Recifele de corali, o soluţie pentru refacerea ecosistemelor marine?

0
169

recifeRecifele de corali sunt unele dintre cele mai diverse ecosisteme din lume, ascunzând o biodiversitate enormă. Aceste sisteme bio-ecologice complexe au nevoie de secole pentru a se forma în mod natural, pentru că  temelia coralilor se crează în timp, prin acumularea de sărurui de carbonat de calciu.

Dar schimbările climatice, poluarea şi pescuitul excesiv sunt principalele cauze care le-au distrus, într-un ritm alert, mai rapid decât capacitatea  lor de regnerare.

Sistem modular care poate accelera refacerea recifelor de corali

Dar Alex Goad, student la desing industrial la Universitatea Monash, Melbourne a creat un sistem inedit care poate fi ansamblat ca piese unui lego şi care poate accelera refacerea habitatelor distruse ale structurilor calcaroase formate din corali, conform Mother Nature Network. Pentru că design -ul lor este modular, piesele pot fi montate într-o varietate de moduri diferire, reciful artificial putând fi adaptat nevoilor locale ale ecosistemului din care face parte.

Fiecare piesă a invenţiei numită Modular Artificial Reef Structure (MARS) este construită din beton şi acoperită cu ceramică texturată – special proiectată cu aderenţe pentru ca vieţuitoarele marine să poată coloniza pe ele. De asemenea, designul lor uşor le permite coralilor artificiali să fie transportaţi, uşor şi ieftin, şi ansamblaţi acolo unde este nevoie.

Sistemul a fost conceput pentru laboratorul non-profit Reef Design Lab – o colaborare între studentul  Alex Goad şi omul de ştiinţă David Lennon, specialist în cercetarea recifelor de corali şi a fost testat în Portul Phillip şi în diverse acvarii, cu rezultate încurajatoare. Dar noul sistem nu îşi propune doar să înlocuiască recifele care au fost distruse ci şi să accelereze refacerea ecosistemelor deteriorate. Potrivit declaraţiilor lui Alex, “ceea ce natura poate  reface într-o sută de ani, poate fi redus  a 8 până la 15 ani cu ajutorul sistemului MARS”.

Reciful articifial a stârnit controverse

Cu toate acestea, reciful articifial a stârnit şi controverse, unii specialişti consideră că ar trebui ca reficele de corali să fie lăsate să se refacă în mod natural. Alţii susţin că structurile artificiale ar putea afecta viaţa marină. Oficialii Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei din SUA consideră că  aceste structuri pot deteriora ecosistemele.

În mod natural, recifele se cresc cu 0,3 până la 1 centimetru pe an, iar rata de distrugere depăşeşte cu mult posibilităţile naturale de refacere, de aceea  Alex Goad este de părere că oamenii ar trebui să intervină şi să ajute la refacerea acestor ecosisteme.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here