Remedii naturale pentru dureri de spate

0
510

dureri de spateDureri de spate – Ce facem când le avem? Remedii naturale.

Din păcate, tot mai multe mame suferă de dureri de spate, fie acute, care apar brusc şi-ţi taie genunchii, fie jene, înţepături sau dureri suportabile, dar care tind să se prelungească. Studiile arată că din cauza că bebeluşii din ultimii ani sunt tot mai dezvoltaţi fizic şi grei. Proaspetele mame sunt categoria cea mai nouă în care durerile de spate sunt o problema tot mai mare.

Orele lungi petrecute cu bebeluşul în braţe, zecile de dăţi când îl ridici în braţe; zecile de ocazii când te apleci să-l pui sau să-l iei din pătuţ (şi acum pătuţurile sunt tot mai aproape de podea, ceea ce adaugă presiune asupra coloanei tale)… Toate acestea ajung să-ţi afecteze coloana. Iar faptul că cel mic devine tot mai greu tinde să agraveze problema. Există lucruri pe care le poţi face că să previi problemele cu coloana. Poți să te apleci pe vine că să-l iei sau să-l laşi jos, să coborî marginea pătuţului ca să-l aşezi pe cel mic la culcare sau să-l iei în braţe, să faci gimnastică pentru întărirea muşchilor spatelui, să-l plimbi cu căruciorul sau în spate, în rucsac sau pe umeri, să te aşezi pe covor, lângă el, când vrea să va jucaţi, etc.

Însă dacă ai ajuns deja în situaţia de a avea dureri de spate, iată de la experţii Prevention.com câteva remedii uşoare, ne-medicamentoase, care să îţi mai aline suferinţă sau chiar să ţi-o alunge de tot.

Mişcarea

Contrar ideii că dacă te doare spatele trebuie să zaci în pat, un studiu făcut de Universitatea din Texas a arătat că pacienţii care au făcut mişcare şi-au revenit mult mai repede decât cei care nu s-au mişcat din pat. Aşadar, după o zi – două de stat la orizontală (atât cât îţi permite copilul) începe să faci exerciţii cardio uşoare, precum plimbatul, mersul pe bicicletă medicală sau înotul. Exerciţiile cardio măresc fluxul sanguin din zona dureroasă şi ajută astfel la vindecare. Începe uşurel şi treptat – treptat, încearcă să revii la programul tău normal. Ai grijă să te opreşti când simţi că începe iar să doară spatele sau se acutizează durerea.

Gheaţă

Cea mai bună metodă să diminuezi substanţial o durere de spate acută, survenită brusc, e să pui gheaţă pe zona cu pricina în cel mai scurt timp (1 – 2 ore de la declanşarea durerii). Gheaţă va reduce inflamatia. Nu o pune direct pe piele, ci înfășoară-o într-un prosop. Astfel poţi să şi masezi zona cu prosopul plin cu gheaţă. Ţine gheaţa acolo câte 15 minute la fiecare oră.

Căldură

După o zi sau două de folosire a gheţii, treci la folosirea căldurii că să-ţi alini durerea. O dată inflamatia eliminată de gheaţă, căldură va ajută la relaxarea mușchilor. Un studiu pe 30 de pacienţi cu dureri lobare a arătat că cei care au aplicat comprese fierbinţi pe zona dureroasă şi au luat şi medicamente analgezice s-au simţit mult mai bine decât cei care au luat doar calmantele.

Ia un prosop moale, bagă-l în apă fierbinte, stoarce-l, împătureşte-l şi netezeşte-l bine că să nu facă deloc cute. Înveleşte-l în folie de plastic şi pune peste el o pernă electrică reglată pe nivel mediu. Întinde-te pe burtă şi pune această compresă fierbinte pe locul dureros. Dacă nu ai pernă electrică, un şal de lână înfăşurat bine are aproape acelaşi efect. Sau aşează-te pe jos şi sprijină-te de calorifer cu zona dureroasă. O altă metodă eficientă este să faci o lungă baie fierbinte sau un dus fierbinte cu presiune maximă. Astfel, apa îţi va face şi masaj în zona cu probleme.

Dureri de spate – Întinderea coloanei

Dacă îţi întinzi bine coloana şi îţi aliniezi corect vertebrele şi discurile vei grăbi substanţial procesul de vindecare. Chiar vei putea preveni alte crize dureroase. Pentru dureri în zona lombară: întinde-te pe jos, pe o suprafaţă tare şi ridică genunchii spre piept. Trage de ei un pic că să îi apropii cât mai mult de piept, apoi relaxează-te, după care repetă mişcarea. Un alt exerciţiu bun e că din aceeaşi poziţie, cu genunchii ridicaţi, să te legeni uşor înainte şi înapoi, că atunci când făceam la grădiniţă “coşuleţul”. Masajul făcut coloanei prin contactul cu podeaua tare va realinia vertebrele şi discurile şi te poate ajută să scapi de durere.

Scândură

O saltea “scufundată”, că o covată, îţi poate provoca şi ea dureri de spate. Pune o scândură de 1 cm grosime sub ea. Dacă e prea groasă că să aibă efect scândură, pune-o peste ea şi înveleşte-o într-o pilota mai groasă. Sau, dacă ai, pune peste ea o salteluţă mai subţire.

Extractul de tătăneasă

Un studiu recent a arătat că unguentul cu extract de tătăneasă are efecte benefice substanţiale asupra durerii de spate datorită proprietăţilor antiinflamatorii ale plantei. După ce au aplicat unguentul timp de 5 zile în locul dureros, 95% dintre subiecţi au raportat o ameliorare simţitoare, faţă de doar 38% din grupul de control, care folosea placebo.

ATENŢIE! Planta de tătăneasă are compuşi alcaloizi care pot afecta ficatul, aşa că nu ar trebui niciodată ingerată. Chiar şi sub formă de unguent, limitează utilizarea ei la maximum 10 zile. Nu o folosi dacă ai vreo rană pe piele în zona unde urmează să aplici unguentul.

O nouă poziție de dormit

N-ar trebui să dormi pe burtă sau întins pe spate dacă ai probleme cu spatele. Cea mai bună poziţie este cunoscută sub numele de “S-ul leneş”. E cam aşa: te întinzi pe spate, cu capul pe ceafă pe pernă, astfel încât spatele să fie relativ drept pe pat, apoi ridici genunchii şi pui sub ei o pernă mare. Dacă ai genunchii îndoiţi când stai pe spate în pat înlături mare parte din presiunea asupra coloanei, care presiune duce la dureri de spate. Mai poţi dormi şi pe o parte, în poziţie fetală. În acest caz e bine să ţii o pernă între genunchi, astfel încât să nu-ţi alunece piciorul în faţă, provocând torsiunea soldurilor şi cauzând presiune pe coloana.

Sursa:sfatulparintilor.ro

Mai multe despre remedii naturale găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here