Invenţii care au schimbat lumea din perioada iluminismului – Reinventarea closetului cu apă (1775)

0
86

closet cu apaSir John Harington inventase closetul cu apă la sfârşitul secolului al XVI-lea. Dar invenţia nu a prins. Era, poate, prematură. Oricare ar fi fost motivul, closetul trebuia reinventat.

Alexander Cummings a fost cel ce l-a reinventat în 1775. Cummings i-a adăugat un detaliu propriu, clapeta. Era o valvă glisantă amplasată între vas şi sifon care nu fusese imaginată înainte.

I-au urmat rapid alţi proiectanţi. În 1777, Samuel Prosser a primit un brevet pentru un mecanism cu plonjor. În 1778, Joseph Bramah a venit cu un alt sistem. Acesta avea o valvă la fundul vasului care funcţiona ca o balama, un precursor al mecanismului modern cu plutitor. Closetul lui Bramah a fost adoptat extensiv pe vapoare.

La scurt timp după aceasta a venit Thomas Twyford, a cărui firmă avea să domine industria producătoare de closete în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi întreg secolul al XX-lea.În 1849, Twyford fabrica chiuvete şi vase de WC şi le exporta în multe ţări, nu doar în Europa, ci şi mai departe, în America şi Australia. WC-ul se răspândise pe tot mapamondul, În 1885, producţia de WC-uri a intrat într-o nouă eră, făcându-se prima toaletă cu sifon încorporat, în întregime din porţelan.  Twyford avea concurenţi, precum Moulton şi Wedgwood, dar noul model era net superior celorlalte de pe piaţă, multe dintre ele făcute din lemn şi metal. Noul closet de porţehn al lui Twyford era nu doar eficient din punct de vedere mecanic, ci şi mult mai igienic decât orice anterior. Concurenţa lui Twyford l-a imitat grabnic.

 Americanii erau doar puţin în urma europenilor la acest capitol. Imigranţii în Lumea Nouă nu luaseră cu ei WC-ul lui sir John Harington,ci doar oale de noapţe. Dar, pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, inovaţiile în proiectarea closetului ţineau strâns pasul cu cele din Britania. În secolul al XX-lea a continuat procesul de inovare, şi oficiul american de brevete a primit 350 de solicitări pentru noi modele de WC-uri numai în prima treime a secolului al XX-lea.

Efectul acestei invenţii nu poate fi exagerat. A îmbunătăţit enorm igiena domestică, a redus incidenţa infecţiilor gastrice şi a îmbunătăţit standardul general al sănătăţii în comunitate.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here