Relaţia dintre fericire şi sănătate

0
711

fericireSă fii sănătos te poate face fericit, dar să fii fericit te poate face sănătos? Da! Cercetările arată că oamenii care se bucură de viaţă tind să aibă o condiţie fizică mult mai bună decât aceia care nu o fac.

Atunci când suntem fericiţi, organismul nostru secretă anumiţi hormoni care sunt responsabili de starea de fericire şi, cu ajutorul lor, corpul nostru se vindecă mai repede şi rămâne mai mult timp sănătos. Vom vorbi despre aceşti hormoni folosind o metaforă. Atunci când privim un film, muzica de fundal este cea care ne dă indicii despre ceea ce urmează să se întâmple. Imaginaţi-vă următoarea scenă: o femeie se întoarce noaptea acasă. Luminile sunt stinse; ea descuie uşa şi, în întuneric, vede o siluetă masculină lângă fereastră. Dacă în acel moment se aude o muzică înfricoşătoare, ea se va speria şi îşi va imagina că va fi atacată. în schimb, dacă va auzi muzica suavă a unui saxofon, ea nu va mai fi atât de speriată.

Hormonii sunt pentru organism ceea ce este muzica pentru film: ei ne fac să fim veseli sau trişti.

Endorfinele sunt eliberate de corp pentru a estompa durerea, anxietatea, pentru a aşterne uitarea peste experienţe fizice traumatizante, pentru a ne relaxa, a favoriza procesul de însănătoşire şi întărire a sistemului imunitar. Prin cultivarea emoţiilor pozitive, se eliberează mai multe endorfine, care generează fericire. De aceea, endorfinele sunt cunoscute şi sub denumirea de hormonii fericirii. Totodată, endorfina intervine în procesul învăţării sau în adaptarea la lumină şi întuneric. Serotonina şi endorfina reprezintă două substanţe cu metabolisme strâns legate între ele, care se influenţează reciproc şi a căror cantitate e controlată de creier. Serotonina este un neurotransmiţător care are un rol important în producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii, în termoreglare, dar şi în reglarea presiunii arteriale. Oxitocina este hormonul relaţiilor afective, ea contribuie la formarea ataşamentului între oameni, la tendinţa de a avea relaţii stabile de cuplu şi comportamente altruiste sau generoase, cooperante, sociabile. Dopamina stimulează atenţia, oferă un sentiment de plăcere, ne face energici şi bine dispuşi. Oamenii fericiţi au inima şi arterele mai tinere, iar vârsta lor reală este mai mică decât cea din buletin. Aceştia îşi revin mai repede după operaţii, au tensiunea mai scăzută şi au o speranţă de viaţă mai mare decât cei nefericiţi. De asemenea, ei au sistemul imunitar mai puternic, iar atunci când fac viroze, simptomele lor sunt mai uşoare. Cu toţii ne dorim să fim fericiţi, dar adevărul este că oamenii nu se pricep mereu să definească ceea ce îi face fericiţi. Poate că una dintre definiţiile fericirii este: “Fericirea nu înseamnă să ai ceea ce doreşti, ci să doreşti ceea ce ai!” Este simplu! Doriţi ceea ce aveţi, faceţi mişcare, dormiţi suficient, fiţi recunoscători, iubiţi, ajutaţi-i pe ceilalţi, râdeţi mai mult, dăruiţi îmbrăţişări şi veţi fi mai sănătoşi!

Dorina Stamate, Psihoterapeut

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here