O serie de cărți dedicate Marii Uniri – COLECȚIA CENTENAR

0
266

Regina MariaSe lansează cartea Regina Maria – Eveniment editorial la Bookfest – O serie de volume cu mari personalități istorice „Colecția Centenar” – Fragmente din „Scrisoarea din urmă” lăsată de Regina Maria

Joi, 31 mai 2018, orele 19.00, la Bookfest, are loc lansarea cărții „Regina Maria”, scrisă de istoricul Cristian Moșneanu. Cu ocazia împlinirii unui secol de la Marea Unire din 1918, editura Librex a lansat proiectul editorial “Colecția Centenarul Marii Uniri”. O serie de publicații vor marca acest eveniment. Proiectul editorial constă în elaborarea și publicarea a 12 monografii cu mari personalități care au contribuit la confirmarea noastră ca stat român și la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Fiecărei personalități îi este consacrat un volum. În fiecare monografie se pune accentul pe contribuția acestora la realizarea Marii Uniri, dar și pe rolul jucat în constituirea statului unitar român. Cartea „Regina Maria” face parte din „Colecția Centenarul Marii Uniri”. Proiectul mai cuprinde o lucrare despre Mihai Viteazul, primul domnitor român care a realizat unirea Țărilor Române. Ultima lucrare îi este dedicată Regelui Ferdinand.
La eveniment vor lua cuvântul Cristian Moșneanu, istoric, autorul cărții, Ionuț Radu, editor și Ștefan Dumitrache, istoric, autor și Director al Muzeului Municipal Curtea de Argeș.

“Iubirea mea pentru această țară, pe care am făcut-o a mea prin lacrimi și suspine, a ajuns pentru mine ca o religie. Mă simt legată de ea prin lanțuri de oțel, legată prin inimă, prin creier și prin sânge. Simt că fiecare din cei șase copii ce i-am dat, e unul din inelele acestui lanț. Un lanț pe care numai moartea și dezastrul îl pot sfărâma” (Regina Maria)

Regina Maria – „Scrisoarea din urmă” – Extrase reprezentative

„Abia împlinisem 17 ani când am venit la tine. Eram tânără și neștiutoare, însă foarte mândră de țara mea de baștină, și am îmbrățișat o nouă naționalitate. M-am străduit să devin o bună româncă. La început n-a fost ușor. Eram străină într-o țară străină, singură între străini. Dar prea puțini sunt aceia cari se reculeg să cugete cât de greu este calea pe care o Principesă străină trebuie s-o parcurgă ca să devie una cu noua țară în care a fost chemată. Am devenit a voastră prin bucurie și prin durere. Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare. Bucuria ori durerea? Cred că bucuria a fost mai mare, dar mai lungă a fost durerea.” (Regina Maria – „Scrisoarea din urmă”)

„Dorința mea fierbinte ar fi fost să înalț o biserică mică pe fostul front de la Onești. Și să înființez un cămin cu numele meu pentru studentele de la Universitatea din Iași, ca amintire a zilelor grele petrecute acolo în timpul marelui războiu pentru întregirea neamului. Resimt o vie întristare că modesta mea avere, datorată generozității iubitului meu soț Regele Ferdinand și redusă încă prin greutățile din ultimul timp, nu-mi îngăduie să fac binele ce aș dori. (Regina Maria – „Scrisoarea din urmă”)

„Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată! Fii tu mare și plină de cinste! Să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută.” (Regina Maria – „Scrisoarea din urmă”)

Te-ar putea interesa și Evenimente editoriale la Bookfest.

Mihaela Mușetescu