Remedii pentru durerile de gât

0
151

amigdalităAfecțiuni respiratorii – Diferența dintre modificările produse de viruși și cele determinate de bacterii va duce la tratamente diferite. Tratamente naturiste care ajută în laringită, amigdalită și faringită.

Infecțiile căilor respiratorii

Afecţiunile faringolaringiene necesită un tratament adecvat, deoarece formele severe ale acestora pot determina complicaţii grave.
Faringita, amigdalita și laringita acută reprezintă aproximativ 10% din numărul de consultaţii ale medicului de familie. Din punctul de vedere al agentului microbian care produce modificări la nivelul tractului respirator superior, s-a observat că majoritatea sunt determinate de virusuri (adenovirus, rhinovirus, gripal A si B, etc). Dintre bacteriile implicate în acest proces infecțios, Streptococul de grup A este responsabil de aproximativ 15 – 30% din faringitele acute la copil.

In momentul apariţiei infecției de căi respiratorii superioare este important să se stabilească etiologia. Diferenţa dintre modificările produse de viruşi (durere, eritem la nivelul faringelui sau amigdalelor, tuse asociată) şi cele determinate de bacterii (exudate la nivelul faringelui sau amigdalelor, adenopatii, febră) va duce la tratamente diferite.

În cazul viruşilor, tratamentul este cu antiinflamatorii sistemice sau locale, antiseptice, vitaminoterapie etc,. Toate la recomandarea unui medic specialist. Dacă ne confruntăm cu infecții bacteriene, tratamentul este mai agresiv, asociind terapia cu antibiotice pentru a preveni complicaţiile locale (abcese) sau sistemice (scarlatina, reumatismul articular acut). Prevenţia acestor episoade infecțioase constă în menţinerea unei alimentaţii bogate în vitamine. Vaccinarea antigripală este importantă, de asemenea.

De ajutor în laringită

Repaus vocal temporar şi inhalaţii cu ceai de mușețel. Fumatul, alcoolul ori condimentele sunt contraindicate.

De ajutor în faringită

Hidratare intensivă şi gargară cu mușețel sau salvie.

De ajutor în amigdalită

Pe lângă antisepticele locale, se poate prepara un suc de lămâie cu apă, miere şi 2 cuburi de gheaţă, băut cu paiul. Alimentele reci diminuează inflamația.

Dr. Tiberiu Dobranici, Medic specialist medicină internă, Clinica ProVita
Donainfo, nr. 53/2014

V-ar putea interesa și alte articole de la rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here