REPORTAJ. Golful cu lebede, atracția stațiunii Eforie Sud

0
987

87665Câteva grațioase lebede reprezintă atracția oamenilor pe plaja stațiunii Eforie Sud, într-un golf unde acestea se adăpostesc printre stabilopozii unui dig de protecție din largul Mării Negre.

Păsările plutesc pe apa mării cu o fascinantă eleganță și se apropie adeseori de mal, părând obișnuite să primească mâncare de la trecători.

În ciuda vântului care sufla cu putere și a cerului înnourat, un grup de constănțeni a venit sâmbătă special la Eforie Sud pentru a hrăni lebedele, nu cu pâine cum obișnuiesc cei mai mulți dintre oameni, ci cu pește.

“Am cumpărat hamsie proaspătă și am venit iar la Eforie cu prietenii. Săptămâna trecută am descoperit lebedele, dar nu aveam nimic de mâncare la noi ca să le dăm. Eu chiar le promisesem că le voi aduce hamsie. Doamne, cât sunt de frumoase. (…) Încet, încet, să nu le speriați”, șoptea o femeie, încântată de cât de rapid înghițeau lebedele hamsia.

Cu toată prudența acesteia, liniștea păsărilor din golful de la marginea stațiunii Eforie Sud, în zona denumită Capul turcului, a fost tulburată de trei pescari amatori care au intrat în apă pentru a prinde râme de mare, echipați cu salopete impermeabile și cu plase special confecționate de ei pentru astfel de capturi.

“Suntem pescari, căutăm râme de mare pentru a pescui chefal. (…) Ce să facem? Este patimă mare pescuitul ăsta”, a spus unul dintre bărbați, un localnic din Eforie Sud care a precizat că este obișnuit cu prezența lebedelor în zona respectivă.

El a explicat că acum sunt mult mai puține lebede la Eforie Sud, comparativ cu toamna și iarna trecute când numărul acestora a fost de peste treizeci.

“Erau zeci de lebede, probabil 30-40, marea era albă de ele la sfârșitul toamnei și chiar și în timpul iernii trecute. Și-au găsit adăpost aici. Multe dintre lebede au plecat în țările calde, dar câteva au rămas la noi pentru că vremea nu a fost foarte urâtă. (…) O pensionară de aici de la Eforie vine aproape zilnic și le dă pâine”, a spus pescarul, mutând dintr-o plasă într-o gălețică râmele de mare pe care reușise să le adune.

Pe lângă lebede, o altă atracție a oamenilor care preferă să se plimbe pe plaja de la marginea stațiunii Eforie Sud este multitudinea de scoici și melci care mai de care mai sidefii și variat colorați. Impresionante sunt și pietrele sculptate de mare și aduse la țărm, concurență făcându-le parcă bucățile de sticlă mătuită de curenții și valurile mării.

“Este ceva de vis ceea ce ne oferă natura. Am găsit și crabi și un căluț de mare uscat. (…) Fiica mea este pictoriță, îi sunt de folos cochiliile astea de scoici. Iarna trecută, după o furtună, am adunat un sac cu melci”, a spus o femeie care, deși susținea că o doare spatele, a mărturisit că nu poate să nu facă efortul de a se apleca pentru a aduna cele mai frumoase scoici care-i ies în cale.

Mirificele imagini cu marea și plaja sunt completate parcă de roșul intens al macilor care tronează printre florile sălbatice multicolore de pe panta falezei.

Sursa: agerpres.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here