Recife artificiale au fost amplasate în Marea Neagră de voluntari

0
921

RecifeOpt recife artificiale au fost amplasate în Marea Neagră, în dreptul Cazinoului din Constanţa, de către voluntarii Mare Nostrum, în cadrul unui proiect european de restaurare a ecosistemului mării.

Acestea recife vor contribui la restaurarea filtrelor mării, prin asigurarea unui loc de reproducere pentru o varietate de organisme marine, cum ar fi midiile negre. La maturitate, fiecare midie va ajunge să filtreze până la 50 de litri de apă de mare, zilnic.

Purtătorul de cuvânt al organizaţiei neguvernamentale Mare Nostrum, Cecilia Pătrăhău, a informat, luni, printr-un comunicat, că amplasarea recifelor la sfârşitul săptămânii trecute s-a desfăşurat în cadrul proiectului pilot internaţional “Research and Restoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013.

Proiectul este axat pe cercetarea ştiinţifică a impactului recifelor artificiale asupra mediului marin din Marea Neagră.

Ea are o valoare totală de circa 630.000 de euro, din care suma oferită de Uniunea Europeană este de peste 564.000 de euro.

“Cele opt structuri cilindrice, construite din polipropilenă, de partenerul bulgar al proiectului, cu înălţimea de 7 m şi 2,5 m diametru, au fost aduse pe o barjă, în apropierea digului de larg al Portului Constanţa. De aici au fost scufundate de scafandrii de la Van Oord DMC la o adâncime de 11 m şi ancorate solid, cu greutăţi de 3 tone, care vor menţine structurile pe poziţie. Recifele au fost amplasate la 25 m distanţă unul faţă de altul şi vor fi semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv uşor detectabil pe radar”, a menţionat reprezentanta Mare Nostrum.

premiera-pentru-romania-in-marea-neagra-s-au-montat-8-recife-artificiale-123570

În acelaşi timp cu amplasarea recifelor, voluntari ai organizaţiei, aflaţi pe faleza cazinoului constănţean, au împărţit pliante trecătorilor şi au oferit detalii despre proiect.

Petko Tzvetkov, manager de proiect din partea Fundaţiei Bulgare pentru Biodiversitate – beneficiara respectivului proiect european, a precizat că în decembrie anul trecut s-au montat primele cinci recife la Albena, în Bulgaria. Conform lui Tzvetkov, după primele trei luni de la amplasarea acestor structuri pe fundul mării se pot observa foarte clar colonii întregi de midii negre şi alge care încep să filtreze şi să cureţe apa mării.

Instituţiile implicate în implementarea acestui proiect sunt:

Bulgarian Biodiversity Foundation, ILIA State University din Tbilisi, ONG Mare Nostrum din Constanţa, Karadeniz Technical University din Trabzon şi Odessa Branch of the Institute for Biology of Southern Seas (OBIBSS).

“Scopul proiectului este conştientizarea, înţelegerea şi responsabilizarea faţă de problemele din zona marină, inclusiv activitatea umană şi efectele ei. De asemenea, se urmăreşte stabilirea pe termen lung a unei platforme de parteneriat pentru cercetare ştiinţifică, tehnică, administrativă, precum şi promovarea activităţilor de conştientizare în favoarea practicilor de amplasare a recifelor artificiale ca modalitatea de restaurare a ecosistemului Mării Negre”, a informat Cecilia Pătrăhău.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here