Remedii tradiționale pentru retenţia de apă

0
5405

retenția de apaRetenția de apă

În funcţie de cauză, medicii tratează uneori retenția de lichide cu diuretice care fac organismul să elimine excesul de lichide. Dar aceste medicamente determină eliminarea din organism şi a unor minerale importante care, printre altele, vă fac inima să funcţioneze adecvat. În vreme ce diureticele sunt necesare în unele afecţiuni medicale, remedii simple pe care le puteţi face singur ar putea să vă ofere tot ajutorul de care aveţi nevoie. Puteți opta pentru modificarea dietei, ceaiuri de plante şi o plimbare lungă de câteva ori pe săptămână.

Ce este în neregulă

Lichidele care trebuie să călătorească prin vasele de sânge şi cele limfatice reajung în celule şi în spaţiile dintre ele. Câteodată, cauza edemelor este uşor de identificat. Prea multă sare în dietă este o cauză frecventă. Dar, ciorapii înalţi cu elastic strâns pot să provoace umflarea gleznelor, la fel cum o face şi statul prea mult în picioare sau poziţia cu picioarele atârnând (spre deosebire de poziţia cu picioarele ridicate pe un taburet). Retenția de lichide înainte de menstruaţie este rezultatul fluctuaţiei nivelului de hormoni care schimbă modalitatea de funcţionare a vaselor de sânge şi a ganglionilor limfatici.

Destul de rar, retenția de lichide este legată de o boală hepatică sau renală. La persoanele în vârstă, insuficienţa cardiacă este o cauză frecventă.

Retenție – Luptați împotriva apei cu apă

S-ar putea să sune straniu, dar consumul mai mare de apă ar putea să rezolve problema retenției de lichide. Dacă sunteţi deshidratat, organismul înmagazinează apă pentru a face faţă perioadei de „secetă” pe care o întrevede. De asemenea, atunci când beţi mai multă apă, veţi urina mai mult şi veţi elimina mai multă sare din organism. Puneţi doi litri de apă în frigider în fiecare dimineaţă şi încercaţi să îi beţi până la sfârşitul zilei. Sau beți apă la temperatura camerei, cum doriți.

Ajustați echilibrul sodiu-potasiu
Mai puțină sare

Mâncaţi mai puţină sare. Mare parte din sarea pe care o mâncăm provine de la alimentele procesate. Acestea ar fi supele la plic, sosurile, snacksurile şi chiar pâinea cumpărată de la magazin. Alegeţi, în schimb, alimente neprocesate cum ar fi fructele, legumele şi cerealele integrale care nu provin dintr-o cutie, pungă sau conservă. Dacă puteţi, preparaţi-vă singuri pâinea (un aparat de făcut pâine este o investiţie rentabilă). Atunci când totuşi mâncaţi alimente procesate, încercaţi să cumpăraţi sortimentele etichetate cu „sare puţină” sau „sodiu redus”.

Mai mult potasiu

Consumaţi mai mult potasiu. Acest mineral nu acţionează direct ca un diuretic. Dar, echilibrul sodiu-potasiu este esenţial pentru reglarea lichidelor din organism. Marea majoritate a oamenilor consuma prea puţin potasiu şi prea mult sodiu. Mâncaţi multe fructe şi legume care sunt bogate în potasiu, cum ar fi banane, avocado, cartofi, portocale şi suc de portocale. Potasiul este prezent în cantităţi mari şi in carnea de vită, carnea de pasăre, lapte şi iaurt.

Eliminați lichidele pe calea naturală
Ceai de păpădie

Beţi două până la patru căni de ceai de păpădie pe zi. Frunzele de păpădie sunt un diuretic natural, permiţând rinichilor sa elimine mai multă apă. De asemenea, planta este şi o sursă bogată de potasiu. Pentru a prepara ceaiul de păpădie, adăugaţi 11/2 linguriţe de planta uscată la un litru de apă. Aduceţi la fierbere. Lăsaţi să stea la infuzat 15 minute și strecuraţi. Lăsaţi să se mai răcească înainte de a bea. Păpădia poate fi achiziţionată de la magazinele de produse naturiste.

Ceai de urzici

Încercaţi ceaiul de urzici făcut din urzică comună. Urzica este un diuretic natural. Pentru a prepara ceaiul, puneţi o linguriţă cu vârf de rădăcină uscată într-o cană cu apă rece. Aduceţi la fierbere, fierbeţi timp de un minut. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să stea în repaus timp de 10 minute. Beţi o cană de patru ori pe zi.

Mătase de porumb

Mătasea de porumb este un diuretic moderat, poate pentru că are un conţinut ridicat de potasiu. Puneţi o linguriţă de mătase de porumb uscată în apă rece. Fierbeți timp de două sau trei minute, apoi strecuraţi. Beţi câte o cană, de mai multe ori pe zi. Planta poate fi achiziţionată de la magazinele de produse naturiste sau online.

