Reguli de luat masa în diferite colţuri ale lumii

0
121

masa in lume

Reguli de luat masa în diferite colţuri ale lumii.

Respectarea regulilor de etichetă la masa este un mod prin care ne arătăm respectul faţă de gazdă, dar şi o dovadă a bunei creşteri primite în familie.

Există însă, situaţii în care anumite gesturi, considerate nepotrivite de unii, devin obligatorii pentru alţii.

Aceste reguli diferă de la o ţară la alta, cunoaşterea lor fiind absolut necesară pentru cei care călătoresc şi, implicit, mănâncă acolo unde ajung.

Înainte de a pleca către următoarea destinaţie din străinătate, familiarizaţi-vă cu regulile de a lua masa specifice zonei: veţi fi surprinşi de cum mănâncă unele popoare, dar sunteţi obligaţi să procedaţi la fel, pentru a nu jigni.

În Japonia, cu cât mănânci mai zgomotos, cu atât mai bine.

Bucătarul se va simţi flatat dacă sorbi din castronul de supă şi oricum alte şanse de a savura preparatul nici nu prea sunt, căci lingurile sunt destul de rare în restaurantele japoneze, scrie Huffington Post.

Cea mai importantă regulă în multe ţări asiatice se referă, însă, la modul în care se aşează beţişoarele.

Indiferent de situaţie, acestea nu se înfig niciodată în poziţie verticală în orez, ci se aşază paralel, pe masă.

Cu părere de rău pentru stângaci, în India, Orientul Mijlociu şi multe ţări africane este indicat a se mânca numai cu mâna dreaptă.

Obiceiul îşi are explicaţia în religia musulmană, dar şi în chestiuni pur practice. Mâna stânga este considerată impura.

În Franţa, mai ales în cazul întâlnirilor profesionale, nu este deloc bine văzută împărţirea notei de restaurant în funcţie de consumul individual.

Francezii prefera să plătească consumaţia în întregime sau să îl lase pe celălalt să o facă, semn de respect şi galanterie.

Tot în ţara lui Voltaire, pâinea are un rol bine determinat. Ea se serveşte cu aperitive, de obicei brânză, la finalul mesei, şi nu este indicat a se consuma de una singură, oricât de înfometat ai fi. Resturile de pâine se lasă direct pe masă sau pe şerveţel şi niciodată pe farfurie.

În Mexic, furculiţa şi cuţitul folosite la savurarea unui taco echivalează cu un afront adus gazdelor.

De asemenea, mexicanilor le plac urările, “provecho” fiind un fel de “poftă bună” necesar ori de câte ori cineva ia masa.

În Italia, eticheta de turist poate fi pusă cuiva imediat ce persoană în cauză a comandat un cappuccino.

Astfel, consumată înainte de prânz, această cafea lejeră poate deranja stomacul, spun italienii. Din acest motiv ei servesc cappuccino doar spre seară, un espresso fiind însă potrivit la orice oră.

În ceea ce priveşte parmezanul, dacă nu este oferit, nu îl cere. Italienii se vor simţi ofensaţi să presari delicioasă brânză peste pizza sau alt preparat, dacă ei nu considera necesar.

Bucătarii portughezi sunt mult mai sensibili decât am crede.

În această ţară, dacă sarea, piperul sau alte condimente nu se găsesc la masă, înseamnă că preparatele sunt asezonate perfect. Atunci când le ceri, critici, involuntar, bucătarul sau gazdele.

În Thailanda, mâncarea nu se duce la gură folosind furculiţa.

Cu ea doar se împinge orezul în lingură, căci beţişoarele, în acest colţ de lume, sunt considerate vulgare.

Pentru bulgari, florile de culoare galbenă semnifica ura.

Atenţie, deci, la ce oferim când suntem oaspeţi în Bulgaria!

În Rusia, este foarte nepoliticos a pune mâinile pe genunchi.

Ruşii le prefera mai degrabă pe marginea mesei decât sub ea.

Chinezii au superstiţii legate de peşte.

În sudul Chinei şi Hong Kong mai ales, cei mai superstiţioşi aleg să mănânce doar partea de sus. Că turist, poţi mânca liniştit tot din farfurie, însă respectând regulă: odată ajuns la mijloc, scoate oasele peştelui şi continuă în acelaşi sens, fără a-l întoarce şi pe cealaltă parte.

Sursa: ziare.com

V-ar putea interesa și următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here