Remedii casnice pentru o piele uscată

0
244

pielea uscată remediiRemedii pentru pielea uscată

Stratul exterior al pielii dumneavoastră funcţionează ca o maşină bine unsă, dar câteodată producţia de ulei nu face faţă cererii. Problemele apar atunci când faceţi duş foarte frecvent sau locuiţi într-o casă unde aerul este ca în Sahara. Sau folosiți un săpun care usucă pielea. Care este cel mai bun răcoritor pentru pielea dumneavoastră? Marea majoritate a produselor pentru umezirea pielii (care nu umezesc efectiv pielea, ci acţionează prin reţinerea umezelii deja existente) dau rezultate foarte bune. Sau încercaţi unul dintre următoarele remedii.

Exfoliați pentru o piele mai moale
Baie cu lapte

Faceţi o baie cu lapte. Acidul lactic din lapte exfoliază celulele cutanate moarte şi ar putea de asemenea să crească abilitatea pielii de a menţine umiditatea în interior. Înmuiaţi o bucată de material textil în lapte rece. Aplicaţi-o pe zona de piele cea mai uscată sau iritată. Lăsaţi-o acolo timp de cinci minute. Când clătiţi laptele de pe piele, faceţi-o încet astfel încât o parte a acidului lactic să mai rămână pe piele.

Baie cu săruri

Pentru a înmuia zonele întărite de piele umpleţi cada de baie cu apă caldă şi adăugaţi în aceasta două căni de săruri Epsom. Intraţi în cadă şi staţi la „înmuiat” timp de câteva minute. Cât pielea vă este încă udă, puteţi să frecaţi zonele înăsprite cu sare Epsom pentru a exfolia pielea. Veţi rămâne surprins când veţi constata cât de bine arată pielea după ce veţi ieşi din baie. Dacă aveţi iarbă-de-mare uscată, puteţi adăuga şi câteva fire din aceasta în apa de baie pentru a amplifica efectul de înmuiere.

Gel de aloe vera

Aplicaţi pe piele puţin gel de aloe vera pentru a ameliora uscăciunea pielii. Acesta conţine acizi care vor contribui la eliminarea straturilor de celule moarte. Pentru a obţine gelul proaspăt, tăiaţi de la bază o frunză de aloe vera şi, folosind un cuţit, desfaceţi-o. Luaţi gelul folosindu-vă de o lingură.

Substanțe de umidificare

Folosiţi o substanţă de umidificare care conţine acizi alfa-hidroxilici (AAH), sau o loţiune care conţine uree, cum ar fi Eucerin. Acestea elimină celulele desprinse, care cad, lăsând pielea mai moale.

Pielea uscată – Ce este în neregulă

Atunci când toate sunt în regulă cu pielea dumneavoastră, glandele produc sebumul care menţine pielea moale şi suplă. în timpul iernii, însă, aerul uscat (atât afară, cât şi în interior) poate face ca pielea dumneavoastră să prezinte cruste, să fie crăpată, aspră şi pruriginoasă. Mâinile şi faţa suferă cel mai mult pentru că sunt zonele cele mai expuse. La nivelul mâinilor se produce cantitatea cea mai mică de sebum protector.

Adăugați mai multă umezeală

Faceţi un piure de avocado şi aplicaţi crema obţinută pe faţă ca o mască. Uleiul acţionează ca emolient. Conţine de asemenea şi vitamina E.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă pielea dumneavoastră este atât de uscată încât sunteţi în continuare deranjat după două săptămâni de autotratament, consultaţi-vă medicul. Trebuie să apelaţi la asistenţă profesionistă şi dacă apare o iritaţie severă, cu mâncărime puternică. Sau dacă pielea prezintă semne de infecţie, cum ar fi roşeaţă, cruste sau puroi. În cazuri rare, pielea uscată poate fi un semn al unei boli subiacente cum ar fi hipotiroidismul sau diabetul zaharat.

Dacă aveți pielea uscată apelaţi la oricare dintre aceste produse pentru a păstra umezeala: lanolină (obţinută din lâna de oaie), ulei mineral, vaselină, ulei de alune şi chiar margarină de gătit. Folosiţi-le însă cu moderaţie pentru a evita crearea unei senzaţii de repulsie.

 Schimbați săpunurile

Dacă folosiţi un săpun deodorant, renunţaţi. Aceste săpunuri usucă pielea şi conţin parfumuri, care sunt iritante.

Folosiţi săpun-cremă cum ar fi Dove, Oilatum sau Neutrogena. Acestea conţin mai mult ulei şi grăsimi adăugate în fazele finale ale procesul de fabricaţie. Ele lasă un strat gras protector pe piele.

