Remedii pentru păr uscat

0
107

păr uscatRemedii naturale pentru păr uscat – Ce e de făcut? Măsuri de prevenire și tratare.

Dacă este să credeţi tot ceea ce se spune la televizor, s-ar putea să fiţi convins că doar șampoanele şi balsamurile produse de către companiile cu renume pot să vă ofere părul frumos şi ondulat care face viaţa să fie frumoasă. Ceea ce acele reclame nu vă spun este că ceva atât de simplu cum ar fi maioneza poate conferi la fel de mult luciu părului prea uscat, oferind acelaşi tip de păr sănătos şi cu volum pe care îl prezintă manechinele.

Ce este în neregulă

Părul poate deveni uscat, fragil, aspru sau despicat din mai multe motive. Nu este un material viu, are o compoziţie similară cu a unghiilor, dar fiecare fir are un strat exterior de celule care protejează axul central. În cazul în care acest strat este afectat, părul pierde din umezeală şi luciu, iar vârfurile se despică. Folosirea excesivă a vopselelor de păr, expunerea la clor, prea mult timp petrecut la soare şi căldură, plăcile de întins părul şi ondulatoarele electrice îl deteriorează. Iar unele persoane au păr uscat pur şi simplu pentru că nu au pe scalp suficiente glande producătoare de uleiuri.

Începeți încă de la duș

– Spălaţi-vă părul doar o dată la două zile. Părul dumneavoastră va rămâne suficient de curat. Astfel, se vor păstra cantităţi suficiente din uleiurile sale naturale.

– Folosiţi șampon pentru bebeluşi, care usucă mai puţin părul comparativ cu alte tipuri de șampon.

– Spălaţi şi clătiţi părul cu apă călduţă. Apa foarte fierbinte distruge uleiurile de pe firul de păr. Cea mai bună temperatură pentru apa de spălat părul este puţin mai mare decât temperatura corporală.

– Clătiţi bine părul bine după ce aţi folosit șampon. Șamponul poa­te să lase reziduuri care usucă firele de păr.

Soluții din salată

Avocado menţine umiditatea în tulpina firului de păr şi îl proteinizează, făcându-l mai puternic. Amestecaţi bine un avocado copt, decojit, cu o linguriță de ulei din germeni de grâu şi o lingu­riță de ulei de jojoba. Aplicaţi amestecul pe părul proaspăt spălat şi masaţi pentru a-1 întinde la rădăcini. Acoperiţi scalpul cu o cască de duş sau o pungă de plastic, aşteptaţi 15-30 de minute, apoi clătiţi bine.

Maioneza reprezintă o alternativă excelentă pentru avocado. Oăle din maioneză reprezintă o bună sursă de proteine pentru părul dum­neavoastră. Întindeţi bine maioneza în păr şi lăsaţi-o acolo maximum o oră, după care clătiţi bine.

Atenție la balsam

Dacă folosiţi un balsam din comerţ, alegeţi unul cu un ingredie de „protecţie termică” cum ar fi dimeticon sau fenil trimeticon.

Acestea protejează părul de căldură, lucru foarte important mai dacă vă uscaţi părul cu uscătorul de păr.

Puteţi să vă preparaţi singur un balsam amestecând 60 g de ulei de măsline şi 60 g de aloe vera cu şase picături de ulei de rozmarin şi şase picături de ulei esenţial din lemn de santal. Uleiul de măsline este un emolîent natural, aloe vera hidratează. Rozmarinul adaugă masă şi face firul de păr mai catifelat. Lemnul de santal este un ingredient opţional, el adăugând doar par­fum. Lăsaţi amestecul pe păr să acţioneze timp de o oră sau două, după care clătiţi.

Atunci când folosiţi balsam, aplicaţi-l întâi pe vârfurile firelor de păr, unde părul este cel mai uscat, apoi întindeţi-l către scalp.

Atunci când vă grăbiţi, folosiţi puţină cremă de mâini, întinzând-o pe părul uscat.

Uscați cu îndemânare

Atât cât este posibil, lăsaţi-vă părul să se usuce singur. Dacă tre­buie neapărat să folosiţi un uscător de păr, utilizaţi-l cu moderaţie; acelaşi lucru este valabil şi pentru ondulator şi placa pentru întins pă­rul. În cazul în care aplicaţi căldură este ca şi cum aţi usca o frunză la soare – o faceţi casantă.

Atunci când, totuşi, folosiţi uscătorul, setaţi-l pe un nivel mediu şi nu pe maxim.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă aspectul părului dumneavoastră se schimbă brusc fără să îi faceţi nimic – şi începeţi să vă simţiţi obosit, să aveţi frisoane şi constipaţie – discutaţi cu medicul dumneavoastră. Acestea ar putea să fie semne ale hipertiroidismului. Merită, de asemenea, să consulaţi medicul dacă aveţi păr uscat, cruste pe pielea capului şi prurit, care ar putea fi semne ale psoriazisului.

Păr uscat – Perfecționați-vă tehnica de periat

Folosiţi o perie care are perii din păr natural, nu din material sintetic, deoarece acesta produce electricitate statică, care vă va face părul şi mai fragii.

La început, periaţi vârfurile pentru a înlătura orice fir încurcat.

În acest fel, nu va fi nevoie să trageţi de păr şi să îl rupeţi atunci când îl periaţi pe toată lungimea sa.

După ce aţi periat vârfurile, folosiţi mişcări lungi, complete pe toată lungimea părului de la baza firului până la capăt pentru a întinde uniform uleiurile naturale ale părului.

Întăriți-vă șuvițele

Vitaminele complexului B ar putea să vă facă părul mai puternic. Luaţi 50 mg de supliment cu complexul vitammic B de două ori pe zi, în timpul mesei.

Seleniul este, de asemenea, de ajutor pentru a menţine părul să­nătos. Luaţi 200 mcg pe zi – sau mâncaţi alune braziliene. 30 g de alune conţin 840 mcg de seleniu. Atenţie! O cantitate crescută de seleniu poate fi toxică, iar unul dintre simptome este… căderea părului!

Un ulei benefic care ar putea să păstreze luciul părului este uleiul de primulă. Încercaţi să luaţi 1000 mg de trei ori pe zi, în timpul mesei. Uleiul este bogat în acid gamma-linoleic, un acid gras esenţial.

Păr uscat – Puterea profilaxiei

Atunci când înotaţi într-o piscină în care apa a fost tratată cu clor, purtaţi o cască de înot pentru a vă proteja părul de clor. După ce aţi ieşit din piscină, spălaţi-vă cât mai repede pe păr.

Folosiţi un umidificator în dormitorul dumneavoastră. În anotimpul rece, sistemul de încălzire menţine probabil aerul foarte uscat, care la rândul lui vă usucă părul.

Tundeţi-vă părul cel mult la fiecare şase săptămâni pentru a elimina capetele uscate şi despicate.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Descoperiți și alte remedii naturale la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here