Record. Solar Impulse II a zburat doar cu energie solară peste 8.200 km, pe deasupra Pacificului

0
97

solar-impulse-2 Avionul Solar Impulse II a aterizat în Hawaii după un zbor de peste 8.200 de kilometri deasupra Oceanului Pacific, care a durat cinci zile. Astfel a fost doborât recordul mondial al distanței parcurse de un avion propulsat de energia solară.

Pilotul elvețian Andre Borschberg, de 62 de ani, a intrat în istoria aviației pentru cel mai lung zbor în solitar, informează Agerpres, citând AFP. Precedentul record data din 2006, când Steve Fossett a zburat singur timp de 76 de ore și 45 de minute, adică puțin peste 3 zile.

Bertrand Piccard și Andre Borschberg sunt fondatorii proiectului elvețian Solar Impulse, care promovează folosirea de “tehnologii curate și eficiente”.

1435947002522

Solar Impulse II a aterizat pe aeroportul Kalaeloa din Hawaii la ora 15:55 GMT (ora 05:55 locală), după 120 de ore de zbor, în total cinci zile și cinci nopți de când a decolat din orașul japonez Nagoya. A aterizat cu cinci minute mai devreme decât se prevăzuse, cu bateria solară încărcată în proporție de 27%, după ce a parcurs o distanță de 8.253 de kilometri.

Acest avion, creat în Elveția și alimentat de peste 17.000 de celule solare, a pornit la 9 martie din Abu Dhabi într-o călătorie de 35.000 de kilometri în jurul lumii, în scopul de a promova utilizarea energiilor regenerabile, în special a energiei solare. Zborul deasupra Oceanului Pacific era considerat cea mai dificilă etapă din cauza instabilității meteorologice și distanței foarte mari.

solar-impulse-b4-takeoff

Pe parcursul zborului, Borschberg și-a împărtășit impresiile pe Twitter, referindu-se, printre altele, la momentul în care a putut vedea “luna plină și soarele în același timp”.

Călătoria pentru Solar Impulse II nu se va sfârși în acest punct. Aeronava va porni spre Phoenix, în Arizona, pilotată de elvețianul Bertrand Piccard, după care se va îndrepta spre un oraș din Statele Unite care va fi stabilit în funcție de vreme. Din acel loc, piloții au în plan să plece spre New York. Următorul obiectiv va fi o călătorie către Europa sau Nordul Africii.

cjarhmkuwaap3gg

Solar Impulse II va ajunge apoi la Abu Dabi, în Emiratele Arabe Unite, locație în care de altfel a început călătoria în jurul lumii, la 9 martie.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here