Acordarea şi asistenţa duhovnicească şi medico-psihologică celor suferinzi de boala narcomaniei. Bazele programului sunt duhovnicia Ortodoxă, precum şi raportarea la consumul de droguri ca la un păcat greu, în condiţiile unei atitudini evlavioase, care vede în sufletul suferindului chipul lui Dumnezeu.
Când sufletul este bolnav
Scopul fundamental al terapiei narcodependenţei nu este numai elimanarea dependenţei de narcotice, ci şi lucrarea la renaşterea morală, duhovnicească a suferindului.
Prima etapă a tratamentului- etapa terapiei de dezintoxificare şi de fortifiere generală- include prescriere de substanţe medicamentuoase în doze terapeutice, cum ar fi: tranchilizante, neuroleptice, preparate detoxifiante, vitamine, medicaţie simptomatică (analgetice). Dacă este cazul, se poate efectua piroterapie, hemosorbţie. În fazele ulterioare se prescrie fizioterapie. Acţiunea medicamentoasă este însoţită de psihoterapie raţonală.
Etapa terapiei medicamentoase trebuie să fie realizată în condiţii spitalice de specialişti psihiatri- narcologi.
Etapa acţiunii orientate asupra narcomanului este alcătuită din: psihoterapia tulburărilor de graniţă: anxietatea, depresia, irascibilitatea, tensiunea interioară, insomnia ş.a.; însoţirea psihoterapeutică a remisiunii; psihoterapia de familie; analiza circumstanţelor care pot provoca recăderea şi căutarea în comun a căilor de învingere a acesteia; scoaterea la lumină a trăsăturilor pozitive ale personalităţii celui ce suferă de narconie şi sprijinirea pe ele în cursul procesului recuperator; diagnosticare psihologică şi elaborarea unui complex de recomandări potrivite cu tipul psihologic de personalitate a suferindului.
Când sufletul este bolnav, Dr. Dmitru Aleksandrovici Avdeev
Jurnal Spiritual