Remedii naturale pentru reumatism și artrită

0
376

reumatismReumatism și artrită – Cum diminuăm durerea – Remedii naturale – Terapie sănătoasă cu plante medicinale și uleiuri esențiale

Ce este reumatismul? Ce este artrita?

Reumatismul și artrita sunt afecțiuni care necesită consult de specialitate. Totuși, în cazuri mai puțin grave, un ajutor din partea plantelor nu este de neglijat. Unele remedii reușesc să atenueze considerabil durerile musculare și rigiditatea încheieturilor. ‘ Reumatism’ este un termen folosit pentru descrierea unei dureri sau inflamații a mușchilor, încheieturilor sau oaselor. ‘Artrita’ implică mai multe afecțiuni și se referă la inflamarea încheieturilor. Cele mai cunoscute forme de artrită sunt artrita reumatoidă și osteoartrita. Osteoartrita apare odată cu înaintarea în vârstă și poate surveni în urma uzurii încheieturilor și a subțierii cartilajelor din jur, dar poate apărea și în urma unor leziuni mai vechi, fiind asociată cu un exces de reziduuri acide din organism (care se acumulează în jurul încheieturilor). Artrita reumatoidă apare când sistemul de apărare al organismului atacă țesutul moale din articulații cauzând dureri articulare, însoțite de umflături, deformări și o stare generală proastă.

Stilul de viață – ameliorarea durerilor prin dietă și sport

O dietă sănătoasă, rațională și un stil de viață activ previn și reduc substanțial durerile musculare și rigiditatea articulară. Tonusul muscular și funcționarea optimă a încheieturilor pot fi îmbunătățite prin exerciții fizice moderate, prin plimbări, înot sau sporturi ușoare. Dieta trebuie să includă vitamine, minerale, acizi grași esențiali pe care le luăm din fructe, legume și pește (peștele gras conține mai mulți acizi grași esențiali). Despre acizii grași esențiali Omega-3 poți citi aici. Uleiul din ficat de cod este benefic în caz de încheieturi dureroase și rigide (zilnic câte 1 linguriță). Puteți lua ulei din ficat de cod și sub formă de capsule.

Băi calde cu uleiuri esențiale și masaj pentru relaxare musculară

Băile calde ajută la relaxarea mușchilor. Ele își sporesc eficiența, având efect analgezic, dacă în apă se adaugă uleiuri esențiale de chiparos, lavandă, ienupăr sau rozmarin. Masarea ușoară a zonelor înțepenite cu aceste uleiuri esențiale are efecte calmante, antiinflamatoare, stimulatoare pentru circulație. Alte uleiuri esențiale potrivite pentru masaj sunt cele de măghiran, piper negru sau ghimbir. Ca bază pentru uleiul de masaj puteți folosi uleiul de susan. Compresele calde oferă, de asemenea, calmarea locală, iar pentru ele se poate folosi tot uleiul esențial diluat în apă fierbinte.
O loțiune ușor de preparat în casă, eficientă în dureri reumatismale îmbină proprietățile curative ale usturoiului cu cele calmante ale ienupărului. Aplicați formula la temperatura pielii direct pe locul dureros.

Loțiune antireumatică

Ingrediente:
6 căței de usturoi (necurățați)
300 ml de ulei de măsline
30 ml de tinctură de ienupăr

Mod de preparare: Se zdrobește usturoiul necurățat, se adaugă peste el uleiul de măsline și se pune vasul la bain-marie, încălzind ușor timp de o oră. Dacă apa scade, mai adăugați. După o oră, se ia vasul, se lasă la răcit și se adaugă tinctura de ienupăr. Loțiunea se toarnă într-o sticlă cu dop. Este valabilă câteva luni.

Cataplasmele cu argilă verde frământată și amestecată cu apă caldă sunt eficiente în reumatism. Se pot aplica și cataplasme din pulbere de argilă verde, pulbere de crețușcă, pulbere de iarbă neagră și pulbere de frasin. Puteți încălzi articulația și cu un uscător de păr, ca măsură urgentă pentru calmarea durerii. Puteți pune pe articulație și o pernă umplută cu flori uscate de iarbă neagră, încălzită bine în cuptorul cu focul stins.

Ceaiuri din plante cu efecte pozitive în reumatism și artrită

Plantele medicinale reduc durerile musculare și ajută la eliminarea toxinelor care provoacă inflamarea încheieturilor. Puteți apela la păpădie, urzică, ghimbir, semințe de țelină, pătrunjel, crețușcă. Păpădia poate fi folosită sub formă de infuzie a frunzelor (are acțiune diuretică) sau ca decoct din rădăcină (acțiune laxativă ușoară și tonifiant pentru ficat). Urzica purifică sângele, repară și reînnoiește țesuturile și poate fi consumată ca infuzie individuală sau în combinație cu păpădia. Ghimbirul (infuzia sau decoctul) stimulează circulația deficitară și are efect de încălzire. Cu un efect alcalin asupra organismului, semințele de țelină ajută la eliminarea toxinelor acide, iar, prin combinația cu pătrunjelul, ele își sporesc acțiunea revigorantă și de curățare. Se prepară din 1 linguriță semințe de țelină zdrobite ușor la 300 ml de apă, se strecoară și se presară 1 linguriță de pătrunjel proaspăt tocat. Infuzia de crețușcă atenuează disconfortul cauzat de durerile musculare.

Pentru orice durere cu cauze cunoscute sau necunoscute prezentați-vă la specialist și urmați recomandările acestuia. Remediile din plante combat, ameliorează și vindecă dacă se cunoaște cauza care a declanșat maladia. Unele plante au contraindicații pentru copii, femei însărcinate sau persoane care suferă de anumite boli (independente de afecțiunea pentru care sunt utilizate), de aceea este necesar să citiți prospecte și să vă documentați temeinic înainte de a le întrebuința.

Te invit să citești și Pătrunjelul – Plante medicinale.

Mihaela Mușetescu