apă s-ar putea răsturna, creând un pericol imediat de alunecare şi chiar de electrocutare şi producând defectarea aparaturii electrice din jurul patului bolnavului.

Ca urmare, multe spitale au adoptat politica “fără flori”, interzicând vizitatorilor să ducă buchete de flori rudelor şi prietenilor internaţi.

Însă cercetătorii de la Imperial College din Londra, Marea Britanie, afirmă că nu s-a înregistrat până acum nici un caz de infecţie produsă de germenii din apa în care au stat flori, iar riscul răsturnării priveşte nu numai vazele, ci şi alte recipiente cu mâncare şi băutura amplasate în apropierea patului – or, acestea nu sunt interzise în spitale. Soluţia ar fi proiectarea unor dispozitive simple de siguranţă, prinse în perete, care să prevină răsturnarea vaselor cu flori.

Pe de altă parte, afirmă autorii studiului, prezenţa florilor în camera unui bolnav nu numai că face parte dintr-o tradiţie culturală importantă, dar are un efect remarcabil asupra stării bolnavilor.

Un experiment a arătat că, dintre pacienţii recent operaţi, aceia care stăteau în încăperi unde se găseau plante de apartament sau flori în vaze aveau nevoie de cantităţi mai mici de analgezice (medicamente pentru calmarea durerilor) decât ceilalţi.

De asemenea, în prezenţa florilor, tensiunea arterială a pacienţilor e mai mică, anxietatea şi oboseala sunt mai puţin intense şi sunt stimulate sentimentele pozitive, ceea ce grăbeşte recuperarea.

Sursă: descoperă.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here