Realizarea unui climat pentru schimbare, într-o organizație

0
110

Studiile comportamentului uman arată că oamenii nu se opun de fapt schimbării; ei resping ideea de ”a fi schimbați”. Dar dacă oamenii nu sunt schimbați, nu se produce schimbarea.

echipaLiderul trebuie să dezvolte încrederea oamenilor. Este minunat când oamenii cred în liderul lor. Dar este mai lăudabil când liderul crede în oamenii lui. Când ambele afirmații sunt reale, rezultatul se numește încredere. Cu cât sunt mai mulți oameni care au încredere într-un lider, cu atît mai dornici vor fi să accepte schimbările propuse de lider.

Warren Bennis și Bert Nanus afirmă că ”încrederea este liantul emoțional care îi unește pe lider și adepții lui”.

Abraham Lincoln a spus: ”Dacă vrei să câștigi un om de partea ta, spune-i mai întâi că îi ești prieten adevărat. Apoi caută să descoperi ce vrea să realizeze”.

Liderul trebuie să se schimbe pe el însuși înainte de a le cere celorlalți să se schimbe. Marii lideri nu se mulțumesc să spună ce trebuie făcut, ei o arată!

Deschiderea manifestată de un lider netezește drumul și dă oamenilor sentimentul că sunt proprietarii schimbării. Fără proprietate, schimbările vor fi de scurtă durată. A schimba obiceiurile și modul de gândire al oamenilor este ca și cum ai scrie instrucțiuni pe zăpadă în timpul unui viscol. La fiecare douăzeci de minute instrucțiunile trebuie rescrise dacă odată cu ele nu se oferă și proprietatea.

Cum se redă oamenilor sentimentul că sunt proprietarii schimbării?

Oferă oamenilor informații în prealabil,astfel încât să aibă timp să se gândească la implicațiile schimbării și la modul în care îi va afecta aceasta.

Explică obiectivele globale ale schimbării – motivele ei și cum se va produce ea.

Arată oamenilor ce beneficii le aduce schimbarea. Fii sincer cu angajații care pot fi dezavantajați drept urmare a schimbării. Avertizează-i din timp și oferă-le ajutor, eventual în găsire a unei noi slujbe.

Cere-le celor care vor fi afectați de schimbare să participe la toate fazele procesului de schimbare.

Menține deschise toate canalele de comunicare. Ofertă angajaților ocazii de a discuta schimbarea. Încurajează întrebările, comentariile și alte reacții.

Fii flexibil și adaptabil pe tot parcursul procesului de schimbare. Recunoaște greșeli și operează modificări acolo unde este necesar.

Demonstrează-ți fără încetare credința și angajarea ta în schimbare. Menționează că ai încredere în capacitatea lor de a pune în practică schimbarea.

Stimulează entuziasmul, sprijinul, aprecierea și recunoașterea celor implicați în punerea în aplicarea a schimbării.

Charles Exley, președintele corporației NCR a spus: ”Mă ocup de această afacere de treizeci și șase de ani. Am învățat o mulțime de lucruri și cea mai mare parte a lor nu mai sunt astăzi valabile”.

Scriitorul Lincoln Barnett a descris emoția pe care a simțit-o alături de un grup de studenți, împreună cu care a participat la o prelegere de fizică la Institutul de Studii Avansate Princeton: ”Cum a fost?” a întrebat cineva. ”Minunat. Tot ce știam săptămâna trecută e greșit” a răspuns domnul Barnett.

A se menține la curent cu schimbările și a le lega de organizație reprezintă o preocupare permanentă a liderului.

Max Depree a spus: ”Până la urmă este important să ne amintim că nu putem deveni ceea ce trebuie să fim rămânând ceea ce suntem”. Faptul că dacă încetezi să te mai schimbi te poți considera un om terminat este o realitate.

La ce ne gândim când auzim numelede Alfred Nobel? În primul rând la Premiul Nobel pentru pace. Dar puțini știu că aceasta este doar partea a doua a poveștii lui Nobel. Alfred Nobel a fost un chimist suedez care a făcut avere inventând dinamita și celelalte explozive puternice folosite în industria armamentului. La moartea fratelui lui, un ziar a publicat din greșeală un ferpar care se referea la Alfred. Decedatul era prezentat ca un om care s-a îmbogățit făcându-i pe oameni să se omoare între ei pe capete. Zguduit de această concluzie, Nobel a luat în acel moment o hotărâre: să-și folosească averea premiind realizările în favoarea umanității.Nobel a avut rara ocazie de a-și evalua viața la sfârșitul ei și totuși să trăiască destul de mult ca să-și poată îndrepta greșelile.

”Dezvoltă liderul din tine”, John C. Maxwell

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here