Reacţii care ne deconspiră – minciuna

0
117

minciunaPotrivit specialiștilor, ascultăm zilnic între 10 și 200 de minciuni, iar cercetătorii au vrut să afle cum recunoști o persoană care minte. Cercetătorul american Noah Zandan, a reușit să descifreze comportamentul unei persoane mincinoase. El și echipa sa de cercetători au demonstrat, într-un studiu, că poveștile bazate pe experiențe fictive sunt distincte de cele adevărate. Cel care minte petrece mult timp pentru a-și pregăti alocuţiunea și folosește un altfel de limbaj, se menționează mai puțin pe el aducându-i mai mult în discuție pe ceilalți, folosește persoana a treia, pentru a se demarca de minciună şi are tendința de a fi foarte negativ. Mincinoșii gândesc povești simple având înclinarea de a folosi fraze lungi și complicate, implantând detalii irelevante. Există situaţii în care am dori să nu trădăm sentimentele celorlalţi doar că acest lucru nu ne reuşeşte întotdeauna pe deplin.

Ce se întâmplă atunci când dintr-un motiv bine motivat ne ascundem sentimentele? De cele mai multe ori, persoanele care se află într-o asemenea circumstanţă sunt deosebit de încordate, deoarece trebuie să fie plauzibile. Respectivele persoane spun minciuni şi trebuie să facă anumite mişcări şi să adopte atitudini care să concorde cu neadevărurile grăite. Ţinuta, de multe ori, ne poate oferi informaţii esenţiale referitoare la starea de spirit a unei persoane. Se întâmplă frecvent ca cei din jur să constate că o persoană minte, dar să nu reacţioneze la acest fapt. Sunt sortite eşecului persoanele care nu sunt în stare să mintă şi să-şi susţină minciunile cu succes.

Cum putem să ne dăm seama că cineva minte?

Ca punct de pornire avem experienţele efectuate de către cercetătorii americani, care au reuşit să stabilească diferenţe care apar în momentul când cineva minte:

– Atunci când minţim, gesturile făcute cu mâinile sunt mai puţin obişnuite. Ne dăm seama că mişcăm mâinile, dar nu ştim ce exprimăm prin intermediul mişcărilor efectuate.

– Creşte frecvenţa gesturilor cu mâna pe faţă. Gesturile de acest gen sunt: mângâierea bărbiei, ţuguierea buzelor, acoperirea gurii, atingerea nasului, scărpinatul sprâncenelor, mângâierea părului iar acoperirea gurii este gestul care poate fi descifrat cel mai uşor.

– Creşte frecvenţa mişcărilor laterale, manifestată prin dorinţa de a pleca, de a fugi. Mişcările de acest gen sunt evidente în special la copii, care se tot mişcă încolo şi-ncoace pe scaun.

A da dovadă de lipsă de sinceritate nu înseamnă doar a spune lucruri neadevărate.

Aceasta nu înseamnă în nici un caz că trebuie să dăm dovadă de neîncredere faţă de persoana cu care purtăm o conversaţie.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here