Remedii casnice pentru o piele grasă

0
1400

pielea grasăPriviţi partea luminoasă a lucrurilor: pielea grasă are tendinţa să îmbătrânească şi să se rideze mai greu decât cea uscată sau normală. Dar are nevoie de mai multă atenţie, aşa că trebuie să păstraţi curaţi porii hipersecretori. Cheia este o acţiune fermă, dar blândă. Trebuie să îndepărtaţi celulele cutanate moarte, murdăria şi grăsimea excesivă, fără însă să frecaţi prea tare pentru a nu vă irita. În mod ironic, în cazul în care spălaţi exagerat, pielea dumneavoastră va produce mai multă grăsime.

Ce este în neregulă

Dacă aveţi pielea grasă, glandele sebacee secretă sebum în exces, substanţa grasă care vă protejează pielea. Atunci când sebumul este în cantitate prea mare, pielea capătă un aspect uleios, apariţia acneei fiind foarte probabilă. Ereditatea joacă şi ea un rol în apariţia acestei probleme – de exemplu persoanele cu părul închis la culoare au tendinţa să producă mai mult sebum decât cele cu părul blond. Dar există şi alţi factori care contribuie, cum ar fi stresul şi modificări ale activităţii hormonale. Se pare că femeile însărcinate, precum şi cele care iau anticoncepţionale sunt mai predispuse la probleme legate de pielea grasă.

Păstrați-vă pielea curată

Spălaţi-vă pe faţă cu apă caldă, deoarece dizolvă mai eficient grăsimea decât apa rece.

Alegeţi săpunul adecvat. Indiferent dacă alegeţi săpunul lichid sau solid, evitaţi produsele cremoase de tipul Dove, care conţin substanţe de înmuiere. Săpunul solid de tipul Neutrogena este eficient, de puteţi utiliza şi substanţe de curăţat speciale pentru pielea grasă (acestea sunt mai scumpe).

Dacă aveţi crize periodice de acnee, alegeţi un săpun special pentru coşuri, care împiedică proliferarea bacteriilor „vinovate”.

Utilizaţi un lichid de curăţat faţa care conţine acizi alfa-hidroxilici (AHA), cum ar fi acidul citric, lactic sau glicolic. Aceşti acizi acţionează pe mai multe căi: ajută la îndepărtarea celulelor cutanate moarte, reduc cantitatea de grăsimi din pori şi, de asemenea, combat şi infecţia.

Preparați-vă propriul tonifiant
Hamamelis

După ce v-aţi spălat pe faţă, înmuiaţi un tampon de bumbac în hamamelis şi ştergeţi-vă uşor pe faţă de două ori pe zi, timp de trei săptămâni. După a treia săptămână, aplicaţi doar o dată pe zi. Hamamelisul conţine taninuri care au efect astringent, determinând închiderea porilor şi apoi uscarea lor.

Salvia, menta și coada-șoricelului

Salvia, menta şi coada-şoricelului au proprietăţi astringente. Pentru a vă prepara singur un tonifiant care să vă îmbunătăţească aspectul pielii grase, amestecaţi o lingură din una dintre aceste plante într-o cană cu apă fierbinte, lăsaţi în repaus 30 de minute, strecuraţi şi lăsaţi să se răcească înainte de a vă tampona faţa. Puteţi să păstraţi soluţia care vă rămâne. Ţinut la temperatura camerei, lichidul va rămâne proaspăt timp de trei zile, sau cinci zile dacă îl ţineţi la frigider.

Isopul

Isopul, un membru al familiei mentei este, de asemenea, un tonifiant excelent, în medicina populara, această plantă este folosită de mult timp pentru îngrijirea tenului. Adăugaţi o lingură de isop în aproximativ 250 ml de apă. Fierbeţi la foc mic 10 minute şi strecuraţi. Lăsaţi amestecul să se răcească. După de v-aţi curăţat pielea, aplicaţi tonifiantul cu ajutorul unor beţişoare cu vată.

Levănțică și ulei esențial de neroli

Un amestec de apă de levănţică şi ulei esenţial de neroli (derivat din extract de muguri de portocal) acţionează ca un amestec tonifiant frumos parfumat. Puneţi puţină apă de levănţică într-un recipient cu pulverizator şi adăugaţi o picătură de ulei de neroli. Aplicaţi amestecul pe piele de câteva ori pe zi.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Un ten lucios poate fi enervant, dar medicul nu poate să vă ajute prea mult decât dacă această stare a fost declanşată de noua pilulă contraceptivă – caz în care puteţi cere să schimbaţi marca. Dacă tenul lucios coincide cu episoade severe de acnee, medicul s-ar putea să vă poată prescrie o cremă topică sau antibiotice.

