Remedii naturale în caz de arsuri solare

0
174

Arsuri solareArsuri solare – Cum ne ajută plantele dacă ne expunem prea mult – Remedii din natură în cazul în care întâmpinăm disconfort în urma arsurilor solare – Uleiuri esențiale – Reducerea disconfortului și grăbirea vindecării

Folosește crema solară cu factor de protecție

A venit vara cu soarele ei torid și arzător, care ne bucură existența, ne cheamă afară, la munte, la mare, prin grădini, la scăldat. Razele lui ne ajută, printre altele, să metabolizăm vitamina D. În general, lumina soarelui ne dă o stare de bine. Excesul, însă, ca orice exces, nu este în regulă, iar soarele puternic și expunerea îndelungată ne îmbătrânesc pielea și o predispun la boli. Persoanele cu pielea deschisă la culoare, după cum se știe, riscă să se ardă dacă se expun prea mult. Ele sunt predispuse la arsuri chiar dacă micșorează durata de expunere. De aceea, este necesar să stea la plajă gradual, începând cu un timp mai mic și ajungând la un timp moderat, niciodată mult sau la orele amiezii.

Întotdeauna, la orice oră am sta la soare, trebuie să folosim o cremă solară bună. Aceasta trebuie să aibă un factor de protecție conform forței cu care dogorește soarele. De asemenea, nu trebuie evitată sau uitată crema hidratantă după plajă, care se aplică după ce ieșim de la duș. Apa pentru baie sau duș nu trebuie să fie fierbinte, fiindcă mai mult înrăutățește starea și amplifică durerea.
Plantele medicinale și preparatele din plante sunt eficiente în cazul arsurilor ușoare, atât pentru reducerea senzației de disconfort, cât și pentru grăbirea vindecării.

Arsuri solare – plante care reduc disconfortul

Pentru arsuri solare ușoare se pot folosi flori de mușețel, de soc sau de lavandă. Se prepară o infuzie și se aplică pe o compresă cu care se răcorește și se calmează zona. Puteți folosi și distilat rece de nucul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana), tot pe o compresă. Produsul poate fi găsit în farmaciile naturiste. Un remediu bun și binecunoscut îl reprezintă cataplasma din iaurt simplu sau cu căpșuni. Produsul se poate fixa pe piele cu ajutorul unui tifon sau al unei fâșii de pânză de bumbac. Acest iaurt sau amestec preia căldura, reduce disconfortul și ameliorează roșeața.

Uleiuri esențiale calmante

Terapia cu uleiuri esențiale este indicată în caz de arsură solară. Cele care te ajută sunt: lavanda, mușețelul, trandafirul, lemnul de santal. Pe oricare dintre ele ați decide să-l aplicați, asigurați-vă că pielea este curată. Aceste uleiuri, folosite pe rând, pot fi diluate cu apă și aplicate pe comprese sau se pot turna direct în cada de baie. De asemenea, cu ajutorul lor, puteți obține un excelent ulei de masaj. Diluați-l într-un ulei de bază, ulei de migdale dulci, de exemplu.

Există multe opțiuni și o varietate de preparate indicate pentru tratarea arsurilor solare. Multe se găsesc în farmacii. Acasă, un amestec de ingrediente vă va fi de ajutor pentru răcorirea și calmarea pielii arse. Amestecați 5 picături de ulei esențial de trandafiri, 5 picături de ulei esențial de mușețel, 3 linguri de ulei de sâmburi de struguri, 3 linguri de ulei de măsline virgin și 1 lingură de ulei de germeni de grâu. Cu acest amestec se masează zona afectată. Puteți prepara, de asemenea, un spray calmant și fortifiant. Puneți 5 lingurițe de apă și 8 picături de ulei de trandafiri și utilizați după expunerea la soare. Alte plante ce vă pot ajuta contra arsurilor: aloe vera, brusture, obligeană, nuc, ceapă zdrobită, tătăneasă.

Remedii universale – propolis și gălbenele

Propolisul este și el un remediu bun contra arsurilor solare. El conține acid ferulic, care protejează pielea afectată de razele ultraviolete. El accelerează repararea celulelor pielii și ajută la vindecarea rapidă a țesuturilor. Acasă poți pregăti o cremă cu propolis, ajutată de: 50 g untură de porc, 3 linguri de tinctură de propolis și o bucată mică de ceară de albine (cât un bob de strugure). Unguentul de gălbenele, crema cu utilizare universală, este recomandat și în cazul arsurilor solare.

Te invit să citești și despre Tătăneasă.

Mihaela Mușetescu