Marea Ross, refugiu pentru pinguinii imperiali

0
525

pinguiniiUltima glaciaţiune a avut temperaturi atât de scăzute încât, potrivit ultimilor studii chiar şi  pinguinii imperiali din Antarctica au avut probleme cu frigul. Doar trei populații de pinguini imperiali (Aptenodytes forsteri) au supraviețuit ultimei ere glaciare. Era glaciara a avut loc la urmă aproximativ 19.500  până la 16.000 de ani.

În cadrul studiului, cercetătorii au examinat modul în care schimbările climatice au afectat pinguinii imperiali în ultimii 30.000 ani. Ei au urmărit diversitatea genetică a populațiilor moderne și antice de pinguini imperiali din Antarctica, şi au estimat cum s-au modificat în timp, după cum relatează Live Science.

Pinguinii s-au izolat în Marea Ross.

În prezent, pinguini imperiali, trăiesc pe banchizele imense plutitoare ale Antarctidei, suportând temperaturi de -30°C şi vânturi extrem de puternice. Dar în timpul ultimei ere glaciare, a crescut nivelul gheţii ceea ce a făcut extrem de dificilă căutarea hranei. Cu toate că temperaturile, erau conform cercetătorilor, undeva în jurul valorii de -13°C hrana era greu de gasit. Mai mult, populaţia de pinguini era de aproximativ șapte ori mai mică decât este astăzi. Ea era împărţită în trei mari colonii. Unul dintre grupuri, s-a izolat în Marea Ross, dar celelalte două s-au dezvoltat împreună de-a lungul lungul coastei Antarcticii; de la Teritoriul Adélie la Marea Weddell. Pentru că au fost izolaţi de contactul cu alţi pinguini, cei care s-au refugiat spre Marea Ross, şi-au păstrat amprenta genetică unică, chiar dacă  populația lor s-a extins, afirmă cercetătorii.

Potrivit declaraţiei lui Gemma Clucas, din cauza gheţii excesive pinguinii nu au fost capabili să supravieţuiască. Nu au putut să se reproducă decât în două locații din Antarctica. Distanţele dintre partea oceanului de unde pinguinii îşi procurau hrana până în zona în care aceştia îşi aveau adăpostul erau, probabil, foarte mari.

Schimbările climatice continuă să afecteze Marea Ross

Conform cercetătorilor implicaţi în studiu, cele trei populaţii de pinguinii au reuşit să supravieţuiască. Ele erau aşezaţe în bazine mari de apă deschise numite polynyas; zone de ocean care sunt ferite de gheaţă, vânturi reci şi curenţi marini.

Schimbările climatice continuă să afecteze Marea Ross şi astăzi. De fapt, modificările produse în mişcarea vânturilor, determinate de schimbările climatice au determinat creşterea cantităţii de gheaţă care acoperă regiunea cuprinsă între landul Victoria și landul Marie-Byrd, în ultimele decenii.

Tom Hard, zoolog la Universitatea din Oxford din Marea Britanie, este de părere că Marea Ross este o zonă  arctică distinctă. Ea este un refugiu pentru speciile, şi de accea ar putea avea nevoie de protecție specială.

Emauela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here