Faceți un masaj facial

O pudră fină vă poate ajuta absorbind grăsimea şi înlăturând celulele moarte care blochează porii. Pisaţi şi cerneţi două linguriţe de ovăz uscat, apoi înmuiaţi cu hamamelis pentru a forma o pastă. Folosiţi-vă degetele pentru a masa uşor pasta în piele, apoi clătiţi cu apă călduţă.

De mai multe ori pe săptămână folosiţi, după ce v-aţi spălat pe faţă, lapte bătut pentru masaj facial. Culturile active din acesta conţin acizi care ajută la curăţarea murdăriei şi la închiderea porilor. Lăsaţi pe faţă timp de câteva minute apoi clătiţi.

Folosiți o mască facială contra grăsimii
Măști cu argilă

Măştile cu argilă sau nămol reduc cantitatea de grăsime şi ajută la tonifierea pielii şi extragerea impurităţilor. Acestea sunt disponibile în marea majoritate a farmaciilor. Sau puteţi să vă preparaţi propria reţetă folosind argilă pentru ten (disponibilă la unele magazine cu produse naturiste şi online) şi hamamelis.

Nu folosiţi argilă pentru olărit; nu va avea acelaşi efect. Adăugaţi o lingură de hamamelis la o linguriţă de argilă şi amestecaţi până la omogenizare. Dacă doriţi, puteţi adăuga iiouă picături de ulei de chiparos şi două picături de ulei de lămâie pentru un miros plăcut şi pentru a controla glandele hiperactive. Aplicaţi masca – având grijă să evitaţi ochii – şi apoi relaxaţi-vă. Lăsa-ţi-o timp de 10 minute sau până când argila se usucă şi apoi clătiţi.

Măști cu albuș

Se spune că măştile cu albuş de ou ajută pielea şi usucă uleiurile. Amestecaţi bine o linguriţă de miere cu un albuş de ou. Apoi adăugați atâta faină cât să rezulte o pastă. Aplicaţi masca pe faţă evitând zona ochilor. Lăsaţi să acţioneze timp de 10 minute şi apoi spălaţi-vă cu apă caldă din abundenţă.

Măști cu mango

Unele femei din Indonezia utilizează mango pentru a-şi prepara o mască pentru uscarea şi tonifierea pielii. Pentru a vă prepara masca, pasaţi un fruct de mango până se înmoaie pulpa. Masaţi pielea cu fructul pasat, lăsaţi să se usuce câteva minute, apoi spălaţi-vă pe faţă. Se pare că ajută la curăţarea porilor.

Suc de lămâie

Sucul de lămâie este folosit într-o altă mască antiseboreică împreună cu plante astringente şi măr ca bază. Curăţaţi un măr de coajă, puneţi-l într-o crăticioară cu apă cât să-l acopere şi fierbeţi-l până se înmoaie. Pasaţi mărul, adăugaţi o linguriţă de suc de lămâie şi una de salvie, levănţică sau mentă. Aplicaţi acest amestec pe faţă, lăsaţi să acţioneze cinci minute şi apoi clătiţi cu apă caldă.

Pielea grasă – reduceți strălucirea

În timpul zilei pudraţi-vă faţa cu pudră necompactă, care absoarbe grăsimea în exces. Nu utilizaţi pudră compactă deoarece conţine ulei, putând provoca apariţia petelor sau poate agrava o acnee preexistentă.

Căutaţi la raionul de produse pentru îngrijirea pielii şerveţele cu alcool pentru pielea grasă, disponibile în pachete, tuburi sau ambulate individual. Ţineţi-le la îndemână pentru a le utiliza ori de câte ori aveţi nevoie. Alcoolul îndepărtează grăsimea, ceea ce face ca faţa dumneavoastră să nu mai strălucească un timp.

Puterea profilaxiei

Luaţi o lingură de ulei din seminţe de in pe zi. Deşi pare ciudat să adăugaţi uleiuri în dieta dumneavoastră, pentru acesta există un motiv bun: este bogat în acizi graşi esenţiali, despre care se ştie că favorizează vindecarea multor afecţiuni cutanate, inclusiv pielea grasă. Puteţi găsi acest tip de ulei în magazinele de produse naturiste. Păstraţi-l la frigider deoarece se degradează la lumină şi căldură.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Mai multe remedii naturiste găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here