Regina fructelor- pruna !

0
395

prunePrunele! Elixirul tinereții!  Aceste fructe aromate şi răcoritoare sunt una din minunile naturii. E păcat să nu profităm de ele atâta vreme cât se găsesc din belşug, nu sunt scumpe, iar beneficiile pentru sănătate sunt imense!

Prunele ne aduc o mare concentraţie de vitamine şi minerale, ajută la slăbit, vindecă unele afecţiuni, detoxifică organismul şi fac bine la ten. Prunele crude, sub formă de suc, nectar sau gem, chiar şi prunele uscate, au efectul unui tonic extrem de eficient, înlocuiesc medicamentele şi redau vioiciunea organismului.

Alungă oboseala

Aceste fructe oferă o detoxifiere generală a organismului, întăresc sistemul nervos şi energizeaza! Prunele pe care le găsim în piaţa sunt de o mare diversitate de soiuri. Toate sunt bune, depinde de gust alegerea tipului de prună pe care îl puteţi mânca în cantităţi mari cu plăcere. O cură de prune este cel mai la îndemână tratament pe care-l putem face în lunile august și septembrie, pentru întărirea organismului. Vom elimina toxinele, vom purifica ficatul, toate organele vitale vor primi din plin energie. Banală prună este un rezervor fantastic de vitamine A, B1, B2 şi C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul şi fierul, precum şi de acizi organici, protide şi celuloză. Datorită substanţelor pe care le conţin, prunele au proprietăţi antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente şi dezintoxicante. Diminuează inflamaţiile şi uşurează tranzitul intestinal. sunt foarte bune şi în cazuri de anemie, constipaţie sau hemoroizi. Datorită magneziului din compoziţia acestui fruct, prună alunga oboseala şi tratează stările de nervozitate. Cura cu prune va creşte eficienţa memoriei şi a capacităţii de concentrare.

Laxativul cel mai sănătos

Ce mai conţin prunele? Apă (80%). Ceea ce favorizează eliminarea renală, prunele fiind un ajutor preţios celor care au tendinţa de a face pietre la rinichi sau suferă des infecţii urinare. şi cei care au o vezică biliară leneşă beneficiază de avantaje, prunele stimulând funcţionarea bilei. Bogăţia de fibre a prunelor şi prezenţa sorbitolului accelerează tranzitul intestinal. Prunele relaxează ţesuturile, diminuând starea de inflamaţie şi crescând peristaltismul intestinal, uşurând tranzitul prin lubrefiere. Pruna e una dintre cele mai eficiente şi igienice laxative naturale. în caz de colon iritabil, datorită pectinei, elimina crampele şi reglează evacuarea balastului alimentar. Ca laxativ, se recomandă şi prunele uscate, înmuiate în prealabil în apă timp de 6-8 ore. Se consuma 8-20 de prune, dimineaţa, pe stomacul gol, eventual cu pâine integrală şi iaurt. şi compotul de prune are efect laxativ, mai ales când este consumat, la aceeaşi masă, cu miez de nucă uşor prăjit.

Prună previne bolile cardiovasculare

Aceste fructe aromate mai conţin şi potasiu (300 mg la 100 g de fruct proaspăt). Nevoia zilnică de potasiu a unui adult fiind de 3,2 g, este clar că o cură cu prune va ajuta metabolismul şi va ajuta inima să funcţioneze corect. Furnizând, în medie, 52 de calorii la suta de grame, datorită glucidelor conţinute, nutriţioniştii le recomandă fără rezerve pentru refacerea rezervelor de energie ale bolnavilor cronici, anemicilor, celor cu imunitatea scăzută sau a celor cu apetit scăzut. Prunele mai conţin pigmenţi antocianici care, împreună cu vitamina P, întăresc pereţii vaselor sanguine, ferindu-ne astfel de formarea periculoaselor cheaguri de sânge, de arteroscleroza, embolii pulmonare şi anevrisme.

Prunele nu sunt recomandate în diabetul zaharat

Proaspete, uscate, gem sau în plăcintă…

Cura cu prune poate dura trei zile sau două săptămâni, în funcţie de afecţiunea tratată şi efectele scontate. în cele trei zile se consuma doar prune proaspete, în combaterea aterosclerozei, obezităţii, hipertensiunii şi reumatismului. Cura de mai multe zile presupune consumul acestor fructe cu o jumătate de oră înaintea meselor. Se vor obţine o detoxifiere generală a organismului, întărirea imunităţii şi tonifierea tuturor organelor. Pentru efectele diuretice şi laxative, cât şi pentru decongestionarea ficatului, se poate folosi şi decoctul de prune uscate, 2 căni/zi. în stare proaspătă, prunele au şi utilizări culinare: la plăcintă, tarta, prăjituri, precum şi la prepararea de magiun, dulceaţă, compot, jeleu. Din prune uscate se pregătesc diverse mâncăruri, cu sau fără carne (de post). În scopuri terapeutice, se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obţinute din prune (compoturile, îndeosebi) şi decoctul din frunze. Jeleul şi gemul de prune sălbatice sunt un remediu excelent pentru gâtul uscat şi iritat. Pentru efecte imediate, dizolvaţi o linguriţă cu vârf într-o cană cu apă fierbinte în care aţi adăugat suc de lămâie şi puţină scorţişoară, şi beţi acest amestec înainte de culcare.

Şi frunzele au efecte terapeutice

Decoctul din frunze de prun, 25-30 g frunze la 1 litru de apă, are proprietăţi diuretice, laxative, febrifuge şi vermifuge. Tot cu efecte vermifuge este şi următorul leac: se lasă la înmuiat peste noapte 10 prune uscate, dimineaţa se fierb 10 minute. Prunele se mănâncă pe loc, iar apa se împarte în patru porţii care se beau pe parcursul zilei. Florile de prun proaspete sau uscate, infuzate în lapte clocotit, sunt un purgativ extrem de eficient. 30 de frunze de prun se fierb într-un litru de apă timp de 5 minute. Se bea câte o ceaşcă după fiecare masă, vreme de 5 zile, tot ca laxativ. Pentru hemoroizi şi ficat congestionat, se recomandă următorul tratament pentru o zi: 24 sau 60 de prune uscate fără sâmburi se ţin în apă rece 12 ore, apoi se fierb în multă apă timp de două-trei ore, schimbând apă o dată la o oră.

Ţuica şi vinul care vindeca

Vinul tonic din prune uscate se recomandă anemicilor, reumaticilor şi celor suferinzi de dischinezie biliară. Acesta se prepară astfel: 300 g prune uscate, 1 l de vin roşu, 1 cm de baton de vanilie şi 150 g zahăr se pun la macerat într-un castron, amestecându-se bine. Se lasa trei săptămâni la temperatura camerei, după care se strecoară şi se adăugă un păhărel de ţuică de casă. Se iau între 30 şi 50 ml de trei ori pe zi, înainte de mese. ţuica curata de prune, în cantitate mică, este un stimulent general şi un bun tonic digestiv.

Ajută la frumuseţe

Prunele coapte se folosesc şi în cosmetică. Măştile cu prune, fiind astringente, sunt recomandate în cazul tenului gras, cu porii deschişi. Fructele se zdrobesc şi se ţin pe fata timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Masca poate fi combinată şi cu un albuş de ou bătut spumă. Cura de prune uscate timp de până la cinci zile pe lună este benefică pentru detoxifierea tenului. Iar dacă, din cauza stresului, traversaţi o perioadă de cădere masivă a părului, faceţi un decoct din frunze de prun şi clătiţi-vă săptămânal cu el pe cap!

Sursa: elixirultineretii.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here