Cauţi reţete delicioase de post? Dacă trupul prosperă, atunci sufletul slăbeşte …

0
201

Reprezentanţii Bisericii - postul CrăciunuluiReprezentanţii Bisericii Ortodoxe Romane atrag atenţia asupra faptului că oamenii se concentrează mai mult asupra mâncării în postul Crăciunului decât asupra păcatelor.

“Când vezi că oamenii sunt preocupaţi să găsească cât mai multe reţete de post, e semn că omul nu mai vede din el decât trupul. Uităm că suntem chemaţi să postim nu numai de bucate, ci şi de păcate. Există mai multă preocupare pentru îndelunga pregătire a mâncărurilor, decât pentru ştergerea din inimă a cuvintelor şi faptelor care ne-au tulburat”, se arată pe site-ul Bisericii Ortodoxe Romane, Agenţia de ştiri Basilica.

Reprezentanţii Bisericii susţin că nu sunt împotriva reţetelor de post, însă vor ca cei care ţin post să nu rămână numai cu reţete după această perioadă de purificare.

Postul Crăciunului a început cu ziua de 15 noiembrie şi tine până pe 24 decembrie inclusiv.

Postul Crăciunului nu trebuie să îi transforme pe creştini în “bucătari”, ci să îi cureţe de patimi. În ceea ce priveşte relaţia dintre trup şi suflet, există două raportări, în perspectiva reprezentanţilor Bisericii: dacă trupul prosperă, atunci sufletul slăbeşte şi dacă sufletul prosperă, atunci trupul slăbeşte.

Postul Crăciunului are rolul de a-l scoate pe om de sub sclavia nevoilor trupului.

Prin urmare, “a nu mânca mult, dar a râvni mâncăruri rafinate, e semn că firea omului e îmbolnăvita”, potrivit Basilica.

Scopul postului nu este renunţarea la alimentele interzise şi consumarea cât mai multor alimente de post:

“Scopul postului nu este să ne înfrânăm de la anumite bucate de dulce pentru a ne satura cu unele de post”, susţin reprezentanţii Bisericii.

Nu numai abţinerea de la anumite categorii de alimente se curăţa omul de patimi. În acelaşi timp, trebuie să aibă şi o atitudine potrivită faţă de cei din jur şi să se împace cu duşmanii lor.

Prin urmare, în timpul postului nu trebuie să ne rezumăm doar la schimbarea felurilor de mâncare, ci şi să ne schimbăm mentalitatea, intenţiile, atitudinile şi relaţia noatra cu Dumnezeu, cu lumea materială şi cu semenii.

Sursa:  ziare.com

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here