Remedii naturiste pentru tratarea gutei

0
3485

gutăSuferinţa mare provocată de gută se poate declanşa foarte rapid. Într-un moment vă vedeţi liniştit şi fericit de treabă cu un zâmbet pe faţă şi un cântec în suflet. În următorul minut, apare o durere îngrozitoare. Primul impuls pe care îl aveţi este să luaţi o aspirină – lucru total neindicat deoarece aspirina încetineşte excreţia de acid uric, fapt care nu face decât să agraveze problema. Mult mai bine este să luaţi ibuprofen. Asemeni aspirinei, acesta este un analgezic antiinflamator; dar el nu agravează suferinţa. Apoi, puteţi apela la următoarele remedii casnice pentru a reduce şi mai mult durerea. Trebuie să fiţi foarte atent cu propria persoană şi să beţi multă apă, acest lucru favorizând dizolvarea cristalelor de acid uric.

Gută – Ce este în neregulă

Atunci când prea mult acid uric (produs în ficat şi excretat prin urină) se acumulează în organism, în lichidul intraarticular se pot forma cristale de acid uric, ascuţite ca nişte ace, care vă dau senzaţia că aveţi cioburi de sticlă blocate în articulaţii. Această boală inflamatorie dureroasă se numește gută și apare de obicei la bărbaţii cu vârsta peste 40 de ani. Este nevoie de ani de zile pentru ca aceste cristale să se formeze. Deşi cel mai frecvent se localizează la degetul mare de la picior (haluce), guta poate apărea şi la încheietura mâinii, genunchi, cot sau alte articulaţii. Pe lângă durere, guta provoacă şi inflamatie severă.

Ridicați și răciți

În timpul unui atac acut, încercaţi pe cât posibil să nu staţi în picioare şi să ţineţi articulaţia afectată ridicată. Acest lucru probabil nu va fi o problemă. Atunci când durerea de gută este de intensitate maximă, marea majoritate a oamenilor nici nu pot susţine greutatea unei coli de hârtie pe articulaţia afectată.

Dacă suportaţi, aplicaţi un pachet cu gheaţă timp de aproximativ 20 de minute. Temperatura scăzută va amorţi durerea şi va reduce inflamaţia. înfăşuraţi gheaţa într-o bucată de material textil pentru a vă proteja pielea. Folosiţi acest tratament de trei ori pe zi timp de două sau trei zile.

Încercați remediul cu cireșe

Cireşele sunt un vechi remediu pentru gută deoarece conţin compuşi care neutralizează acidul uric din sânge. Cireşele sunt, de asemenea, o sursă de compuşi antiinflamatori. Aşa că dacă simţiţi iminenţa unui atac de gută încercaţi să mâncaţi un pumn sau două de cireşe. Dacă nu este sezonul lor, cumpăraţi cireşe la cutie. Studiile sugerează că aveţi nevoie de aproximativ 20 de cireşe pentru a obţine acelaşi efect de calmare ca o tabletă de aspirină. Cireşele proaspete sau cele uscate au acelaşi efect benefic.

Dacă nu vă plac cireşele, căpşunele sau zmeura au un efect similar, dar va trebui să mâncaţi mult mai multe.

Suplimente pentru ajutor
Ulei de pește

– O doză zilnică de ulei de peşte sau ulei din seminţe de in poate calma inflamaţia din articulaţii. Aceste uleiuri conţin în cantităţi mari un agent antiinflamator cunoscut ca acid eicosapentaenoic (AEP). Doza recomandată de ulei din seminţe de in este de 1-3 g pe zi (1 g de ulei înseamnă aproximativ o lingură). Cumpăraţi mai bine ulei din seminţe de in decât capsule – este nevoie de mai mult de 12 capsule pentru a echivala o lingură de ulei.

Doza zilnică recomandată de ulei de peşte este de 6 000 mg sub formă de capsule sau ulei. (Atenţie! Această doză trebuie să fie ulei de peşte, nu ulei de ficat de peşte sau de ficat de cod. Aceeaşi cantitate din uleiurile respective ar conţine cantităţile potrivite de agenţi antiinflamatori, dar o cantitate prea mare de vitamina A şi D.)

