Remedii naturale împotriva litiazei renale

0
148

pietrele la rinichi remediiPietrele la rinichi sunt o problemă cu care se confruntă un număr mare de persoane. Litiaza renală nu trebuie ignorată. Durerile pe care le produce sunt foarte puternice. Poate afecta rinichii ducând până la apariţia unei insuficienţe renale.

De ce apar pietrele la rinichi?

Cea mai mare parte de vină o poartă alimentația. Mai ales când aceasta este foarte bogată în carne şi grăsimi. În organism, proteinele animale sunt transformate în acid uric. Atunci când proteinele sunt într-o cantitate prea mare, acidul uric se acumulează în urină şi se formează cristale care sunt reţinute în rinichi. În alte cazuri, apariţia pietrelor la rinichi se datorează unor depozite de calciu sau de cistină (o componentă a proteinelor). De asemenea, există cazuri în care componenţa acestor calculi este mixtă.

Simptomele litiazei renale

Indiferent de natura lor, calculii renali dau aceleaşi simptome: dureri puternice – temutele colici renale, dificultăţi de urinare. Uneori pot apărea urme de sânge în urină. La fel ca şi în cazul litiazei biliare, există şi persoane care au pietre la rinichi şi nu prezintă nici un simptom.

Pietrele la rinichi – ce e de făcut?

Litiaza renală este o problemă de sănătate care nu trebuie ignorată, deoarece prezenţa calculilor poate compromite buna funcţionare a rinichilor. Calculul renal poate obstrucţiona canalul prin care se elimină urina, cauzând infecţii sau chiar insuficienţă renală. Există mai multe metode medicale în care putem elibera pietrele la rinichi – unul dintre cele mai importante roluri îl are alimentația. Aceasta este utilă atât pentru prevenirea formării calculilor, cât şi ca ajutor pentru eliminarea acestora.

Hidratează-te

În primul rând este nevoie de un aport zilnic suficient de apă: aproximativ 2 litri. Aceasta deoarece calculii se formează pentru că substanțele care sunt eliminate sunt prea concentrate în urină. Indiferent de natura calculozei, este indicată evitarea alimentelor bogate în sodiu şi oxalaţi. Este foarte important ca persoanele care suferă de calculi renali să aibă o alimentație potrivită cu tipul de pietre. De aceea, este nevoie de aflarea naturii acestora.

Evită carnea

Când sunt cauzaţi de un exces de acid uric , este obligatoriu să se evite carnea, să se elimine kilogramele în plus şi să se diminueze aciditatea urinei (o modalitate eficace este aceea de a utiliza bicarbonat de sodiu sau citrat de potasiu). Atunci când calculii se datorează cistinei, este nevoie de evitarea alimentelor care conţin această substanţă: carne, peşte, ouă, lactate şi de diminuarea acidităţii urinare.

Evită lactatele

În cazul în care calculii apar după o infecţie, iar urina este prea puţin acidă, este necesară o acidifiere a acesteia prin optarea pentru sucuri de lămâie. Când calciul este cel care a dus la apariţia calculilor, este bine să se evite lactatele şi apele minerale bogate în această substanță.

Plante utile împotriva calculilor renali
Frunze de afin

Se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă şi se beau trei căni pe zi.

Frunze de merișor

Se prepară sub formă de decoct dintr-o lingură de frunze la o cană de apă şi se beau două căni pe zi.

Frunze de mesteacăn

Se prepară sub formă de infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană de apă; se beau trei căni pe zi şi la fiecare se adaugă câte un vârf de cuţit de bicarbonat.

Ienupăr

Se prepară sub formă de infuzie din două lingurițe de ienupăr la o cană de apă; se beau doar trei linguri de ceai pe zi (nu se depăşeşte această cantitate deoarece pot apărea intoxicaţii); ceaiul de ienupăr trebuie evitat de către femeile însărcinate şi de cei care suferă de afecţiuni renale (exceptând litiaza renală).

Mătase de porumb

Se prepară sub formă de infuzie dintr-o linguriță de mătase la o cană de apă şi se beau două căni pe zi.

Mentă

Se prepară sub formă de infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă şi se beau două căni pe zi.

Măceșe

Se prepară sub formă de infuzie sau decoct dintr-o lingură de plantă la o cană de apă şi se beau două căni pe zi.

Turiță mare

Se prepară sub formă de infuzie sau decoct dintr-o lingură de plantă la o cană de apă şi se beau două căni pe zi.

Urzică

Se prepară sub formă de infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană de apă şi se beau trei căni pe zi.

Atenție!

Pentru orice tip de ceai folosit se recomandă alcalinizarea acestuia prin adăugarea unui vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.

Sursă consultată: Revista ”Asul verde”

Pentru mai multe remedii naturale accesați rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here