Reghistan – atracția turistică din Asia Centrală

0
120

reghistanReghistan, situat în oraşul Samarkand, este unul din cele mai impresionante puncte de atracţie turistică din Asia Centrală. Iniţial a fost piaţa centrală a oraşului medieval, începând să capete forma monumentală actuală în secolul al XV-lea când Ulugh Beg, guvernatorul timurid al Samarkandului, a conceput ansamblul ca un spaţiu unificat puternic, înconjurat pe toate părţile de clădiri. A construit în jurul pieţei un khanaqah (han pentru credincioşii mahomedani), două moschei, băi publice şi o madrassa. Dintre acestea s-a păstrat până astăzi doar madrassa, construită între 1417-1420.

Madrassa dreptunghiulară ce măsoară 81 / 56 metri are o curte interioară de formă pătrată cu latura de 35 metri; cele 50 de camere ale sale puteau găzdui 100 de elevi. Vizavi de intrare se găsea o sală mare, cu boltă, care era folosită ca moschee. Madrassa are pe faţada principală, dinspre Reghistan, un pishtaq (portal) uriaş, cu o deschidere de 16,5 metri şi o înălţime de 35 de metri, iar în cele patru colţuri ale sale se găsesc minarete. întreaga construcţie este decorată cu ornamente bogate din teracotă şi mozaicuri în cărămidă smălţuită pe panouri de marmură ce prezintă o diversitate de motive geometrice, caligrafice şi vegetale.

La începutul secolului al XVII-lea guvernatorul Samarkandului, Yalangtush Bi Alchin, a reconstruit Piaţa Reghistan. Hanul construit de Ulugh Beg a fost demolat, iar între 1616-1636 s-a construit o nouă madrassa numită Shir Dor („leii atotstăpânitori”) după leii care decorează arcele portalului. Aceasta a fost gândită astfel încât să se potrivească cu madrassa timuridă originală de vizavi: are un aivan uriaş, flancat de cupole canelate aşezate pe tambure înalte, flancate la rândul lor de minarete separate înalte; de asemenea, ea repetă şi planul acelei madrassa construite de Ulugh Beg.

În decoraţii predomină mozaicurile de culoare verde şi galbenă realizate din cărămidă smălţuită şi ceramică. Pe a treia latură a pieţei se găseşte madrassa Tillya-Kori („giuvaer”) construită între 1646-1660; este cea mai mare construcţie din ansamblul Reghistan, ea având atât destinaţia de madrassa, cât şi de moschee. Zidurile sale au două niveluri de cornişe concave Moscheea, cu o cupolă canelată, este situată în partea de vest.

Arhitectura lumii, Capodoperele, Will Pryce

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here