Remedii naturale contra insomniei

0
213

insomnieInsomnie – Plante care te ajută să înlături perioadele de insomnie – Stilul de viață sănătos alungă această tulburare – Ceaiuri care te vor ajuta – Ce recomandă fitoterapia

Ce este insomnia? Cauze și simptome

Insomnia înseamnă o tulburare a somnului, ce se manifestă printr-o durată și profunzime redusă a acestuia, o odihnă nestatornică și superficială. Există două tipuri de insomnie. Una cronică sau permanentă, a cărei durată se extinde pe mai multe săptămâni, luni sau ani. Al doilea tip este cea temporară, cauzată de griji, neliniști, evenimente neplăcute ce produc insatisfacție. Alte cauze comune de insomnie pot fi excesele alimentare, cinele luate imediat înainte de culcare, stresul, tensiunea, teama, nervozitatea, anxietatea. De asemenea, indigestiile, circulația deficitară, aerisirea necorespunzătoare a dormitorului, zgomotele o pot provoca.

O serie de simptome ne pot indica prezența acestei afecțiuni, primul este dificultatea în adormire. Dacă nu vă ia somnul în 40 de minute de când v-ați propus să adormiți acest lucru semnalează insomnia. Apoi este somnul în reprize și starea de agitație în timpul somnului și după. Toate aceste simptome conduc către o stare depresivă (datorată oboselii ce se acumulează), stare de epuizare și oboseală chiar și după somn, trezire înainte de ora dorită (fără a putea adormi din nou). Migrene, dificultate de concentrare, stări de iritare sunt alte semnale ce trebuie să dea de gândit.

Există și o listă de afecțiuni ce pot provoca insomnia, în completarea celor amintite, cum sunt febra, bolile cardiovasculare, nevralgiile, nevrozele, psihozele, emoțiile prea puternice, surmenajul fizic și intelectual, depresia, crizele abdominale, în general orice ne provoacă durere, neliniște sau neplăcere. În caz de insomnie cronică este necesară apelarea la un medic.

Ceaiuri din plante împotriva stărilor de insomnie

Dacă este o problemă temporară, trebuie, în primul rând delimitată și diferențiată, apoi se poate apela la terapii cu plante medicinale. De-a lungul timpului, ceaiurile și-au demonstrat eficiența. Iată care sunt acestea: hamei, pelin negru, verbină, lumânărică, izmă-bună, gura-lupului, mușețel, tei, floarea-pasiunii. Mai mult, o infuzie de amestec în părți egale de gura-lupului, hamei, răcușor, cătușnică și cimicifuga este utilizată cu bune rezultate. Alt amestec de plante cu proprietăți calmante: părți egale de crețișor, verbină și pelin negru (sau câte 1 linguriță din fiecare la 600 ml de apă fierbinte, infuzate 5 minute) – nu este recomandat un consum mai mare de 2 săptămâni și nu se folosește în timpul sarcinii.

Infuzia de mușețel, una dintre cele mai bune opțiuni înainte de culcare, calmează sistemul nervos și are efect digestiv. Este bine să apelați la flori uscate, au un efect mai puternic. Sunt bune și cele la plic. Pentru sporirea efectului, utilizați două pliculețe. În plus, puteți realiza o combinație de flori de mușețel uscate și măghiran (Origanum majorana).

Infuzia de tei și soc se poate utiliza cu bune efecte soporifice, iar pentru potențarea efectului se folosesc nucșoara și mierea.

Infuzia din floarea-pasiunii tratează afecțiunile nervoase (palpitațiile, de exemplu), are rol sedativ și calmant.

Uleiuri esențiale și spray aromat pentru relaxare

Desigur, din plante se mai pot utiliza și alte preparate pentru aceeași tulburare, cum este tinctura din toporași (Viola adorata).
O multitudine de uleiuri esențiale ne pot ajuta să ne atingem scopul atunci când dorim să avem un somn liniștit. Ele se pot pune în lampa de aromaterapie, pot fi folosite individual sau câte două-trei deodată. Adăugați câte 4 picături de ulei esențial de lemn de santal, de mușețel și de lămâie în 2 linguri de ulei de bază și veți obține un ulei de masaj care vă va relaxa și va aduce mai repede somnul. Pe lângă cele menționate, uleiurile esențiale de lavandă, ienupăr, măghiran, neroli au rezultate bune. Le puteți adăuga în apa de baie, pe pernă, pe batistă. Ele calmează corpul și pregătesc mintea pentru odihnă.

Din câte 5 lingurițe de ulei de sâmburi de struguri, de ulei de migdale, de ulei de jojoba amestecate cu câte 20 de picături de ulei esențial de lavandă și de mușețel, 2 lingurițe de apă de trandafiri și 2 lingurițe de glicerină se poate obține un spray aromat și relaxant, care se poate pulveriza în dormitor înainte de ora de culcare.

Aceste plante medicinale nu numai că provoacă somnul, dar au și alte calități – ele fortifică stomacul și sistemul nervos, exercitând o acțiune tonică asupra organismului. Alternative la plante medicinale: limonada acră fierbinte, suc de grepfrut cald, lapte de soia călduț. Pentru coșmaruri se recomandă cimbru, cătușnică, lăcrămioară, izmă-bună, ochiul lupului.
Și încă o recomandare. După ce ați apelat la aceste remedii, așteptați efectele lor cu o revistă sau o carte în mână. Îndepărtați-vă de telefon, computer, televizor cu cel puțin o oră înainte de ora propusă pentru somn.

Te invit să citești și „Plante medicinale – Tei”.

Doamne ajută! Sănătate!

Mihaela Mușetescu