Capsule cu bromelaină

– Capsulele cu bromelaină, o enzimă care poate fi găsită în ananas, ameliorează inflamaţia. Pentru a obţine un efect terapeutic, un produs trebuie să conţină 2 000 UCL (unităţi de coagulare a laptelui) pe gram. Verificaţi informaţiile de pe ambalaj înainte să cumpăraţi. Doza nomială pentru atacurile acute de gută este de 500 mg de trei ori pe zi între mese.

Țelina

– Țelina proaspătă sau pastilele care conţin extract de seminţe de ţelină par a ajuta la eliminarea acidului uric. Doza obişnuită este de două până la patru tablete pe zi.

Frunze de urzici

– Un remediu susţinut de specialiştii în plante pentru tratarea inflamaţiilor articulare, frunzele de urzici, este de asemenea de folos în reducerea nivelului de acid uric. Experţii recomandă în general 300-600 mg de extract uscat la rece pe zi. Nu folosiţi urzicile pe o perioadă mai mare de trei luni.

Atenţie! Evitaţi tinctura de urzici. Tincturile conţin alcool care agravează guta. O altă cale de a folosi urzicile este prin aplicare topică. înmuiaţi o bucată de material textil într-un ceai din frunze de urzică şi aplicaţi-o pe articulaţia dureroasă. Atunci când culegeţi singur această plantă, purtaţi mănuşi, pantaloni lungi şi bluze cu mâneci lungi pentru a vă prote -ja împotriva urzicării.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă suferiţi pentru prima oară de dureri şi inflamaţii articulare, mergeţi la medic. S-ar putea să aveţi gută sau o infecţie articulară. Medicul vă va extrage cu ajutorul unui ac lung puţin lichid din articulaţia afectată, pe care îl va examina sub microscop pentru a confirma prezenţa cristalelor de acid uric. Există medicamente pentru gută. Dar înainte de a începe tratamentul, spuneţi-i medicului ce medicamente eliberate cu reţetă sau suplimente luaţi, pentru că unele dintre acestea s-ar putea să agraveze atacurile de gută.

Alimente de evitat

Alimentele bogate în proteine, ca şi cele care conţin compuşi chimici cunoscuţi ca purine, pot să mărească nivelul acidului uric din organism. Dacă aveţi gută, lista de alimente pe care trebuie sr o evitaţi include sosul de carne, organe – cum ar fi ficat, rinichi -, crustacee, anşoa, sardine şi hering; carnea de vânat; mâncărurile prăjite; carbohidraţii rafinaţi (cum ar fi făina albă); alimente şi băuturi care conţin drojdie cum sunt berea şi produsele coapte; anumite legume, cum ar fi sparanghelul, mazărea, fasolea, spanacul şi conopida.

Știati că…?

Pentru că în trecut doar cei bogaţi îşi permiteau alimente cum ar fi heringul, creveţii şi mâncărurile grase, cunoscute ca factori declanşatori ai crizelor acute de gută – guta era considerată o boală a celor bogaţi.

Trăiți cu apă, nu cu bere

Beţi multă apă – cel puţin doi litri pe zi. Lichidele favorizează eliminarea excesului de acid uric din organism. Ca bonus, apa ajută la prevenirea apariţiei calculilor renali, care afectează într-o anumită mă sură persoanele suferinde de gută.

Evitaţi alcoolul. Se pare că acesta creşte producţia şi inhibă excreţia de acid uric. Berea este total neindicată deoarece conţine mai multe purine (vezi caseta de pe pagina anterioară) decât alte băuturi alcoolice.

Verificați-vă medicamentele

Dacă luaţi diuretice – pentru hipertensiune arterială, de exemplu – cereţi alternative din partea medicului. Diureticele elimină excesul de lichide din organism, dar ca efect secundar, ele reduc cantitatea de acid uric care este eliminată prin urină. Mai puţin acid în urină înseamnă mai mult în organism şi, deci, agravarea gutei.

De asemenea, guta poate fi declanşată de niacină sau acid nicotinic, care este prescris uneori pentru hipercolesterolemie. Dacă medicul vă prescrie niacină, cereţi-i alte medicamente ca alternativă.

Încet, nedureros

Pierderea în greutate vă poate ajuta să ţineţi guta sub control, dar o dietă drastică sau postul pot fi o mare greşeală. Dietele drastice determină celulele să elibereze mai mult acid uric. Dacă sunteţi supraponderal, pierdeţi în greutate lent – cel mult un kilogram pe săptămână.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Descoperiți mai multe remedii naturale la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here