Regizorul Stere Gulea, invitatul special la Festivalul Filmului Românesc de la New York

0
89
Stere GuleaRegizorul Stere Gulea este invitatul special al Festivalului Filmului Românesc la New York – Making Waves. Evenimentul se desfășoară între 4 și 8 decembrie în metropola americană, informează un comunicat al organizatorilor.

Festivalul va cuprinde în program un portret dedicat regizorului Stere Gulea. Din filmografia lui Gulea, unul dintre cei mai importanți cineaști români, vor fi prezentate “Sunt o babă comunistă” (2013), în premieră pentru publicul newyorkez, și “Moromeții” (1987).

Deși Making Waves este cel mai important eveniment de promovare a noii cinematografii românești în SUA, niciuna dintre edițiile de până acum nu a scăpat din vedere filmele clasice care, consideră fondatorii Romanian Film Initiative, merită să fie descoperite de cinefilii americani. În anii trecuți, au fost prezentate, printre altele, retrospectivele Alexandru Tatos și Liviu Ciulei iar în 2013 țara westernurilor a primit porția de eastern prin proiecția trilogiei “Ardelenilor”, de Dan Pița și Mircea Veroiu. Anul acesta, festivalul aduce la Film Society of Lincoln Center una dintre capodoperele filmului românesc, “Moromeții“.

În secțiunea prin care Making Waves îl omagiază pe Stere Gulea la cea de-a noua ediție a festivalului. El va fi prezentat la Film Society of Lincoln Center, pe 5 și 7 decembrie, “Sunt o babă comunistă”, în prezența regizorului și a actriței Ana Ularu. Aceasta joacă în film alături de Luminița Gheorghiu și de Marian Râlea.

“Moromeții” este cel de-al doilea titlu semnat de Gulea care va fi prezentat la Film Society of Lincoln Center. Realizată în 1987, cine-adaptarea după binecunoscutul roman al lui Marin Preda rămâne un reper fundamental în cinematografia românească. Filmul ii are în distribuție, printre alții, pe Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu; Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu și Florin Zamfirescu. Filmul a primit după lansare numeroase premii din partea Asociației Cineaștilor din România. Rebengiuc a fost premiat pentru acest rol la festivaluri din Italia și în Portugalia.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here