Încercaţi substanţe de curăţat mai blânde, cum ar fi Cetaphil sau Alpha-Keri. Săpunurile mai blânde au în general pH-ul mai apropiat de cel al pielii dumneavoastră şi pot curăţa fără a distruge prea mult din uleiurile naturale ale corpului dumneavoastră.

De asemenea, săpunurile lichide tind să fie mai îngăduitoare cu pielea dumneavoastră. Alegeţi unul etichetat cu „hidratant” şi ţineţi sticla lângă chiuveta de la bucătărie şi lângă cea de la baie pentru a vă spăla pe mâini.

Dușuri rapide, băi scurte

Nu staţi niciodată în baie sau sub duş mai mult de 15 minute. Atunci când vă spălaţi timp îndelungat, vă curăţaţi şi uleiurile protectoare ale pielii. De asemenea, folosiţi apă caldă, nu fierbinte. Apa fierbinte tinde să înlăture uleiurile de pe piele.

Adăugaţi un emolient, cum ar fi E45 pentru baie, în apa din cadă.

Folosiţi puţin săpunul – cu alte cuvinte, doar pe zonele axilară, inghinală şi pe picioare, spălându-vă restul corpului doar cu apă.

Faceţi un duş sau baie seara, astfel încât pielea să aibă timp să înlocuiască uleiurile protectoare peste noapte cât timp dormiţi.

Măriţi umiditatea mediului în care trăiţi în timpul iernii, încercaţi să menţineţi umiditatea din casa dumneavoastră la un nivel confortabil. Puneţi un castron cu apă lângă şemineu; aşezaţi recipiente cu apă deasupra radiatoarelor; lăsaţi deschisă uşa de la baie atunci când faceţi baie sau duş; puneţi un umidificator lângă patul în care dormiţi şi ţineţi uşa de la dormitor închisa atunci când aparatul este în funcţiune.

Dacă aveţi şemineu sau o sobă cu lemne, folosiţi-le rar. Căldura generată de aceste surse este extrem de uscată.

Umidificator făcut în casă

Pentru a vă fabrica propriul umidificator, topiţi o linguriţă de ceară de albine şi două linguri de lanolină într-un recipient de tip bain-marie. Amestecaţi trei linguri de ulei de măsline, o lingură de gel proaspăt de aloe vera şi două linguri de apă de trandafiri (care se găseşte la magazinele de produse naturiste). Lăsaţi să se răcească.

Pielea uscată – Mâncați, beți și hidratați-vă
Hidratare

Trebuie să beţi cel puţin opt pahare de 250 ml cu apă în fiecare zi. Pot fi folosite şi ceaiurile de plante şi sucurile; dar nu şi băuturile cu cofeină, inclusiv cola şi ceaiuri; sau orice băuturi care conţin şi alcool. Toate acestea au efect diuretic, ceea ce înseamnă că veţi pierde lichide pentru că veţi urina mai frecvent.

Mâncați pește gras, nuci, avocado

De cel puţin două ori pe săptămână, mâncaţi peşte gras cum ar fi macroul, sardinele, heringul sau somonul. Aceştia sunt bogaţi în acizi graşi omega-3, care ajută la menţinerea sănătăţii celulelor epidermice. Alte surse bune de acizi graşi sunt nucile, avocado şi uleiul din seminţe de in. Puneţi două linguri de ulei din seminţe de in cu sosul în salată sau în cerealele de dimineaţă. Dacă vreţi să îl adăugaţi în cerealele calde, faceţi acest lucru doar după ce le-aţi pregătit. Uleiul din seminţe de in este descompus în substanţe nocive atunci când este gătit.

Luați vitamine și minerale

Anumite vitamine, în special cele din complexul B şi vitamina C, împreună cu mai multe minerale ajută la menţinerea sănătăţii pielii. Luaţi în fiecare zi un supliment cu complexul vitaminic B care conţine tiamină, riboflavină şi acid pantotenic; sau drojdie de bere.

Pentru pielea uscată mai puteți să apelați la un supliment multivitaminic sau multimineral. Acesta oferă mai multe nutrimente folositoare într-o singură pastilă. Un asemenea produs este DermaVite, care conţine vitaminele A, B6, C şi E, riboflavină, acid folie, zinc, seleniu şi alte minerale şi nutrimente.

Știați că…?

A avea multe plante de apartament se poate dovedi folositor pentru prevenirea uscării pielii. Plantele măresc umiditatea aerului prin fotosinteză (frunzele lor produc apă) şi, de asemenea, prin evaporarea apei din pământul bine udat.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Pentru mai multe remedii naturale accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here