Remedii naturiste în cazul unor alergii

0
259

Cele mai multe reacții alergice se manifestă primăvara, odată cu apariția insectelor, dar și din cauza cantității mari de polen din natură.

reacții alergiceCei mai întâlniți alergeni

Polenul

Rinita alergică apare mai ales primăvara, din cauza încărcăturii mari de polen din atmosferă, spun medicii. Expunerea la polenul provenit de la pomi, iarbă sau de pe anumite plante poate provoca scurgeri nazale, precum şi iritaţii ale nasului şi ochilor.

Este recomandat ca, în zilele cu vânt, să rămâneţi în casă şi să evitaţi deschiderea geamurilor. Tot primăvara se manifestă şi o altă formă de alergie – fitofotodermatoza. Este o reacție la contactul cu diferite plante, la care se adaugă efectul razelor solare.

Reacții alergice la animale

Proteinele secretate de glandele sebacee de la nivelul tegumentului animalului şi din salivă pot declanşa reacții alergice. Manifestarea acestui tip de alergie poate apărea şi după doi ani. Simptomele se vor ameliora la câteva luni de la încetarea contactului cu animalul.

Dacă animalul de companie vă cauzează reacții alergice, încercaţi să nu îl mai lăsaţi în dormitor. De asemenea evitaţi covoarele mari, care colectează păr.

Praful

Un alt factor declaşator îl constituie acarienii care trăiesc în praful din casă. Puteţi evita acest tip de alergii, acoperind saltelele şi pernele, precum şi folosind perne hipoalergice. Este indicat să spălaţi aşternuturile săptămânal, cu apă fierbinte.

De asemenea, evitaţi să păstraţi lucrurile care tind să acumuleze o cantitate mare de praf, precum animalele de pluş, draperiile sau covoarele mari.

Șoc anafilactic de la mușcături și înțepături de insecte

Odată cu creşterea temperaturilor apar tot mai multe insecte. În cazul unei muşcături sau înţepături, persoanele sensibile pot suferi o reacție alergică severă, care poate pune viaţa în pericol.

Printre simptome se numără inflamarea, roşeaţa, ameţeala, greaţa sau febra uşoară. Rareori, muşcăturile de insecte provoacă şoc anafilactic, care se manifestă prin dificultăţi de respiraţie, mâncărimi, inflamare la nivelul feţei, gâtului şi gurii, scădere rapidă a tensiunii. În reacțiile severe se recomandă administrarea imediată a unei injecţii cu adrenalină.

Remedii naturiste

Căpăcelele de fagure

Produsele apiterapeutice și în special  căpăcelele de fagure ajută foarte mult mai ales în conjunctivita alergică. Mestecă câte 2-3 lingurițe pe zi, timp de aproximativ 3 săptămâni.

Este recomandat să achiziționezi fagurii de la producătorii locali sau de la cei situați în aria învecinată de pe o rază nu mai mare de 10 kilometri. Astfel, mierea obținută din polenul florilor regăsite în zona în care locuiești sau muncești, te va ajuta să desensibilizezi treptat organismul față de alergenii locali. Acest proces se numește imunoterapie.

Coacăzul negru

Mugurii de coacăz negru au o acțiune clar antialergică, putând fi administrați sub diverse forme, în tratarea rinosinuzitelor alergice, astmului alergic, edemului Quincke, urticariilor. Infuzia de muguri de coacăz negru se prepară astfel: toarnă 200 ml apă clocotită peste o linguriță de muguri. Acoperă vasul pentru 15-20 minute, apoi strecoară. Consumă1-2 căni de ceai pe zi.

Trei-frați-pătați

Ceaiul de trei-frați-pătați este eficient în orice tip de alergie:

– alergia la polen și praf – toți cei care strănută la contactul cu polenul sau cu praful, care au urticarii pe piele, senzații de sufocare, cărora le curg nasul și ochii, ar trebui să încerce măcar o cură de trei săptămâni cu ceai de trei-frați-pătați. Se consumă 2-4 căni pe zi, pe stomacul gol. Această plantă previne anumite reacții alergice și poate stopa un proces alergic deja declanșat (în câteva ore).
– astmul și bronșita alergică – la fiecare schimbare de anotimp, se face o cură în care se bea ceai de trei-frați-pătați, câte o cană, de 3 ori pe zi. Ceaiul se bea îndulcit cu miere de salcâm.
– rinita și rinosinuzita alergică – indiferent dacă este vorba de o afecțiune pe fond alergic sau pe fond infecțios, cura cu ceai de trei-frați-pătați (2-4 căni pe zi) te va ajuta.

Mușețelul și propolisul

Aceste remedii au, de asemenea, un efect calmant antiinflamator și te pot ajuta și în cazul unor reacții alergice – nu sunt, însă, tratamente specifice.

Sursa: doctorulzilei.ro

Mai multe remedii naturiste găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here