Fructe și legume

Atunci când vă umpleţi farfuriile cu fructe şi legume pentru a vă bucura de conţinutul lor ridicat de potasiu, păstraţi ceva loc şi pentru ţelină, pepene roşu, sparanghel şi castraveţi. Acestea conţin substanţe care acţionează ca diuretice naturale.

Turmeric

Condimentul turmeric, un ingredient al pulberii de curry, are calităţi antiinflamatorii. Poate împiedica retenția de apă, conform unor studii realizate în China. Folosiţi după preferinţă în mâncărurile pe care le gătiţi.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă retenția de lichide provoacă umflarea abdomenului sau a membrelor (edeme) şi persistă pentru mai mult de câteva zile, mergeţi la medic. Solicitaţi ajutor medical şi dacă retenția de apă provoacă balonare atât de puternică încât dacă vă împungeţi pielea cu un deget, rămâne un semn. Dacă retenţia de fluide este rezultatul insuficienţei cardiace congestive sau al unei alte afecţiuni grave, ar trebui să vă aflaţi sub îngrijire medicală.

Contracarați balonarea premenstruală

Dacă aveţi probleme cu retenția lichidelor înainte de menstruaţie, în cele cinci zile înainte de ciclu luaţi o doză zilnică de 100 mg de vitamina B6. Această vitamină este şi diuretică, adică vă ajută să eliminaţi mai multă urină, reducând astfel cantitatea de lichide din organism. Este, de asemenea, de folos pentru echilibrarea nivelurilor de estrogen şi progesteron ale femeilor. Puteţi să măriţi aportul de vitamină B6 din dietă mâncând mai mult spanac, peşte, carne de pasăre, mazăre, avocado şi banane.

Atenţie! Doza zilnică maximă de vitamina B6 pentru adulţi este de doar 1,2 mg pe zi pentru femei. Food Standards Agency avertizează în legătură cu administrarea de doze terapeutice de peste 10 mg pe zi, cu excepţia cazurilor în care pacientul se află sub supraveghere medicală. De fapt, medicii spun că cel mai bine este să nu luaţi niciuna dintre vitaminele B singure – cel mai bine este să luaţi un complex de vitamine B.

Retenția de apă – Remedii încercate

Pătrunjelul este un remediu tradiţional pentru retenția de apă.

…şi

confirmate

S-a demonstrat că pătrunjelul acţionează ca un diuretic uşor. Pentru a prepara ceaiul de pătrunjel, puneţi două linguriţe de pătrunjel uscat într-o cană cu apă fiartă şi lăsaţi să stea în repaus 10 minute. Puteţi bea până la trei căni de ceai de pătrunjel pe zi pentru a reduce retenția de lichide.

Limitați inflamația
Exerciții și plimbări

Faceţi exerciţii fizice în mod regulat pentru a ameliora umflarea picioarelor, care este un rezultat frecvent întâlnit al retenției de lichide. Pentru că gravitaţia trage apa în jos, s-ar putea ca gleznele să se umfle, în special la sfârşitul zilei. Dacă faceţi exerciţii care să vă lucreze muşchii coapselor, din picioare sunt pompate mai multe lichide prin intermediul venelor. Încercaţi să faceţi cel puţin 20-30 de minute de mers, jogging, plimbări cu bicicleta sau alte exerciţii pentru picioare pe zi.

Ciorapi medicinali

O altă cale de a reduce umflarea picioarelor este să vă puneţi o pereche de ciorapi medicinali de la primele ore ale dimineţii. Aceştia stau strânşi pe picioare şi reduc la minimum inflamaţia.

Masaj

Pentru a mai „stoarce” lichide din picioare, faceţi-vă singur masaj. Începeţi prin a sta pe podea cu picioarele îndoite. Prindeţi-vă tibia chiar de sub genunchi cu degetele pe pulpă şi degetele mari de-a lungul tibiei. Mişcaţi-vă mâinile uşor către gleznă, aplicând o presiune moderată cu degetele. Apoi puneţi degetele mari pe partea interioară a gleznelor şi masaţi uşor în sus către genunchi. În final, apucaţi-vă pulpele cu mâinile şi faceţi un masaj de strângere şi eliberare în lungul piciorului. Repetaţi cu celălalt picior.

Dacă aveţi gambele şi labele picioarelor umflate atunci când ajungeţi acasă după muncă, staţi întins pe canapea şi puneţi-vă picioarele la un nivel mai ridicat decât inima. Excesul de lichide acumulat îşi va găsi drumul înapoi în circuitul sanguin, va ajunge la rinichi şi va fi eliminat prin urină. Menţineţi această poziţie timp de o oră sau două dacă este posibil.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Pentru mai multe remedii naturale accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here