Remedii de la bunici: Cum tratăm ochii iritaţi

0
26575

ochii iritațiOchii iritați – Roşeaţa, mâncărimea şi sensibilitatea la lumină apar atunci când aveţi ochii prea uscaţi. O granulă de nisip la fel de mare ca punctul de la sfârşitul acestei propoziţii poate să pară mare cât un bolovan cu margini ascuţite dacă rămâne prinsă sub pleoape. Şi dacă vi se usucă ochii din cauza vântului sau a clorului, este greu să vă concentraţi asupra altui lucru. Din fericire, puteţi rezolva această problemă cât ai clipi.

Ce este în neregulă

Lumea poate fi un loc prăfuit, nisipos şi atunci când o granulă de praf ajunge în ochii dumneavoastră poate fi foarte neplăcut. De obicei, lacrimile vă salvează, curăţând suprafaţa ochilor, hrănind celulele şi contracarând efectele deshidratante ale aerului uscat. Fără lacrimi, ochii devin iritați şi înroşiţi. Pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puţine lacrimi, acesta fiind unul dintre motivele din cauza căruia persoanele în vârstă au mai des ochii iritați. Alergiile pot să înroşească sau să irite ochii, la fel cum o poate face şi expunerea la aer uscat şi fum de ţigară.

Ochii iritați – Afară cu praful

Dacă aveţi o particulă de praf în ochi, îndepărtaţi uşor pleoapa superioară de suprafaţa ochiului. Mişcaţi-vă ochiul în toate părţile. Dacă nu produceţi suficiente lacrimi pentru a spăla particula, folosiţi un lichid steril pentru spălatul ochilor sau lacrimi artificiale.

Unele persoane duc această tehnică la nivelul următor şi îşi întorc pleoapa superioară pe dos. Câteodată, este suficient pentru a elimina particula.

Dacă această manevră nu dă rezultate, sau nu doriţi să o încercaţi aplicaţi pur si simplu o soluție de curăţat ochii. Spălaţi-vă şi clătiţi-vă pe mâini, puneţi într-o palmă puţină apă şi introduceţi ochii închişi în ea. Deschideţi ochiul sub apă pentru a îndepărta particula care vă provoacă probleme.

Renunțați la lentilele de contact

Dacă purtaţi lentile de contact şi vă intră ceva în ochi scoateţi lentila şi curăţaţi-o folosind o tehnică normală de curăţare. Examinaţi-o îndeaproape pentru a fi sigur că particula a fost înlăturată. Da tot mai trebuie să înlăturaţi ceva de pe lentilă, mai spălaţi-o o dată înainte de o pune din nou în ochi.

Calmați ochii iritați

Înmuiaţi o bucată de material textil în apă rece şi aplicaţi-o peste ochiul închis atât timp cât este nevoie. Acest lucru este eficient special dacă ochii sunt înroşiţi şi vă mănâncă din cauza unei alergii. Temperatura scăzută face ca vasele de sânge să se contracte, in vreme ce apa vă menţine ochiul umed.

Înmuiaţi pliculeţe de ceai în apă rece şi puneţi câte unul pe fieca ochi timp de 15 minute. Orice ceai este bun: temperatura scăzută şi umezeala sunt cele care calmează ochiul, nu conţinutul pliculeţului.

Cumpăraţi un umidificator şi folosiţi-l în camera unde vă petreceţi cel mai mult timp – livingul în timpul zilei şi dormitorul, noaptea.

Pentru ochii iritați și uscaţi folosiţi lacrimi artificiale. Acestea sunt disponibile în diferite consistenţe: cele mai vâscoase rezistă mai mult, dar pot să vă afecteze temporar vederea; cele cu consistenţă mai lichidă necesită o administrare mai frecventă. Cereţi farmacistului sfa­turi privind tipul de lacrimi artificiale pe care ar trebui să le alegeţi şi căutaţi produse care să nu conţină conservanţi. Citiţi prospectul pen­tru modul de administrare.

Puterea profilaxiei
Somnul

Dormiţi mai mult. Lipsa somnului poate produce uscarea ochilor şi înroşirea lor pentru că vasele de sânge sunt dilatate.

Alimentația

Mâncaţi banane zilnic pentru că reduc uscăciunea ochilor. Bana­nele sunt bogate în potasiu, care ajută la controlul echilibrului sodiului şi al eliberării de lichide din celule.

Adăugaţi o lingură de ulei din seminţe de in la suc sau la cerea­lele de dimineaţă. Acesta este o sursă bună de acizi graşi omega-3 care sunt esenţiali pentru menţinerea umezelii ochilor. Lacrimile nu con­ţin doar apă, ci şi grăsimi şi mucus. Pentru a avea lacrimi sănătoase, trebuie să consumaţi acizi graşi esenţiali din abundenţă, care pot fi gă­siţi şi în migdale şi anumiţi peşti graşi cum ar fi somonul şi tonul proaspăt.

Dacă ochii vi se usucă în mod frecvent, verificaţi medicamentele pe care le luaţi. Vinovaţi frecvenţi sunt antihistaminicele, antidepresivele, medicamentele pentru hipertensiunea arterială şi tranchilizantele.

Ochelari de protecție, de înot și de soare

Atunci când faceţi treburi care ridică praf, purtaţi ochelari de protecţie – de exemplu atunci când măturaţi curtea.

Purtaţi ochelari de înot atunci când apa din piscină a fost tratată cu clor.

Atunci când ieşiţi din casă, protejaţi-vă ochii de lumina puternică purtând ochelari de soare. Aceştia vă pot proteja şi de aerul uscat în zilele cu vânt.

Machiajul

Machiajul ochilor este o cauză frecventă a iritațiilor – alegeţi mărci hipoalergenice. Şi dacă folosiţi o cremă sau un unguent pe pleoapa superioară, asiguraţi-vă că nu vă irită ochii.

Evitați fumul

Staţi departe de fumul de ţigară. Dacă fumaţi, veţi descoperi pro­babil că ochii se vor simţi mult mai bine după ce renunţaţi la ţigări.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă aveţi o particulă pe pupilă sau un corp străin se prinde de ochiul dumnea­voastră, sunaţi-vă medicul. Acesta s-ar putea să vă ajute să îl scoateţi sau poate să vă sugereze să mergeţi la cea mai apropiată cameră de gardă. Ar trebui să mergeţi la doctor dacă v-aţi scos un corp străin din ochi, dar senzaţia de mâncărime nu a dispărut, dacă ochiul este roşu sau aveţi probleme de vedere. S-ar putea să vă fi zgâriat corneea. Tratamentul cu picături este deseori necesar pentru a preveni infecţia şi a reduce durerea. Dacă zgârietura a fost provocată de un obiect murdar, trebuie inspectată cu grijă.

Evitaţi picăturile de ochi care pretind că vindecă „roșeața” ochilor. Acestea contractă vasele de sânge, dar nu oferă umezeala de care are de fapt nevoie ochiul dumneavoastră. Pot ajunge în final chiar să vă usuce şi mai tare ochiul. în schimb, folosiți lacrimi artificiale.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Descoperiți și alte remedii naturale de la rubrica Stil de viață.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here