Recomandare de lectură: Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani

0
569

tolstoi-carteLev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas, un jurnal în care sunt notate memorabile meditații ale marelui scriitor care multă vreme au fost cenzurate.    

Ultimii ani ai vieţii îl găsesc pe Tolstoi la moşia de la Iasnaia Poliana, trăind ca un mujic. Lăsase în urmă societatea mondenă petersburgheză, onorurile, ba chiar şi propriul destin literar.

Devine un fel de patriarh nonconformist, în răspăr cu autorităţile laice şi cu cele ecleziastice. Ajunsese la o credinţă în care puţini îl puteau urma. Găsise un fel de-a se exprima mai simplu.

Aici, la Iasnaia Poliana, în singurătate, stă de vorbă cu sine despre Dumnezeu şi oameni, iar jurnalul, care l-a însoţit permanent, e spaţiul unde pune întrebări infinite, unde caută să înţeleagă şi să se exprime altfel decât o făcuse în romane.

Cenzurate în ediţiile anterioare ale jurnalului — puterea sovietică putea accepta „stilul” lui de mujic, dar nu şi spiritul care se împotrivea oricărei revoluţii —, aceste meditaţii apar acum pentru prima dată în traducere românească, la puţin timp după publicarea lor în Rusia.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here