Recomandare de lectură: Patrimoniul Umanității. Cele mai frumoase locuri din lume

0
124

lt_coperta_patrimoniu_mondial_unesco-1Tuturor ne plac vacanțele, dar dacă în călătoriile noastre avem ocazia de a vedea locurile care au făcut istorie, unde frumusețea și cultura își dau mâna, atunci se poate spune că suntem de două ori mai norocoși. Avem ocazia ca pe lângă relaxare să ne popolim și setea de cunoștere. “Patrimoniul Umanității. Cele mai frumoase locuri din lume”, apărută la Editura Litera, ne poate fi un excelent ghid de călătorie, informațiile din acest amplu album nu numai că ne dau o idee despre frumusețea locurilor, dar ne oferă și acele  date care conferă deliciul călătorului care știe ce vede și se bucură de ceea ce vede.

Centrele istorice din Roma, Dubrovnik, Havana sau Salvador da Bahia, vestigiile orașelor Teba, Persepolis, Angkor sau Machu Picchu, Piața Imam din Isfahan sau monumentele budiste indiene din Sanchi, dar și vulcanii din Kamceatka, Marea Barieră de Corali sau Parcul Național Virunga din Congo cu gorilele sale rare – iată doar câteva dintre siturile culturale și naturale aflate sub protecția UNESCO ca parte integrantă a Patrimoniului Mondial.

În 1972 a fost adoptat, la Paris, la Convenția Internațională privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, un plan pentru monumentele culturale și naturale „de valoare extraordinară“ aflate în pericol, pentru ca salvarea de la distrugere și conservarea lor să devină o preocupare a întregii umanități. Centre istorice ale orașelor, monumente arhitectonice deosebite, vestigii antice, culturi avansate dispărute, sanctuare, monumente industriale, parcuri și grădini, situri culturale și opere de artă preistorice aparțin Patrimoniului Mondial UNESCO alături de formațiuni geologice, parcuri naționale și rezervații maritime, peisaje și habitate naturale, specii de plante și animale amenințate cu extincția.

Pe baza unor texte succinte, care surprind esențialul, însoțite de peste 1.500 de ilustrații color sugestive, cartea prezintă 981 de peisaje culturale și naturale din 160 de țări înscrise pe lista UNESCO.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here