Din bucătăria veche românească: Recituri și Pâine dulce pentru Crăciun și Bobotează

0
392

pâine dulceRecituri românești și Pâine dulce pentru Crăciun și Bobotează sunt două rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907).

Carte a fost scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad, potrivit Agerpres.

Recituri românești
  • picioare de vacă sau de râmător
  • ceapă
  • foi de dafin
  • piper
  • ienibahar
  • pătrunjel
  • usturoiu
  • coajă de lămâe

Curăță foarte bine patru ori șease picioare de vacă sau de râmător. Pune-le întregi într’o oală spoită bine să fearbă la foc cu șease kilograme de apă, sarea necesară, o ceapă mare, foi de dafin, 20 boabe de piper întreg și ienibahar, două rădăcini de pătrunjel și puțin usturoiu (dacă nu-ți place usturoiu, pune coajă de lămâe).

După ce ferb picioarele bine, se fac moi și zeama devine cam legată, dă-le jos de pe foc. Lasă-le puțin să se recească și pe urmă scoate-le. Așază bucățelele tăiate prin farfurii, iar zeama las-o să se recească.

Ia grăsimea de pe ea, acrește-o cu puțin oțet și potrivește-o din sare; bate apoi într’un vas deosebit trei ouă cu coajă cu tot. Toarnă în el zeama strecurată prin sită, pune-o pe foc să mai fearbă ca cinci minute. După aceasta dă-o jos și strecoar-o printr’un șervet foarte des peste bucățelele din farfurii. După ce se încheagă, dă-le la masă.

Pâine dulce pentru Crăciun și Bobotează

Ia 450 grame drojdie de bere (în lipsă, 600 grame drojdie de casă), plămădește 1.200 grame de făină și las-o să se dospească. Pe urmă pune în copaie (covată) 2.400 grame de făină, 1.200 grame de apă caldă, un pahar de vin de Marsala sau de Madera, sarea necesară, patru linguri de apă de flori și 600 grame de unt, puțin câte puțin, în timp de o jumătate de oră, și lasă-l moale ca să se lipească de deget.

Apoi mai pune puțin câte puțin: o mână de anason, una de coconare, una de fisticuri, două de stafide fără sâmburi și o mână lisă de chitră. Presară aluatul acesta cu coajă de lămâe rasă. Învelește-l cu un șervet și lasă-l la căldură să se dospească opt ore. După aceea pune-l într’un calup (formă) uns cu unt și dă-l la cuptor să se coacă.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here