Repere canonice

0
105

repere– În caz de neînțelegere între soți, ce putem face? Am întâlnit un caz, un tânăr mi-a spus că soția lui îi face farmece, îi pune lucruri toxice în mââncare; spune că nu mai pot trăi împreună și totuși așteaptă un copil de la ea.

– Dragă, o suportă până când găsește un motiv binecuvântat de despărțire. Trebuie s-o ducă mai departe. Și sunt mai multe cazuri de felul acesta. O duce mai departe și pe considerente că: „Ce știi tu, bărbate, că nu-ți vei mântui femeia?” Sau invers. Nu sunt decât patru motive ca să poată da divorț: dacă e caz de adulter, cum zice Mântuitorul.

Femeia poate da divorț dacă-l prinde pe bărbat?

-E liberă și ea. Are dreptul ei. E ființă liberă cu Edictul de la Milan. A încetat dragostea, a încetat și familia.

Dacă vrea să omoare unul pe celălalt și a simțit că vrea să-l omoare fie prin otrăvire, fie prin împușcare, atunci trebuie să se despartă, decât să facă crimă. De ales însâ, să nu fie un simplu accident – s-a întâmplat că a întors făcălețul sau te miri ce…

Dacă a trecut la o sectă unul din soți, a căzut în erezie, și cu influență mare să-l racoleze pe soț. Celălalt are voie să se despartă, decât să cadă în anatema.

Dacă pleacă la mănăstire, dar cu acordul amândurora și cu divorț.

Și în caz de adulter, dacă intervine o iertare totală, atunci să se pocăiască persoana în cauză.

În cazul în care cel divorțat este vinovat, prin pogorământ îl putem cununa dacă solicită, că altfel trăiește în păcat.

Pe cei care trăiesc necununați nu-i putem dezlega de păcate până nu se cunună sau până nu se despart. La fel și pe cei care, cununați fiind, au relație extraconjugală de continuitate, trebuie să înceteze această relație pentru a putea fi primiți la spovedanie. În aceste cazuri este vorba de un păcat făcut deliberat și le spun: „Mă opresc și eu aici, e inutil să continui să vă dezleg. Vreau să ne mai vedem, dar să veniți cu noutăți!”

„Iată duhovnicul” – Părintele Arsenie Papacioc

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here