Reptilă contemporană cu dinozaurii, identificată în Scoția. Animalul de peste 4 metri seamănă cu un delfin

0
461

Shawcross-dolphin_3161128bO reptilă gigant din ordinul ihtiozauri, care trăia acum 170 de milioane de ani în apele Scoției de astăzi, a fost identificată în Scoția, a anunțat luni Universitatea din Edinburgh. Animalul, care ar fi putut avea peste 4 metri lungime semănând cu un delfin, a trăit în jurasic în ape calde și nu prea adânci.

Contemporanul dinozaurului a fost identificat datorită unei fosile găsite pe insula scoțiană Skye, cea mai mare din arhipelagul Hebridelor Interioare. Noua specie a fost numită Dearcmhara shawcrossi, primul termen însemnând ‘reptilă marină’, iar al doilea evocându-l pe Brian Shawcross, amator care a descoperit fosila în 1959, relatează Agerpres, citând AFP.

Ichthyosaur Robert Bakker

“În epoca dinozaurilor, apele scoțiene erau populate de reptile uriașe, de mărimea unor ambarcațiuni cu motor. Aceste fosile sunt foarte rare și pentru prima oară am descoperit o specie nouă, exclusiv scoțiană”, a declarat profesorul Steve Brusatte de la Universitatea din Edinburgh.

“Fără generozitatea unui colecționar care a donat aceste oase unui muzeu în loc să le păstreze sau să le vândă, nu am fi știut niciodată de existența acestui animal extraordinar”, a adăugat el.

image_2399e-Ichthyosaurs
Cea mai celebră reptilă din Scoția rămâne însă monstrul din Loch Ness, legendarul animal acvatic ce atrage mii de turiști pe malul lacului din Highlands (nordul Scoției).

Fossils-of-large-ocean-reptile-discovered-on-the-coast-of-Scotland

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here